A gyerekek tízórais, uzsonnás csomagjainak összeállítása komoly logisztikai tervezést igényel, ha egészséges, tápláló, ugyanakkor könnyen szállítható ételeket szeretnénk készíteni. Főleg, ha nem vagyunk időmilliomosok. Összeszedtünk néhány tippet és ötletet, amivel egy kicsit könnyebb lehet a tervezés, és nem hétköznapi párosításokat is megosztunk.
A tervezés fontos
Első körben következzen néhány tanács, ami jól jöhet a legfiatalabb iskolások szüleinek is!
Forrás: Flickr.com - LunchBlox Kids Rocket Sandwich
1) Készítsünk listát!
Állítsunk össze egyheti táblázatot, és írjuk össze, hogy melyik nap mit fogunk csomagolni nekik, így biztos, hogy jobban odafigyelünk majd a változatosságra. A lista megkönnyíti a bevásárlást és gyorsabbá teszi az előkészületeket is.
2) Nem minden nap egyformán nehéz.
Ügyeljünk rá, hogy a gyerekek napi aktivitásának megfelelő uzsonnacsomagot állítsunk össze. Ha keményebb napjuk van, akkor energiadúsabb ételekre lesz szükségük.
3) Szállítható ételeket készítsünk!
Mindig biztonsággal szállítható, tárolható ételeket csomagoljunk, melyek bírják hűtés nélkül a tízórai szünetig.
Dió, humusz, tarlórépa - fő a változatosság!
Ha azt szeretnénk, hogy nem az iskolai büfé nem feltétlenül egészséges kínálatából válasszanak a gyerekek, nem ellg csak az egészséget szem előtt tartani. Fontos, hogy a szendvicsek változatosak legyenek, és az sincs kőbe vésve, hogy csak szendvicset csomagolhatunk.
Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola vezetője összegyűjtotte azokat az alapanyagokat, amelykeből érdemes a tízórait összeállítani:
Állati fehérjék: szalámik, sült csirke, főtt tojás, zsíros sajtok
Magok és hüvelyesek: dió, mandula, fenyőmag, humusz, főtt bab, szezámmag, tahini
Gyömölcs és zöldség: retek, uborka, tarlórépa, sárgarépa, szezonális gyümölcsök, alma, szárított gyümölcsök (nem cukrozott)
Zsírok: extra szűz olívaolaj, sajtok, avokádó, vaj és más egészséges olajok
Fermentált ételek: kefír, joghurt, tejföl, pickle - mártogatósok a zöldségszeleteketekhez
És akkor következzenek azok a variációk, amelyek nagy valószínűséggel sikert aratnak majd, körítéstől függetlenül:
keménysajtok zöldalmával
Paradicsom, bacon, saláta
szárított paradicsom, pesztó, főtt tojás, bazsalikom
fetasajt reszelt sárgarépával és kaporral
humusz, sült csirke, pesto rosso
krémsajt, füstölt lazac, snidling
További tippek itt találhatók, ezenkívül izgalmas szendvicskrémeket és vegán, tápláló szendvicseket is ajánlunk!