Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli a nevében, de ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben, minden téren a környezetbarát működésre törekszik. A Miksa Cafe Ökobisztró szinte a lehetetlenre vállalkozott azzal, hogy a legapróbb részletekben is ezt a szemléletet követi, az alapanyagok beszerzésétől a hulladék elszállításán át a takarítószerek kiválasztásáig.
Míg Berlinben és New Yorkban sok ilyen hely van, nálunk nem volt meleg ételeket is kínáló, reggelis ökobisztró, meséli az egyik résztulajdonos, Stráhl Kati. "Ma a világon az egyik legfontosabb dolog a környezetvédelem, így mi még arra is figyelünk, hogy mi ömlik a csatornába".
Az már sok helyen alap, hogy az alapanyagok gondosan kiválasztott termelőktől és farmokról érkeznek, és ebből következik, hogy a kínálatot a szezonalitás, a termelői kapacitás és a készlet ereje is meghatározza. Családi gazdaságok, lekvár- és szörpkészítők, biokertészetek, kézműves csokoládékészítők szerepelnek a Miksa Cafe beszállítói között. Szendvicsek, sütik, smoothie-k, pohárkrémek és a napi menük készülnek a válogatott hozzávalókból.
A filozófia része a transzparencia is - itt mindig választ kapunk arra, hogy miből van a reggeli és az ebéd, honnan érkezett a hozzávaló. A Szomor Ökofarmról származó, szürke marhából készült szalámi, kenőmájas, sonka esetében például a termékeken található ENAR kód segítségével SMS-ben le is kérdezhetjük, hogy az adott termék milyen korú, nemű vagy éppen tenyésztésű állatból készült, hogyan és mikor vágták le az állatot.
Itt az étlapok "zöld" nyomdában készülnek - újrahasznosított papírra, karbonsemleges nyomdagépekkel -, 100%-ig lebomló és komposztálható csomagolóanyagokat használnak. A szerves hulladékot elszállíttatják, és a tisztítószerekre is odafigyelnek. Ez természetesen sokkal több munkát és kiadást jelent, de "ha belefogok valamibe, csak olyan lehet, amit teljes mértékben vállalok", mondja Kati.
Költészet és gasztró
A Miksa Cafe két, elsőre talán távolinak tűnő területet hozott össze: a fenntartható étkezést és a slam poetry-t. Jelenleg ugyan nyári szünetet tartanak , de havonta egyszer Gasztro Slamet, exkluzív öko vacsorát rendeznek, ahová neves slammereket hívnak meg, és az előadó kedvenc étele is elkészül. A "Költészet elvitelre" pedig azt jelenti, hogy a csomagolásra gondolatébresztő idézetek kerülnek. Mert a környezettudatosság akkor is fontos, ha kilépünk az ökobisztró ajtaján, ez a jövő.
Miksa Cafe Ökobisztró, Budapest, Falk Miksa u. 5.
Fotók: Miksa Cafe Ökobisztró, Kecsekméti Dávid