Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.
Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!
Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.
"Ázsiai" öntet
Makitól, a Makifood Főzőiskola séfjétől. Arra az esetre, ha unod a megszokott joghurt-fokhagyma, vagy olívaolaj-bazsalikom kombót...
1. Salátaöntet hagymából
- 1/2 fej vöröshagyma, apróra reszelve
- 2 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál extraszűz olivaolaj
- 1 evőkanál cukor
- 1/2 evőkanál tengeri só
A hozzávalókat keverd jól össze. Ez az öntet gyakorlatilag bármihez remekül megy, Maki egyik kedvenc zöldsége hozzá a paradicsom. Vágj fel két érett paradicsomot fél centis darabokra, majd öntsd nyakon az öntettel!
2. A leggyorsabb salátaöntet
- 2 evőkanál ketchup
- 2 evőkanál tej
A hozzávalókat ismét keverd jól össze. A legjobban tenger gyümölcsei salátához passzol. Ehhez tépj jégsalátát apró darabokra, keverd össze uborkaszeletekkel, vagy karikákkal, kissé sózd meg, majd tegyél a tetejére főtt rákokat. Ha kész, mehet rá az öntet, majd irány a hűtő!
2. Salátaöntet répából
- 5 centiméteres répadarab, meghámozva, felszeletelve
- 1/2 citrom leve
- 1/3 csésze fehér borecet (5,5 teáskanálnyi)
- 2/3 csésze szőlőmagolaj (11 teáskanálnyi)
- Ízlés szerint tengeri só és frissen őrölt feketebors
Helyezd az összes hozzávalót robotgépbe, és keverd őket alaposan össze. Mindenféle zöldsalátához remekül passzol.
Az emúlt évek legjobb 100 fok saláta recepjeit itt találod!
Mi nem azért használjuk fel a zöld paradicsomot - ahogy a Nagyi tanította -, hogy ne vesszen kárba, hanem vadászunk rá a piacok kistermelői kínálatában. Most Chef Maki mutatja meg egyik kedvenc zöld paradicsomos receptjét.
Hallottatok már olyan öntetről amibe sós kekszet és gomolyát darálnak? (Természetesen chilivel együtt.) Előző cikkünkben szerzőnk, Szegedi Annamari, aki egy ideig Peruban élt, a perui (limai) streetfood világában kalauzolt el minket. Most pedig elleshetünk tőle egy igazi, otthon is könnyen elkészíthető perui "gyorskaját". Krumpli és tojás, nyakon öntve a híres perui huancaina szósszal, mellé egy kis saláta és vörösbor...Igazi nyári vacsora!
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához adunk nektek tippeket. Azt mindenki tudja, hogy a roppanós, zsenge hónapos retek az egyik legfinomabb tavaszi zöldség. Friss vajaskenyérre halmozva, kevés sóval meghintve és a tavaszi napsütésben lábat lógatva lehet belőle falatozni jóízűen, önfeledten. Azonban azt már jóval kevesebben tudják, hogy reteknek nem csak a gyökere ehető, hanem a levelei is.