AJÁNLÓ
 
12:30
2015. 04. 30.
A koji, vagy kódzsi, azaz az Aspergillus Oryzae nevű, erjesztésre használt fonalas gomba, több...
A bejegyzés folyatódik
 
12:30
2015. 04. 30.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
12:30
2015. 04. 30.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
12:30
2015. 04. 30.
Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A...
A bejegyzés folyatódik
 
12:30
2015. 04. 30.
Korábbi posztunkban természetes ajakbalzsamot ajánlottunk arra az esetre, ha meguntad a karácsonyi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A fermentált ételek baktériumokkal erjesztett ételek, amelyek jó hatással vannak ez emésztőrendszer működésére. Az erjesztést végző baktériumok, penészgombák és élesztőgombák szinte megemésztik helyettünk az ételeket: lebontják az ételek összetevőit, és „jótékony” baktériumokat hoznak létre. 

forrás: Flickr.com - Chloe Lim

 

Nem kell sokat fogyasztani belőlük, a lényeg, hogy a táplálék lebontásáért felelős enzimek megfelelően működjenek. A fermentált ételek tehát természetes probiotikumok, és nagyon egészségesek. 

Tevetej és szójaszósz

A fermentálás valószínűleg egyidős az emberiséggel, és minden gasztronómiai kultúra ismeri. Hűtőszekrény híján többek között így tudták tartósítani az ételeket, megőrizni az ízeket, és nyilvánvalóan ismerték az egészségre gyakorolt pozitív hatásaikat is. Ide tartozik a sivatagban tartósított tevetej, vagy az európai telek fontos vitaminforrásának számító savanyú káposzta is.

Fermentált étel a joghurt, a kefir, a csemegeuborka, a chutney és a szójaszósz is, de a sört és a bort is ide sorolhatjuk. Tulajdonképpen rengeteg erjesztett étellel találkozunk a hétköznapokban, és a kedvenc ízeink jelentős része fermentálás eredménye.

A fermentált ételek akkor is jól jöhetnek, ha nincs időnk sok időt tölteni a konyhában. A belőlük készített fogásoknak olyan íze van, mintha 3 órán át főztük volna őket, és elfelejthetjük az olyan dolgokat, mint a leveskocka. Az erjesztett ételek egyre több séf számára jelentenek inspirációt, kísérleteznek, régi recepteket keresnek elő, a kimchi pedig a koktélokban is megjelent.

Következzen néhány példa a fermentált ételekre:

Miso: Rizsből, szójából, árpából és csicseriborsóból is készülhet, sűrű paszta, ami levesek és szószok alapanyaga. 

Savanyú uborka: Elősegíti a zöldségek és a gabonafélék emésztését. 
Almaecet: enzimjei az immunrendszer működésére is jó hatással vannak. 

Szójaszósz: fermentált szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában.

Kimcshi: A koreai étkezések elengedhetetlen része, csípős-fűszeres savanyított-erjesztett zöldség, kínai kelből, retekből, uborkából, gyömbérből és zöldhagymából készül. A világ egyik legegészségesebb ételének tartják, tartalmazza a Lactobacillus kimchii névre keresztelt tejsavbaktériumot.

Kefir: Tejsavbaktériumokat és élesztőgombákat is tartalmazó joghurtféleség a Kaukázus északi részéről. 

Tabasco szósz: darált, sózott és 3 évig ecetben érlelt cayenne (bizonyos változataiban jalapeno) paprikából készülő csípős szósz. 

Tempeh: Főtt szójababból készül, fermentációval. Nagyon magas a fehérjetartalma, íze pedig karakteres.  A vegetáriánus étrendben a hús helyettesítésére használják.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog