Ilyen kánikulában bevalljuk, egyáltalán nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt. Persze kalóriát bevinni ilyenkor is kell, eljött tehát a saláták ideje. És hogy ne legyenek olyan unalmasak, megosztjuk Maki két egzotikus salátaöntetének receptjét.
Az ázsiai öntetek intenzív ízvilágáért többek között a szójaszósz felelős, ami a fermentált ételekhez tartozik. Fermentált, vagyis erjesztett szójababpasztából készül, alapvető hozzávaló az ázsiai konyhában. Azt pedig valószínűleg mindenki tudja, hogy nagy melegben a csípős ételek hűtenek, érdemes ilyenkor feszegetni a határainkat!
Korábbi, egyszerű, de izgalmas dresszingeket bemutató posztunk folytatása következik.
"Ázsiai" öntet
Hozzávalók:
2 evőkanál rizsecet
2 evőkanál szójaszósz
fél evőkanál pirított szezámmag, durvára őrölve
60 ml pirított szezámolaj
60 ml olívaolaj (fontos, hogy ne keserű legyen!)
Elkészítése:
Keverjük össze az összes hozávalót - az olajok kivételével - egy tálban. Adjuk hozzá az olajokat nagyon lassan, közben erősen keverjük a hozzávalókhoz a habverővel, egészen addig, amíg folyékony öntetet kapunk.
"Kínai" öntet
Hozzávalók:
3 evőkanál ketchup
1 db zöldhagyma, apróra vágva
3 cm-es friss gyömbér, apróra vágva
1 evőkanál almaecet
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál pirított szezámolaj
egy kis erős pista
Elkészítése:
Keverjük össze az összes hozávalót!
Ez az öntet nagyon jól illik a csirkemellel és sonkával felturbózott salátákhoz.