Néha olyan alapanyagokból is összeállhat egy tápláló fogás, amelyeknek első látásra nem sok közük van egymáshoz. A Zizi kalandjai blog szerzője tápláló téli fogást hozott össze, amikor körünézett a hűtőben.
"Olyan alapanyagokat használtam, amelyek voltak a hűtőmben, kamrapolcon és már éppen ideje volt felhasználni őket. Bátran variáljatok ti is! Ha nincs kelbimbó, jó a répa vagy akár a cékla is. Tofu helyett lehet tempeh-t használni, de lehet hozzáadni csicseriborsót vagy babot is, amelyek fehérjében gazdagok!"- írja.
Ja, és azt tudjátok, hogy a kelbimbó egyike azon zöldségeknek, amely mind a nyolc esszenciális aminosavat tartalmazza, tehát ugyanolyan értékű fehérje forrás, mint a hús? Érdemes belőle minél többet fogyasztani!
Tápláló téli saláta
Hozzávalók 2 főre:
A salátához:
– 3/4 bögre barna- és vadrizs keverék (csak barnarizsből is jó)
– 300 g tofu, felesleges víz kipréselve belőle és 1*1 cm-es kockákra vágva
– 250 g kelbimbó, külső leveleitől megtisztítva, a nagyobbak félbe vágva
– 150 g lila káposzta, vékony csíkokra szeletelve
– 3 gerezd fokhagyma
– olívaolaj
– Himalaya kristálysó, feketebors
Az öntethez:
– 1 gerezd fokhagyma, reszelve
– kb. 1*1 cm-es friss gyömbér darab, meghámozva, reszelve
– 1/2 evőkanál almaecet
– 1/2 evőkanál juharszirup
– 1 evőkanál frissen facsart citromlé
– 3 evőkanál víz
– 2 evőkanál olívaolaj
– csipet só, feketebors és cayenne bors
(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)
Elkészítése:
Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy tálkában és tegyük félre.
Egy serpenyőben hevítsünk olívaolajat és dobjuk rá a kelbimbót, sózzuk, borsozzuk. Magas lángon pirítsuk meg egy kicsit, majd vegyük takarékra, adjuk hozzá a fokhagymát, öntsünk hozzá 150 ml vizet és fedőt alatt főzzük puhára.
Közben egy másik serpenyőben hevítsünk olívaolajat. Adjuk hozzá a tofut, sózzuk, borsozzuk és pirítsuk aranybarnára.
Maki tippje a tökéletes barna rizs elkészítéséhez:
1,5 bögre barnarizshez 2 és 2/3 víz kell, egy löttyintésnyi olaj és néhány csipet tengeri só. (Ebben a receptben a mennyiségek felével számoljunk).
1) Melegítsük elő a sütót 180 fokra! Tegyük a rizst egy sütőedénybe.
2) A vizet és az olajat öntsük egy lábasba, és forraljuk fel.
3) A forrásban levő vizet öntsük a rizsre, és fedjük le szorosan alufóliával. Süssük 60 percig.
4) Vegyük ki a sütőből, távolítsuk el az alufóliát! Lazítsuk fel a rizst villával, takarjuk le a tálat egy konyharuhával és gőzöljük 5 percig.
Forrás: Flickr.com - Jacqueline
Az öntetet addig öntsük rá, amíg a rizs meleg, így az ízek jobban érvényesülnek.
Kis tálkákba szedjünk mindenből, majd locsoljuk meg az öntettel és azonnal fogyasszuk!