Tegye fel a kezét az, aki elővette már a szilveszterre vett lencsét (ha maradt belőle)! Ez a hozzávaló az, amelyikről hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szilveszteri lencsepartik után, pedig érdemes egész évben fogyasztani. Akár egy kis tisztítókúrát tartunk az ünnepek aután, akár a vitamin- és ásványianyag-készleteinket töltjük fel, a lencse nagyon jó választás. És szerencsére nemcsak a nem mindenkinél népszerű lencsefőzelék formájában fogyaszthatjuk, hanem rengeteg izgalmas fogást készíthetünk belőle. Egy korábbi posztunkban már megírtuk, milyen sok tápanyag van benne.
Éppen ezért a hosszú távú és az időszakos húsmentes étrendek alapvető tartozéka. A Zizi kalandjai blog szerzője egy vegán lencse-dió burgert készített."Nagyon jó alternatívája szendvicsben a felvágottnak, májkrémnek, sajtnak. Igazából gyorsan el is készíthető, ha meg van főzve a lencse, akkor gyorsan összeállítható a "tészta", utána már csak sütni kell" - írja a blogger. "A recept innen való, néhány módosítással. Az eredeti változat szerint sütőben kell sütni és én így is kipróbáltam, de a teflonban sütött verzió sokkal jobban ízlett. A sütős változat szárazabb lett, a tűzhelyen készült viszont puhább és "szaftosabb"."
Vegán lencse-dió burger
Bár egy jó lángos és a hekk szinte kötelező tartozéka a balatoni nyárnak, a part menti büfékben kínált ételek nem a minőségről voltak híresek eddig. Mindenki tudna mesélni arról, mi mindent evett meg nyaralás közben. De most úgy tűnik, van élet a mélyhűtőből előszedett olcsó alapanyagokon, olajban tocsogó ételeken kívül: mini "gasztroforradalom" kezdődött a parton.
"Bazaltburger" Angus marhás pogácsával (forrás: Kishableány facebook-oldal)
Ehhez természetesen kellett néhány elszántabb vendéglátós, aki ugyanis minőséget szeretne adni. Helyi alapanyagokból készült ételeket, frissen. Kellett egy olyan kulináris jelenség, mint a streetfood-mozgalom - a fővárosban szinte minden sarkon kapható valamilyen burger, vagy más, utcán is fogyasztható étel, ami jó esetben friss hozzávalókból készül. És kellettek a vendégek is, akik a minőségre szavaztak azzal, hogy normális ételeket választottak a mélyhűtőből elővarázsolt strandi gulyás helyett.
És hogy mit kínálnak a helyek a fagyasztott pogácsás hamburger, a hot dog és a mirelit sültkrumpli helyett?
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja kering az interneten recept formájában" - írja a Zöld Múzsa blog szerzője. "Mi is kipróbáltunk többet és a tél végi, tavasz eleji táplálkozás alapanyagait felhasználó céklás-spenótos-köleses változatra esett választásunk, hogy kedvet hozzunk olvasóinknak a kísérletezéshez.
Szerezzünk a burgerhez jó minőségű szezámos zsemléket. Pici pirítás után töltsük meg zöldségekkel, locsoljuk meg a magtejföllel, szórjuk meg a csírával és tegyük bele a céklás pogácsát. Hétvégi családi brunch esetén süssünk magunk zsemlét."
Vegaburger