A diókrémmel készített ételek, diókrémmel megtöltött zöldségek jellegzetes szereplői a grúz konyhának. Padlizsánt már töltöttünk diókrémmel, most pedig egy igazi nyár végi zöldséget, a kápia paprika töltjük meg egy különleges abház diókrémmel. Tökéletes kánikularecept, sütés-főzés nélkül elkészíthető!
Abházia a Fekete tenger partján, Grúzia és Oroszország között fekvő tisztázatlan státusú terület (2008-ban kiáltotta ki az ország függetlenségét, azonban ezt csak néhány állam ismeri el, a világ nagy része Grúzia részének tekinti). Gasztronómiájuk szinte megegyezik a grúzzal (lsd. korábbi cikkünkben), azonban abház sajátosság, hogy a sült húsok, diókrémes ételek, és sajttal töltött kenyerek mellett a csípős paprikaszósz, az „adjika/ajika” az étkezéseknek szinte kötelező eleme. Leginkább a magyar Erős Pistához hasonlítható ez a paprikaszósz, ugyanakkor nem mindegyik fajtája csíp annyira, és az erős paprikán kívül sokféle fűszert (pl. fokhagyma, koriandermag, borsikafű, görögszéna) is tartalmaz. Elnevezése az abház „sós” szóból ered, krémes formáján kívül létezik szárított változata is. Grúz piacokon nagy tételben árusítják, itthon pedig az orosz delikáteszben lehet könnyen beszerezni üveges formában.
Az alábbi diókrémmel töltött paprika receptnek sok hasonló formája létezik Grúzia szerte (a grúzok sült és marinált zöldségeket is előszeretettel töltenek meg diókrémmel - lsd. pl. diókrémmel töltött padlizsán), ezt a receptet a töltelékhez adott adjika és lilahagyma teszi jellegzetesen abház ízvilágú előétellé. Körettel (például ilyen khachapuri kenyérlepénnyel) tálalva tökéletes könnyű nyári ebéd vagy vacsora.
Abház diókrémmel töltött paprika
Hozzávalók (kb. 6 főre):
6 nagyobb kápia paprika
20 dkg dió
2 evőkanál adjika
2 gerezd fokhagyma
1 lilahagyma
1 nagy csokor koriander
4 evőkanál fehérborecet
3-4 evőkanál víz
2 evőkanál olaj
1 teáskanál őrölt koriander
só, bors
A pácléhez:
3-4 dl víz
4 evőkanál olaj
6 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 teáskanál pirospaprika
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 teáskanál koriandermag
A paprikát megmossuk és félbevágjuk. A pácléhez összemelegítjük a hozzávalókat, amíg a cukor felolvad, majd ráöntjük a paprikákra egy edényben és másfél órát állni hagyjuk.
A töltelékhez egy aprítógépbe megdaráljuk a diót, felaprítjuk a hagymát, fokhagymát és a zöld koriandert, majd beledobjuk az aprítógépbe. A fűszereket a vízzel és az olajjal szintén hozzáadjuk a dióhoz és addig pépesítjük, amíg krémes nem lesz (szükség esetén a vizet, olajat, ecetet még aszerint adagoljuk, hogy teljesen krémes legyen).
Ha elkészült a paprika, egyszerűen belekanalazzuk a diókrémet és megszórjuk friss korianderrel.
Köretként fogyaszthatunk hozzá khachapuri kenyérlepényt, illetve tálalhatjuk hasonló grúz fogásokkal együtt.
Grúz cikk- és receptsorozatunk szerzője Vida Kata (Babramegy blog).
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.