Több mint egy streetfood fogás, ez életérzés. Bangkok utcáiról indult, és meghódította a nyugatot. Egyszerű, finom és otthon is el lehet készíteni, ha tudunk néhány mesterfogást. Fontos, hogy néhány alapszabályt betartsunk. Minden hozzávalót készítsünk a kezünk ügyébe, mivel amikor már a wokkal dolgozunk, villámgyorsan történnek a folyamatok. A wok legyen tűzforró, és egyszerre csak 1-2 adagot csináljunk, hogy az étel piruljon, ne főjön. Vegasztrománia receptje.
Pad thai
Hozzávalók 2 adaghoz:
200 g rizstészta vagy fetachini (fettuccine) tészta
a pad thai szószhoz:
1 ek. tamarindpaszta
1 ek. nádcukor
1 ek. szójaszósz
1 ek. rizsecet
1/2 zöld chilipaprika apróra vágva
2 (3,4..) gerezd fokhagyma apróra vágva
1 újhagyma, a zöld résszel együtt
ugyanennyi lilahagyma, sauté szeletekre vágva
1/2 - 1 zöld chilipaprika felkarikázva
150 g tofu felkockázva
2 tojás
50 g mogyoró, összetörve
firss babcsíra (ha nem tudunk frisset szerezni, hagyjuk ki)
1 lime
koriander apróra vágva
3 ek olaj
Elkészítése:
"A tésztát egy tálba tettem, leöntöttem forró vízzel, és 10-15 percig lefedve hagytam. ezután leöntöttem róla a vizet.
Egy kis lábosban, kis lángon, kevergetés mellett körülbelül 5 percig melegítettem a szósz hozzávalóit.
Felforrósítottam a wokot, 2 ek. olajat öntöttem bele, majd hozzáadtam a fokhagymát, hagymákat, összekevertem, hogy ne égjenek oda. Utána következett a tofu, amit néhány percig sütöttem, ezután a wok egyik felére rendeztem, a másik felébe pedig beleütöttem a tojásokat. kevergettem, majd mikor átsültek (úgy néz ki, mint a rántotta), összekevertem a két oldalt. Hozzáadtam a tésztát, 1-2 ek. vizet, 1 ek. olajat, majd a szószt. a legvégén pedig hozzáadtam a babcsírát, a mogyorót, tálalásnál pedig a koriandert, és a lime kifacsart levét."