Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához adunk nektek tippeket. Azt mindenki tudja, hogy a roppanós, zsenge hónapos retek az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Friss vajaskenyérre halmozva, kevés sóval meghintve és a tavaszi napsütésben lábat lógatva lehet belőle falatozni jóízűen, önfeledten. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy reteknek nem csak a gyökere ehető, hanem a levelei is.
Bizony, ezentúl ne tépjük le és dobjuk ki a zöldségespult alatt álló fadobozba a retek levelét, inkább hagyjuk rajta és vigyük haza. Kiváló C-vitamin forrás, kalciumban és béta-karotinban gazdag, de magnézium- és vastartalma is jelentős. Fogyasztása javítja a szervezetünk ellenálló képességét, vitalizál és energiával tölt fel.
Tippek reteklevél felhasználására
Rendkívül sokszínűen becsempészhetjük az étrendünkbe: készíthetünk belőle krémlevest vagy főzeléket, darabolhatjuk salátába vagy zöld turmixunk egyik alapanyaga is lehet. Kevés tejszínnel és fokhagymával összepárolva pedig tésztaszószként is megállja a helyét.
No és pestónak sem utolsó, ilyen formában változatos felhasználási lehetőségeket kínál. Isteni például oívaolajjal meglocsolt és sütőben megpirított kenyérre kenve. Kissé hígabbra keverve salátaöntetként nyit meg egészen új dimenziókat. Frissen kifőtt, még gőzőlgő tésztával összeforgatva és aszalt paradicsommal, parmezánnal meghintve pedig percek alatt nagyszerű vacsorát varázsolhatunk belőle. Ahogy az alábbi receptből kiderül, szendvicsekben is kiválóan megállja a helyét.
Reteklevél pesto
Hozzávalók (4 személyre):
2 csokor reteklevél
1 kis csokor petrezselyem
50 g parmezán
40 g dió (használhatunk helyette napraforgómagot vagy fenyőmagot is)
1 gerezd fokhagyma
½ erős zöldpaprika (elhagyható)
kb. 1,5 dl extra szűz olívaolaj
só, bors
A pesto hozzávalóit egy robotgépben krémesre daráljuk. Ízlésünk szerint sózzuk, borsozzuk, ha krémesebb, folyósabb pestóra vágyunk, adjunk még hozzá olívaolajat.
Grillsajtos szendvics reteklevél pestóval
Hozzávalók (4 személyre):
Az előzőleg elkészített reteklevél pesto
4 db bagett vagy zsemle
4 szelet grillezhető sajt (pl. halloumi)
2 db kápia paprika, karikákra vágva
extra szűz olívaolaj
kis maréknyi rukkola
néhány csepp balzsamecetkrém
Egy felhevített serpenyőbe locsoljunk némi olajat és a paprikakarikákat pirítsuk néhány percig, míg egy kis színt nem kapnak. Közben mellédobhatjuk a sajtszeleteket is, mindkét oldalukat aranybarnára sütjük.
A bagetteket vágjuk félbe és sütőben szintén pirítsuk meg. Halmozzuk rá a paprikát, hintsük meg vékonyan balzsamecetkrémmel, helyezzük rá a grillezett sajtot, néhány szál rukkolát, majd locsoljuk meg a pestóval.
A pestokészítésről és (tartósítószermentes) tartósításáról itt írtunk.
Itt megtaláljátok a hagyományos genovai pesto és francia pistou receptjét is.
Húsmentes Hétfői összeállításainkat és receptjeinket itt olvashatjátok.
A cikket a gyömbér.hu szerkesztő párosa, Kusztor Csaba és Szabó Zsuzsanna írta és fényképezte.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráikra az iskola honlapján tudtok regisztrálni.
Az árpilis 7-ei vacsorára még van pár hely!
A 6 fogásos közelkeleti menü csak 4000Ft-ba kerül:
Csicseriborsó és bulgur kibbeh joghurtos szósszal (libanoni ételkülönlegesség)
Tavaszi zöldségleves
Közel-keleti saláta feta sajttal, oregánóval és mentás öntettel
Tavaszi sült sárgarépa curry-tahini szósszal
Zöldlencse és rizs karamellizált hagymával
Gríztorta narancsvirág sziruppal
Az április 7-ei Húsmentes Hétfői Vacsora vendége a Szatyor Bolt lesz.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.