OLVASTAD MÁR?
 
Grúz menü/5. - Lobio – Fűszeres babragu
Ahogyan beköszönt a hűvösebb idő, a szervezetünknek is szüksége van melengető ételekre. Grúz sorozatunkban már számos különleges, diós, padlizsános (stb.) étellel megismerkedhettetek. Most egy füstös, paprikás, őszies ízvilágú grúz babragu receptjét hozta...
 
Húsmentes Hétfő: Mángoldos-szezámos japán sobatészta
Ha japán konyháról van szó, a legtöbb embernek egyből a sushi (és a rizs) jut eszébe. Pedig óriási hagyománya van Japánban a tésztaevésnek is, ezen belül pedig a soba tészta elkészítéséhez és fogyasztásához is külön szokások kapcsolódnak. Most ezekről számol...
 
Grúz menü/4. - Abház diókrémmel töltött paprika
A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői a grúz konyhának. Padlizsánt már töltöttünk diókrémmel, most pedig egy igazi nyár végi zöldséget, a kápia paprika töltjük meg egy különleges abház diókrémmel. Tökéletes...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Körülbelül 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte, így első körben a rizsfélék két nagyobb csoportjával ismerkedünk meg. És hogy ne mindig az unalmas köret szerepét játsza, egy kedvcsináló, izgalmas, és ezerféle töltelékvariációval készíthető, jávai rizstekercs receptjét is elhoztuk nektek. (Bónusz: nem elég, hogy gyönyörű és könnyen szállítható, pikk-pakk el is készül!)

Sri Owen azt írja a The rice book című könyvében, hogy nem lehet megállapítani, Kínából, Thaiföldről vagy Indiából származik-e a rizs, de abban nagyjából egyetértenek a történészek, hogy időszámításunk előtt 5000-ben már termesztették. Bár ma már  minden földrészen termesztik (az Antarktiszon természetesen nem), a világ rizseinek 90%-a továbbra is Ázsiában nő, és itt vannak  a legnagyobb rizsfogyasztó országok is: Burmában, Kambodzsában és Laoszban évi 150-200 kg az egy főre jutó rizsfogyasztás.

A rizs a jólét (Ázsia-szerte elfogadott, hogy akinek naponta nem kerül kétszer-háromszor rizs az asztalára, az szegény) és a termékenység szimbóluma (ezért szórják a friss házasokra, ill. Indiában ezért eteti meg rizzsel a menyasszony a vőlegényt a házasságkötéskor), de a hinduknál a vallási élet elengedhetetlen tartozéka is: Balin és Jáván például gyönyörűen dekorált rizs-sütiket lehet látni lépten-nyomon, amit Dewi Srinek - aki a rizs mellett a sikeres aratás, a családi élet harmóniájának és a termékenységnek is az istennője - ajánlanak fel a helyiek.

Általánosságban leírható (de csak általánosságban, mert több forrás szerint is úgy 40.000 féle rizst tartanak nyilván világszerte), hogy gazdag B és E vitaminban, káliumban, cinkben, kobaltban, mangánban, krómban és nátriumban. A rizs azonban mindenek előtt szénhidrátból tartalmaz jelentős mennyiséget: 80%-a keményítő, a 20%-on osztozik az összes többi a fehérjével együtt.

A rizsféléket két nagy csoportra oszthatjuk

Indica - ide tartoznak a hosszúszemű fajták, mint pl a basmati- és jázminrizs, melyek pergősek maradnak a főzés végén (a világ rizstermesztésének 75% ebbe a csoportba tartozik).

Japonica - kerekszemű rizsek, melyek különböző mértékben ugyan, de ragacsossá válnak a főzés során, így könnyen lehet őket pálcával és kézzel fogyasztani.

Most ez utóbbira hoztunk nektek egy meglehetősen egyszerű, cserébe igazán villantós rizstekercs receptet, ami Jáváról (és Sri Owen: Indonesian Food című zseniális könyvéből) származik. Tradicionálisan csirketöltelékkel készítik, azonban a töltelék összetétele szabadon variálható – mi most garnélával és zöldségekkel készítettük el.

Jávai lemper rizstekercs

Hozzávalók - a rizshez:
35 dkg ragacsos rizs – pl. rizotto vagy sushi rizs (ez a száraz rizs súlya!)
3 dl kókusztej

A töltelékhez:
10 dkg előfőzött garnéla
30 dkg zöldségkeverék (mi vékony csíkokra vágott répát, káposztát és bambuszcsírát használtunk)
1 dl kókusztej
2 kis fej sonkahagyma vagy főzőhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt koriander
1/2 tk őrölt római kömény
1/2 tk barnacukor
1db szárított kaffírlime-levél (ázsiai boltokban beszerezhető)
1/2 tk só
1/2 tk őrölt fehérbors
kevés olaj

A rizst előzetesen 40-60 percre beáztattam, majd leszűrtem és a megsózott kókusztejjel feltettem főni - addig főztem, amíg az összes folyadékot magába szívta - ezután a tűzhely legkisebb fokozatán még negyed órán át pároltam.
Amíg párolódott megcsináltam a tölteléket: a zöldségkeverék, a garnéla és a kaffírlime-levél kivételével mindent beleöntöttem a késes aprítómba és a kókusztejjel simává kavartam.
Ehhez a szószhoz hozzáadtam a kaffírlime-levelet, felforraltam, majd pár perc alatt besűrítettem.
A besűrített szószba tettem a zöldségeket és a garnélát. A főzést addig folytattam, amíg a folyadék majdnem teljesen eltűnt, de még kellően nedves volt a töltelék.
A megfőtt és már kissé kihűlt rizst egy előzetesen szilikon sütőfóliával kibélelt (ennek hiányában a szilikonos sütőpapír is jó, a lényeg, hogy ne ragadjon rá a rizs később) kb. 25x35 cm méretű szögletes tepsibe egyenletesen belesimítottam és az egész felületre elosztottam a tölteléket. A hosszabbik oldalon kezdve feltekertem (mint a piskótatekercset szokás).
Így langyosan isfogyasztható, de én hidegen jobban szeretem - úgyhogy a kész rollnit betettem 1-2 órára a hűtőbe.

Éles késsel legalább 3 cm vastag szeletekre vágva tálaltam (az eredeti recept szerint egy szelet bőven elég egy embernek - én mondjuk hármat simán megeszek belőle) - jól bírja a szállítást, akár piknikre is kiváló fogás.

Még több könnyen szállítható + piknikreceptek itt 
Japán konyháról itt írtunk (receptekkel)
Thai konyháról pedig itt olvashattok (receptekkel)

A cikk szerzője Papp Éci (Ezt ettem blog). 

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola
Kurzusjelentkezés és információ itt.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog