Ha gyors és látványos húsvéti reggelire volna szükség az utolsó pillanatban, ne állajtok neki kelt kalácstésztával bíbelődni. (Azt hagyjátok inkább egy nyugodt hétvégi reggelre.) Ez a sütőporos scone ("szkón"=pogácsaszerű tészta) nem kíván kelesztést, pikk-pakk összeállítható, édesen és sósan is tölthető. Mi most friss, tavaszi reteklevél pestóval készítettük - kenyér helyett, a sonka-tojás, mindenféle ünnepi tojásreggelik mellé - vagy ahogyan szeretnétek.
Egy hete, gyönyörű húsvéti kalácsokat hoztunk nektek. Csak hát a kalács kelt tészta, a kelt tészta készítéséhez pedig időre van szükség. Húsvét hétfő reggelén ez talán már késő. De egyszerű, gyors, sütőporos tésztából is varázsolhattok csodálatos ünnepi reggeliket. Készíthetitek édesen is, és tölthetitek akár a múltkori édes kalácsok töltelékével (fahéjassal és mazsolás-mogyoróvajassal). Ha pedig valami izgalmas kenyér alternatívát kerestek a húsvéti asztalra - például a legutóbb ajánlott zöldséges-tojásos ünnepi reggelik mellé -, akkor ez a tavaszi reteklevél pestós töltelék tökéletes lesz.
Csavart sós scone mentás-reteklevélpestoval, aszalt paradicsommal és kéksajttal
A pestóhoz:
3/4 csésze megmosott, friss, zöld reteklevél
5 nagy szál menta
1 mokkáskanál só
1/4 csésze napraforgómag
2 evőkanál frissen reszelt parmezán
2 evőkanál citromlé
5 evőkanál víz
2 evőkanál olívaolaj
A hozzávalókat tegyük mixerbe, és turmixoljuk krémesre.
A csavart scone-hoz:
380 g liszt (mi ezt a keveréket használtuk: 200 g tönköly fehér, 150 g teljes kiőrlésű búza, 30 g rizsliszt)
80 g vaj
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál só (ha édesen szeretnétek tölteni, ezt hagyjátok ki, helyette 3 teáskanál nádcukrot használjatok)
1 tojás
170 ml tej (vagy növényi tej)
+3 nagy aszalt paradicsom
+2 diónyi kéksajt
A lisztet, sót és sütőport szitáljuk egybe, majd morzsoljuk el benne a vajat. Keverjük bele a tojást, majd a tej segítségével gyúrjunk belőle tésztát. Lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vastag téglalappá, kenjük meg a pestoval, szórjuk rá az apróra vágott aszalt paradicsomot, morzsoljuk rá a kéksajtot.
Tekerjük fel, a rudat egy éles késsel vágjuk ketté, és a fahéjas kalácshoz hasonlóan, a végeit összenyomva csavarjunk belőle spirált, a vágási felületeket csinosan kifelé forgatva.
Előmelegített 180 fokos sütőben nagyjából fél óra alatt süssük készre.
További receptjeink húsvétra:
Húsvéti gyors/különleges tojásreggelik
A Marmorstein Pékség kalácsa
Édes kalácsok - fahéjas és mazsolás-mogyoróvajas töltelékkel
Dobozban sült húsvéti kalács
Saját készítésű gasztro-ajándékok húsvétra (kekszek, bonbonok, trüffelek)
Céklával festett főtt tojás
A cikket és fotókat Szegedi Annamari, a Szárnyalj és a felhők felett nem érhet baj blog szerzője készítette.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk, ahol húsvét hétfő este 8óráig még JÁTSZHATTOK egy bécsi fűszersó keverékért Chef Makival!
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.