Az ázsiai konyha elképzelhetetlen az ínycsiklandó, illatos töltött gombócok nélkül, amelyek a piacok, utcai kifőzdék jellemző fogásai, és számtalan változatban kaphatók. Maki Stevenson séf, a Makifood főzőiskola alapítója és oktatója is szívesen készít gyozát, ha van ideje a tésztát is ő gyúrja hozzá. A közös családi gombóckészítő partikról és a családi receptekről is mesélt nekünk.
Kezdjük azonban az alapokkal: a gyoza darált hússal és/vagy zöldségekkel töltött gombóc. A hozzávalókat vékony tésztába töltik, majd a tészta széleit összenyomják, és így zárják le a "batyukat", majd a táskákat megfőzik, olajban kisütik, vagy gőzölik. Kínából származik, ott a neve csiaoce, és a holdújév ünnepének estéjén elengedhetetlen fogása - talán azért, mert alakja hasonít a holdra.
Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.
Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!
Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.
"Ázsiai" öntet
Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!
Nézzük, mi lesz a menü:
A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.
A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!
forrás: Flickr.com - Daniel Go
Több mint egy streetfood fogás, ez életérzés. Bangkok utcáiról indult, és meghódította a nyugatot. Egyszerű, finom és otthon is el lehet készíteni, ha tudunk néhány mesterfogást. Fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk. Minden hozzávalót készítsünk a kezünk ügyébe, mivel amikor már a wokkal dolgozunk, villámgyorsan történnek a folyamatok. A wok legyen tűzforró, és egyszerre csak 1-2 adagot csináljunk, hogy az étel piruljon, ne főjön. Vegasztrománia receptje.
Pad thai
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként Chef Maki most egy gyorsan elkészíthető, csupa szezonális zöldségből és izgalmas ázsiai alapanyagból álló melengető, őszi zöldségwok receptjét hozta el nektek. Mi most őszi alapanyagokból: gombából, brokkoliból, kínai kelből készítettük, de varáljátok bátran a zöldségeket a szezonnak megfelelően.