AJÁNLÓ
 
09:01
2014. 08. 18.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 08. 18.
A nagy melegben is szükségünk van kalóriákra. Egy könnyű ebédet ajánlunk, ami jól fog...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 08. 18.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 08. 18.
Itt a spárgaszezon! Korábbi cikkünkből mindent megtudhatsz a spárgáról: hogyan vásároljunk,...
A bejegyzés folyatódik
 
09:01
2014. 08. 18.
Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Mi nem azért használjuk fel a zöld paradicsomot - ahogy a Nagyi tanította -, hogy ne vesszen kárba, hanem vadászunk rá a piacok kistermelői kínálatában. Most Chef Maki mutatja meg egyik kedvenc zöld paradicsomos receptjét. 

A nyár zöldsége tagadhatatlanul a paradicsom. Augusztusban viszont már nem csak egy-kétféle paradicsomfajtából válogathatunk, megjelennek a piacokon (és kertekben) a nagy, húsos befőzőparadicsomok, az apró és sokféle koktél paradicsomok, a lucullus és a kistermelők pultjain biztosan találunk zöld paradicsomot is. (A különböző paradicsomfajtákról - izgalmas receptekkel - itt írtunk.) Vagy leszüretelhetjük idő előtt – vagy majd késő ősszel – a gangon/teraszon termő  be nem érett parikat. Megéri, izgalmas dolgokat alkothatunk belőle.

Chef Maki (a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) egy nyári rántott zöld paradicsomot készített, friss lime mártással. Fogyaszthatjuk sörkorcsolyaként, előételként, de körettel főételként is megállja a helyét.

Rántott zöld paradicsom

Hozzávalók:
3-4 db zöld paradicsom, 1 cm-es szeletekre vágva
1/2 csésze liszt
1 db tojás, felverve
1 csésze zsemlemorzsa, egy csipet sóval összekeverve
olaj a sütéshez

A gribiche szósz egy francia majonézszerű hideg tojásos öntet. Hagyományosan főtt csirkéhez és halhoz tálalják, de – ahogyan a majonéz – rántott ételekhez és zöldségekhez is nagyon jól passzol.

Lime gribiche mártás

Hozzávalók:
1 db lime, héja és leve (lehetőleg bio, kezeletlen)
2 db főtt tojás, sárgája villával összetörve, a fehérje felaprítva
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál kapribogyó, felaprítva
1 db kis kovászos uborka, felaprítva
1 teáskanál petrezselyem, felaprítva
1 teáskanál tárkony, felaprítva (ha nincs tárkonyunk, petrezselymet is használhatunk helyette)
1 teáskanál metélőhagyma, felaprítva
2 evőkanál jó minőségű majonéz
só, bors

Először lisztezzük be a paradicsom szeleteket, majd forgassuk meg a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Mártsuk újra a tojásba, majd a zsemlemorzsába, hogy dupla réteget képezzünk.
Olajban süssük míg aranybarnák lesznek és tálaljuk forrón, gribiche mártással.

Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola

Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog