AJÁNLÓ
 
14:39
2013. 05. 08.
Körülbelül 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte, így első körben a rizsfélék...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2013. 05. 08.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk....
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2013. 05. 08.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2013. 05. 08.
Itt a jó idő, így hétvégén a közös családi, baráti étkezéseket is kiköltöztethetjük...
A bejegyzés folyatódik
 
14:39
2013. 05. 08.
Októberig még biztosan jó párszor lesz majd lehetőségünk kint sütögetni, így megmutatjuk,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Az első tavaszi napsugarak sokunkat kicsalogatnak a szabadba, és mi sem lehet kellemesebb a napfürdőzéssel vagy túrázással egybekötött falatozásnál. Arról nem is beszélve, hogy ha gyerekekkel együtt kirándulunk, szinte kötelező harapnivalót is magunkkal vinni, hisz a jó levegőn való futkározás során szinte azonnal megéheznek az apróságok. Lássuk, mi kerüljön a piknikkosárba.




Az élelmiszerek közül célszerű előnyben részesíteni azokat, amik jól bírják az utazást, rázkódást, nyomódást, adott esetben még hátizsákban is kibírják a szállítást, jól csomagolhatóak és otthon előre elkészíthetőek. Ha hűtőtáska nélkül indulunk útnak, akkor célszerű hűtés nélkül sem romlandó élelmiszereket vinni, a házi müzliszelet, édes és sós muffin, pogácsa, perec, kekszek, néhány szem gyümölcs ilyenkor ideális megoldás lehet. Ha viszont a hűtőtáska is adott, akkor a lehetőségeink száma igencsak megnő. A zöldséggel és sajtokkal megrakott szendvicsektől a tartalmas salátákig szinte bármi kerülhet a táskánkba, ilyenkor tulajdonképpen már csak arra érdemes figyelnünk, hogy olyan ételeket válasszunk, melyeket a lehető legegyszerűbben el tudunk fogyasztani a szabadban is.

Szendvicsek

Az egyes számú kedvenc a szendvics. A szendvicseknél a variációk száma végtelen, és mindenkinek megvan a kedvenc összeállítása. Érdemes a különböző, akár zöldség, hüvelyes (lencse, csicseriborsó, stb.) alapú krémekkel kísérletezni, nagyon finom például a sárgarépából, zellerből vagy céklából készült kence, nem beszélve a hummuszról. Ezeket kenhetjük szendvicsre, de mártogathatjuk sós keksszel, darabolt zöldségekkel, répával, zellerszárral, paprikával is. A két szelet kenyér közé kerülő zöldségek közül is kipróbálhatjuk a paprika vagy uborka helyett például a vékonyra szelt halványítózellert vagy édesköménygumót, vagy durvára reszelt sárgarépát. Tulajdonképpen csak arra kell vigyáznunk, hogy a hozzávalók ne legyenek túlságosan levesesek, vagyis ne áztassák el a kenyerünket.

Szendvics kencék és mártogatósok piknik receptgyűjteményünkben!

Saláták

A másik rendkívül praktikus hozzávaló egy piknik menüjéhez a tartalmas saláta. Ezeket egyfelől könnyű szállítani és elfogyasztani is egy kis tálkából, másfelől igen gazdag darabokat lehet összeállítani, amikben megtalálható az összes hasznos tápanyag, így önmagukban is teljes értékű étkezésként funkcionálhatnak.
A tészta, gabona (rizs, bulgur, köles, hajdina, stb.), burgonya vagy hüvelyes (bab, lencse) alapú saláták szénhidrát tartalma magas, így biztosítják a szükséges energiát. Sajttal, főtt vagy sült hússal, főtt tojással vagy olajos magvakkal gazdagítva pedig a fehérje tartalmuk is megfelelő lehet. Ehhez már csak sok zöldséget és hidegen sajtolt olajat, kevés ecetet vagy citromlevet kell kevernünk, és kész is az ideális tápanyag összetételű (és nem mellesleg finom) ebéd egy piknikre. Ezeket önmagukban, vagy fasírt, falafel, lencse-, zöldségfasírt mellé is fogyaszthatjuk. A műfajon belül remek vegetáriánus fogásokat is össze lehet állítani!

Könnyen szállítható és fogyasztható tartalmas saláták receptje itt!



Sültek (vega és nemvega)

A saláták mellé jól jöhet egyben sült fasírt, húsgolyó, mini fasírt. Egyben sült húsok vékonyra szelve szintén praktikus és finom megoldások. (Ha húst is szeretnénk vinni magunkkal, mindenképpen szükséges a hűtőtáska!)
Vegetáriánusok számára tökéletes menü lehet a saláta mellé például frittata, tojáslepény, vagy gabonából, olajos magvakból, hüvelyesekből készült pástétom, diósült, lencse- vagy zöldségfasírt, falafel, zöldséges muffinok.
Tipp: Ha viszünk magunkkal kenyeret vagy péksüteményt és zöldségeket, ezeket célszerű otthon előre felszeletelni, így éles kést sem kell cipelnünk magunkkal, és a fogyasztásuk is gyorsabbá és egyszerűbbé válik a szabadban.

Vega és nem vega fasírtok, sültek receptjei itt!



Sütemények, kekszek


Az édes falatokat sem kell mellőznünk, a házi kekszek, müzliszeletek szinte piknikkosárért kiáltanak, de a gyümölcskenyerek vagy a brownie is a remekül szeletelhető-csomagolható-szállítható kategóriába tartozik. A különböző édes, sós, zöldséges, gyümölcsös muffinokról nem is beszélve! Itt is a fő szempont, hogy jól bírják az utazást és lehetőleg előre szeletelhetőek legyenek. Persze a beltartalmi érték sem utolsó, a zabpehellyel, teljes kiőrlésű gabonákkal készült sütemények hosszú órákra biztosítják a kellő energiát, a gyorsan felszívódó cukrokkal, fehér liszttel szemben, tehát túrázáshoz célszerű az egészségesebb darabokat választani.

Süteményekét, kekszekért, édességekért klikk recept összeállításunkra!



Tartalmas italok


Ha útnak indulunk, az ásványvíz mellé csomagolhatunk saját készítésű gyümölcsturmixot, gyümölcsös joghurtot vagy szörpöt, hideg teát is, ilyenkor a kidobástól megmenekített kiürült ásványvizes flakon vagy gyümölcsleves üveg jó szolgálatot tehet a szállításukhoz.

Piknik kellékek

A piknikkosár összeállításánál ne feledkezzünk meg arról sem, hogy nemcsak az ételt kell a helyszínre juttani, hanem azt kényelmesen el is kell ott fogyasztani, azaz minden szükséges hozzávalót pakoljunk be, ami ehhez kellhet.

Mi legyen tehát a kosárban az ételeken kívül:

- tányér, pohár, evőeszköz
- konyhakendő, szalvéta
- tálca vagy vágódeszka
- nedves törlőkendők és szemeteszacskók (hasznosak lehetnek a romok eltakarításánál)
- bicska és/vagy dugóhúzó, sör-, konzervnyitó

A papír vagy alu tálcák praktikusak, hiszen megspórolhatjuk velük a mosogatást, de a keletkező hulladék terheli a környezetünket, szóval talán megéri magunkkal cipelni a nem eldobható változatokat, esetleg rendszeresíteni egy műanyag vagy könnyű alu túra evőeszköz szettet, ez hosszabb távon még gazdaságosabb megoldás is lehet.



Hűtés, tárolás, szállítás

Ha van hűtőtáska, az hasznos lehet a nem romlandó élelmiszerek szállításához is, hiszen kellemesebb a melegben hűvös harapnivalót, innivalót fogyasztani. A jégakkut iyenkor már előző nap készítsük be a fagyasztóba, vagy használjunk ásványvizet, saját palackjában lefagyasztva jégakkuként, amivel egycsapásra megoldjuk az innivaló kérdését is. A hidegen vagy melegen tartásra jól jöhet a termosz, de ez a hasznos darab nemcsak folyadékot tárolhat, szállíthatunk benne gyakorlatilag mindent, amit bele tudunk tölteni.

A kockás pokrócot pedig a végére hagytam, hiszen ez olyan alapvető felszerelés, ami nélkül egy valamirevaló pikniknek talán nem is vágnánk neki!




A piknikkosár feltöltéséhez pedig receptgyűjteményünk lesz segítségetekre. Muffionok, kekszek, könnyen szállítható/fogyasztható egytál saláták, sültek, fasírtok receptjei érkeznek piknik recept-összeállításunkban!

Korábbi uzsonna cikkünkben is sok jó tippet, ötletet, receptet találtok könnyen elkészíthető, tárolható finomságokra!


A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztro blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog