Házilag füstölt halak, saját kezűleg bontott mangalica, frissen (na jó, aznap hajnalban) sült kenyerek... sorozatunk első részében összegyűjtöttünk néhány olyan termelőt, akiket jó szívvel ajánlunk, ha az északi parton jársz. És ha fontos, kitől és mit vásárolsz, amíg nyaralsz.
Búzalelke Pékesség
Kovács Bea a Liliomkert Piacon árulja aznap hajnalban sütött kenyereit, "pocakjait" (ciabatta) és más finomságait. Még sötét van, amikor felkel, mégis mindig mosolyog. Pékműhelye a Szent György-hegy lábánál, Kisapátiban található.
Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli a nevében, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, minden téren a környezetbarát működésre törekszik. A Miksa Cafe Ökobisztró szinte a lehetetlenre vállalkozott azzal, hogy a legapróbb részletekben is ezt a szemléletet követi, az alapanyagok beszerzésétől a hulladék elszállításán át a takarítószerek kiválasztásáig.
Míg Berlinben és New Yorkban sok ilyen hely van, nálunk nem volt meleg ételeket is kínáló, reggelis ökobisztró, meséli az egyik résztulajdonos, Stráhl Kati. "Ma a világon az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelem, így mi még arra is figyelünk, hogy mi ömlik a csatornába".
Az már sok helyen alap, hogy az alapanyagok gondosan kiválasztott termelőktől és farmokról érkeznek, és ebből következik, hogy a kínálatot a szezonalitás, a termelői kapacitás és a készlet ereje is meghatározza. Családi gazdaságok, lekvár- és szörpkészítők, biokertészetek, kézműves csokoládékészítők szerepelnek a Miksa Cafe beszállítói között. Szendvicsek, sütik, smoothie-k, pohárkrémek és a napi menük készülnek a válogatott hozzávalókból.
A Slow Food egy 1989-ben alakult nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy megőrizze az egyes országok és régiók étkezési hagyományait, a helyi ételkultúrát és a "gasztro-kulturális" sokszínűséget. Olyan civil szerveződés, amely a helyben termesztett, készített és eladott élelmiszereket támogatja és népszerűsíti, és egyben az érintett közösségek, vállalkozások fennmaradását, megélhetését segíti.
A mozgalom indulását egy gyorsétterem megnyitása elleni tilatkozás előzte meg. A Slow Food későbbi alapítója, Carlo Petrini olasz újságíró-szociológus tiltakozott a Spanyol lépcső mellett nyíló első római McDonald's ellen. Aggódott a helyi étkezési kultúráért, a kis trattoriákért, vendéglőkért és a vendéglátósokért is, ezért demonstrációt szervezett.
Ez mind szép és jó, de Petrini is felismerte, hogy ahhoz, hogy a választás jogát fenntartsuk, ez kevés. A környezetvédelmi és fenntarthatósági mozgalomnak támogatnia kell a kistermelőket és a kézműves termékek előállítóit. A Slow Food Mozgalom hivatalosan 1989 december 10-én alakult meg.
Szakemberek szerint ahhoz képest, hogy milyen sok termékre mondják, írják, hogy mangalica, elenyésző százaléka valóban az. Tényleg lépten-nyomon átvernek minket ezzel kapcsolatban?
"Valaki gazdasági okok miatt tart mangalicát, valaki a gasztronómiai értéke miatt, és valaki hitbéli okok miatt, szerelemből. Nálam ez utóbbi kettő dominál, én a szabadtartásban és a tisztavérű állományban hiszek" - magyarázza Járosi Tamás biogazda, a Fekete-bárány blog szerzője, a balatonfüredi Malackrumpli étterem tulajdonosa. A biogazda szerint a mangalica úgynevezett bekerülési, felnevelési költsége 2,5-3 szorosa az ipari sertésnek, hiszen a mangalica szabadtartásban nem hét-kilenc hónap alatt, hanem több mint két év alatt nő meg a vágósúlyára.
Fotó: Björn Láczay /Flickr Creative Commons
Egy balatoni nyaraláson hajlamos az ember egy kicsit elengedni magát, és nem figyelni arra, mit és mennyit eszik. Szerencsére egyre több olyan vendéglátóhely van a Balatonon, ahol nemcsak az infralámpával melegen tartott hekk, az olajban tocsogó növényi "sajttal" megszórt lángos és a mélyhűtött sült krumpli az alternatíva. Ha az úti cél a Balaton északi partja, mindenképp ejtsük útba valamelyik termelői piacot. Önmagában már a hangulat miatt megéri. És akkor még nem beszéltünk a kínálatról.
Már legendának számít ez a Badacsonytól 7 km-re levő hely, a nyaralóknak amolyan kötelező vasárnap délelőtti program. Szinte minden kapható, a híres kecskesajtosok (Pettenkoffer Viki Bácshegyről, Kalláék Sümegprágáról, Tekeresvölgyi Manufaktúra, stb.) mellett házi szörpök, hidegen sajtolt olajok, zöldségek, gyümölcsök, kenyerek, lekvárok, és házi sütemények közül lehet válogatni.