AJÁNLÓ
 
17:35
2013. 05. 07.
Körülbelül 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte, így első körben a rizsfélék...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2013. 05. 07.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk....
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2013. 05. 07.
Húsmentes Hétfői receptsorozatunk részeként ma egy szezonális, ám mellőzőtt alapanyag felhasználásához...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2013. 05. 07.
Az első tavaszi napsugarak sokunkat kicsalogatnak a szabadba, és mi sem lehet kellemesebb a napfürdőzéssel...
A bejegyzés folyatódik
 
17:35
2013. 05. 07.
Októberig még biztosan jó párszor lesz majd lehetőségünk kint sütögetni, így megmutatjuk,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Itt a jó idő, így hétvégén a közös családi, baráti étkezéseket is kiköltöztethetjük a szabadba. A piknikezéshez szükséges kellékekről és hasznos tippekről már írtunk, most könnyen elkészíthető, tárolható és szállítható ételekkel, süteményekkel, salátékkal, sültekkel töltjük meg a piknikkosarakat.



Ha nem vagytok még rutinos piknikezők, akkor - mielőtt felpakolnátok a családot és barátokat - olvassátok el hasznos tippjeinket. A témában született bejegyzésünkből kiderül, mik egy piknik szükséges kellékei, hogyan tároljuk, szállítsuk az elkészített ételeket és hogy egyáltalán milyen ételeket érdemes magunkkal vinnünk egy szabadtéri falatozásra.
Most pedig megtöltjük a piknikkosarat minden jóval!

Szendvicsbe vagy salátához

Vegetáriánusok és húsevők is biztos hogy szeretik a százféleképpen elkészíthető frittatát. Fogyaszthatjátok salátával vagy szendvicsben, kerülhet bele zöldborsó helyett egyéb szezonális zöldség, aszalt paradicsom, olívabogyó, zöldfűszerek, spenót, sajt vagy tofu, de akár füstölt sonka vagy hal kockák is. Most egy szezonális, zöldborsóval készült változat receptjét írjuk le.



Zöldborsós frittata

4 tojás
1 kis fej hagyma (8 dkg)
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 ek vaj
10 dkg scamorza, vagy feta, esetleg pizzamozzarella, ementáli
15 dkg zöldborsó, kifejtve

A hagymát, fokhagymát finomra aprítjuk. Az olívaolajon megolvasztjuk  a vajat, majd mérsékelt lángon, gyakran kevergetve üvegesre sütjük benne a hagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát, fél percig együtt sütjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót is. 5 percig sütjük mérsékelt láng felett, időnként megkeverve, sütés közben sózzuk.
A tojásokat elhabarjuk, a sajtot centis kockákra vágjuk. A kissé kihűtött zöldborsós keveréket a tojásokhoz adjuk a sajttal együtt.
22x22 cm-es szögletes szilikon sütőformába vagy sütőpapírral kibélelt kisebb tepsibe öntjük a masszát, eligazítjuk benne a sajt és zöldborsó darabokat, hogy mindenütt egyenletesen oszoljon el.
Eőmelegített sütőben 200 C fokon 20 percig sütjük.
Hidegen vagy langyosan szeleteljük.

Krémek, pástétomok - Szendvicsbe, lepénykenyerekhez, zöldségmártogatósnak

Bazsalikomos cukkinikrém
Fetakrém pepperonival
Diós sült cékla krém
Diós sárgarépakrém
Bazsalikomos ricotta krém
Aszalt paradicsomos tonhalkrém
Datolyás fetakrém
Aszalt paradicsomos csicseriborsó krém
Currys tojáspástétom
Joghurtos padlizsánkrém
Ricottás babkrém
Csirkés zelleres sajtkrém
Tofupástétom
Bazsalikomos humusz



Fasírtok és sültek (vega és nemvega)

Céklafasírt
Vöröslencsefasírt
Diós fehérrépa fasírt
Babpogácsa csilis sült paprika krémmel
Mázas diós lencsesült
Polpette di Mamma Agata (olasz fasírtgolyók)
Húskenyér ecetes uborkával
Szezámmagos húsgolyók
Mandulás árpa fasírt
Quinoa fasírt



Saláta

Ez a kiadós egytál saláta felér egy teljes értékű étkezéssel. A spárgát - ha már nincs szezonja - helyettesíthetjük más szezonális zöldséggel, például ceruzababbal, zsenge, hirtelen grillezett cukkinivel, padlizsánnal vagy kápia paprikával. Barna rizs helyett kitűnő gabona saláta alapként szolgálhat a hajdina, quinoa, köles vagy a bulgur is (nem véletlenül alapja a népszerű az arab tabuleh salátának is).



Barna rizs saláta spárgáva, aszalt paradicsommal

15 dkg barna rizs
1 köteg (500 gr spárga)
5 dkg aszalt paradicsom (fűszeres olajban eltett, lecsöpögtetve mérve)
2 ek kapribogyó
2 ek olívaolaj
2 ek fehér balzsamecet (ha nincs, használhatjuk helyette 2 ek fehérborecet+ 1 tk cukor keverékét)
2 tojás

A rizst átöblítjük, majd 3 dl vízzel és kevés sóval feltesszük főni. Felforraljuk, lefedjük, majd kis láng felett főzzük, amíg csaknem az összes vizet magába szívja. Ekkor lehúzzuk a tűzről és lefedve hagyjuk pihenni, amíg teljesn megpuhul.
Közben a spárgákat megmossuk, elpattintjuk, vagyis a szár alsó végét meghajíltjuk, addig, amíg magától eltörik, így megszabadulhatunk a fás résztől. A spárgák csúcsát levágjuk, a maradék szárat 2 centis darabokra vágjuk. Egy evőkanálnyi olívaolajat felhevítünk, majd mérsékelt láng felett, gyaran rázogatva megsütjük rajta a spárgát, nagyjából 5 perc alatt. Akkor jó, ha  színe élénkzöldre vált, és itt-ott aranyszínt kap. Végül hozzáadjuk a spárga csúcsokat is, és további 1 percig sütjük.
Közben a paradicsomot apróra vágjuk, összeforgatjuk az átöblített, leszárított kapribogyóval, maradék olívaolajjal és balzsamecettel. Az elkészült spárgát még forrón az aszalt paradicsomos keverékhez adjuk.
A megpuhult rizst villával átkeverjük és hozzáforgatjuk a spárgához.
A tojásokat forró vízben 10 perc alatt keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, negyedeljük és a saláta tetejére tesszük.
Ízlés szerint pirított magvakkal is megszórhatjuk a salátát.

Még több saláta
Tabulé (tabuleh) (Arab petrezselyem-bulgur saláta)
Tavaszi savanyított retek
Grillezett zöldséges orzo tészta saláta
Vörös radicchio saláta

Füstölt sajtos sárgarépa saláta
Mediterrán krumplisaláta
Sült padlizsános fetás gersli saláta
Sült paprikás hajdina saláta fetával
Aszalt paradicsomos tonhalas fehér bab saláta
Rukkolás lencsesaláta
Csicseriborsó saláta fetával, paradicsommal
Avokádós újkrumpli saláta
Marokkói quinoa saláta
Pirított mexikói kukorica saláta

És egy szuper tipp: Hogyan szállíthatjuk, tárolhatjuk a legjobban a salátánkat?



Könnyen szállítható sütemény

Datolyás csokoládés muffin

Kb. 16 db muffinhoz elegendő tészta:

10 dkg magozott aszalt datolya
17,5 dkg liszt
5 dkg zabpehely
5 dkg dió
5 dkg félédes csokoládé
5 dkg nádcukor
2 tojás
1 dl semleges ízű olaj (pl. repce, vagy kókuszzsír)
150 gr natúr joghurt
1 presszókávé (0,5 dl)
1 tk őrölt fahéj
2 tk sütőpor
½ tk szódabikarbóna

A datolyát a tojásokkal, olajjal, joghurttal, kávéval, fahéjjal és cukorral turmixgépbe vagy késes aprítóba tesszük, és addig mixeljük, amíg sima, habos masszát kapunk. Hozzáadjuk a diót és durvára tört csokit, ezzel is átpörgetjük, de csak annyi ideig, hogy durvára aprítsa a csokit és a diót a gép.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, zabpehellyel, majd a tojásos masszához forgatjuk.
Papírkapszlikkal bélelt muffin sütőbe vagy szilkon formákba osztjuk szét a masszát, úgy, hogy a kapszlikat 2/3 részig töltse meg a tészta. (egy fagylaltoskanál ideális lehet az adagoláshoz)
Előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütjük, vagy amíg tűpróbánál a tészta már nem ragad a tűre.
Rácsra szedve hűtjük ki.



Még több piknik sütemény és keksz (sós és édes)

Kókuszos csokis zabkeksz
Mogyorós répás muffin (édes)
Zöldborsós fetás muffin (sós)
Zabpelyhes mogyorós keksz
Házi müzliszelet
Diós lepénykenyér
Diós-csokis keksz szendvics
Áfonyás kukorica muffin
Nagyi túrós pogácsája
Quiche (francia sós pite - köretnek, főételnek is)

Korábbi uzsonna cikkünkben is sok jó tippet, ötletet, receptet találtok könnyen elkészíthető, tárolható finomságokra! 



A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztro blog szerzője írta.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog