Az ázsiai tésztaételek a streetfood-ot kínáló éttermek sztárjai. Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezeket, tanuld meg a trükköket Maki Stevensontól, a Makifood főzőiskola séfjétől az Ázsiai tésztagyár kurzuson!
Nézzük, mi lesz a menü:
A kalguksu egy koreai csirkés tésztaleves, amihez mi készítjük el az udon tésztát, majd csirkeraguval és a shoyu szójaszósszal fogyasztjuk.
A serpenyőben készült bifun (rizstészta) a dim sum menük alapvető étele. Ahány ház, annyiféle bifunrecept. A kurzuson Maki megmutatja a saját verzióját, ami disznóhússal, rákkal, illatos szárított shiitake gombával és pirított szezámolajjal készül. Már az illata varázslatos!
forrás: Flickr.com - Daniel Go
A következő fogás szintén nagyon izgalmas. "A kínai főtt gombócok (jiaotzu), édesapám egyik kedvenc étele, és édesanyám egyik régi, bevált receptje alapján készül" - mondja Maki. Ezt az ételt a Délkelet-Ázsiában elterjedt ún. hot potban - "forró fazékban", vagy "kínai fondüben" készítették el. (A lényege, hogy az asztal közepén fövő alaplében a vendégek főzik meg a hozzávalókat).
"A gombócok elkészítése nagyon időigényes, mert egyesével kell megtölteni, majd félhold alakúra hajtogatni őket. Képzeljük csak el, milyen, amikor a századiknál tartunk" - meséli Maki. A főtt gombócok aztán fűszerezett shoyu szószba kerülnek, a gombócok főzőleve pedig egy levesbe kerül - tökéletes befejezés egy ilyen étkezéshez.
forrás: Nagy Zita
"Ezek a gombócok nekem a családi életet jelképezik, mivel legalább 2 kukta kell az elkészítésükhöz, és legalább 5 személyre főzünk ilyenkor. Beszélgetünk, amíg a gombócokat töltjük, beszélgetünk, amikor főnek, és akkor is, amikor együtt elfogyasztjuk őket. A lényeg, hogy ez egy társasági étel, hívj családtagokat vagy barátokat, ha otthon is el akarod készíteni!"
A dim sum sokféle, falatnagyságú étel, amit gőzölőkosarakban vagy kis tálakban szolgálnak fel. Mindegyik fajtából 3-4 db van egy edényben. Kantoni eredetű kínai étel, Hongkongban vált híressé. Az éttermekben gyakran kocsin tolják körbe a választékot, és ami szimpatikus, azt kéred vagy elveszed a kocsiról. Nagyon jó nagy közös baráti kajálásokra (olyan akár egy hétvégi családdal vagy barátokkal eltöltött brunch). A dim sum könnyebb, finomabban fűszerezett, mint a hagyományos kínai konyha. Az ilyen fajta étkezés szokása a teaházak megjelenésével alakult ki Kínában, itt kezdtek el apró harapnivalókat felszolgálni a tea mellé.
A május 8-ai kurzusra itt jelentkezhetsz!