Mi nem azért használjuk fel a zöld paradicsomot - ahogy a Nagyi tanította -, hogy ne vesszen kárba, hanem vadászunk rá a piacok kistermelői kínálatában. Most Chef Maki mutatja meg egyik kedvenc zöld paradicsomos receptjét.
A nyár zöldsége tagadhatatlanul a paradicsom. Augusztusban viszont már nem csak egy-kétféle paradicsomfajtából válogathatunk, megjelennek a piacokon (és kertekben) a nagy, húsos befőzőparadicsomok, az apró és sokféle koktél paradicsomok, a lucullus és a kistermelők pultjain biztosan találunk zöld paradicsomot is. (A különböző paradicsomfajtákról - izgalmas receptekkel - itt írtunk.) Vagy leszüretelhetjük idő előtt – vagy majd késő ősszel – a gangon/teraszon termő be nem érett parikat. Megéri, izgalmas dolgokat alkothatunk belőle.
Chef Maki (a Makifood Főzőiskola alapítója és tanára) egy nyári rántott zöld paradicsomot készített, friss lime mártással. Fogyaszthatjuk sörkorcsolyaként, előételként, de körettel főételként is megállja a helyét.
Rántott zöld paradicsom
Hozzávalók:
3-4 db zöld paradicsom, 1 cm-es szeletekre vágva
1/2 csésze liszt
1 db tojás, felverve
1 csésze zsemlemorzsa, egy csipet sóval összekeverve
olaj a sütéshez
A gribiche szósz egy francia majonézszerű hideg tojásos öntet. Hagyományosan főtt csirkéhez és halhoz tálalják, de – ahogyan a majonéz – rántott ételekhez és zöldségekhez is nagyon jól passzol.
Lime gribiche mártás
Hozzávalók:
1 db lime, héja és leve (lehetőleg bio, kezeletlen)
2 db főtt tojás, sárgája villával összetörve, a fehérje felaprítva
1 teáskanál dijoni mustár
1 teáskanál kapribogyó, felaprítva
1 db kis kovászos uborka, felaprítva
1 teáskanál petrezselyem, felaprítva
1 teáskanál tárkony, felaprítva (ha nincs tárkonyunk, petrezselymet is használhatunk helyette)
1 teáskanál metélőhagyma, felaprítva
2 evőkanál jó minőségű majonéz
só, bors
Először lisztezzük be a paradicsom szeleteket, majd forgassuk meg a felvert tojásban, végül pedig a zsemlemorzsában. Mártsuk újra a tojásba, majd a zsemlemorzsába, hogy dupla réteget képezzünk.
Olajban süssük míg aranybarnák lesznek és tálaljuk forrón, gribiche mártással.
Húsmentes Hétfői sorozatunk további receptjeit itt olvashatjátok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra szeptembertől újraindulnak! Szeretettel várunk titeket minden hónap első hétfőjén. Regisztráció itt.