Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, most pedig egy tipikus grúz vacsorát tárunk az olvasók elé fogásonként, amit Grúzia középső részén, Imereti régióban kóstoltuk. Múlt héten elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér) - mely grúz vendéglátónk szerint azon a környéken a legfinomabb - most pedig egy krémes, spenótos és pórés pkhali (salátaféle) receptje következik, melyet a kachapurihoz szoktak fogyasztani.
A khachapurihoz (recept előző cikkünkben) köretként leggyakrabban pkhalit fogyasztanak, ami zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták gyűjtőneve. A grúz konyhát bemutató cikkünkben fotókkal illusztrálva olvashattok ennek különböző verzióiról. A pkhali leggyakrabban spenótból készül, de létezik póréhagymás vagy céklás változata is. Ahány helyen jártunk, annyi féle pkhalit ettünk, így nem hiszem, hogy létezne egy konkrét pkhali recept. Annyi biztos, hogy dió, friss koriander, karakteres fűszerek, ecet és gránátalma mindenképp kerül bele. A céklás változatba pedig nem csak a cékla gumóját, hanem a levelét is beleaprítják.
Spenótos vagy póréhagymás pkhali
1 kg spenót
30 dkg dió megdarálva
1 dl fehérborecet
1 csomag koriander zöld
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt koriander
só, bors
gránátalma szemek díszítésre
A spenótot megtisztítjuk a szárától és jó alaposan átmossuk, majd forrásban lévő 2 liter sós vízbe dobjuk 5 percre. Eközben az aprítógépben ledaráljuk a diót, a hagymát, és a fokhagymát. A spenótról leöntjük a vizet és miután kihűlt, mint egy rongyból kicsavarjuk a vizet. Aztán a spenót mehet a gépbe a diós massza mellé, majd a koriander zöld, a fűszerek és a fehérborecet is. Addig daráljuk a géppel, amíg szép egységes massza nem lesz belőle (fehérborecetet lehet még hozzáadni, ha nem elég savanyú). Gránátalmával megszórva már mehet is az asztalra.
Ugyanez a recept elkészíthető póréhagymával is: a megfőtt póréhagymát összeturmixoljuk, a fűszerekkel, darált dióval és ecettel pedig alaposan összekeverjük.
Következő cikkünkben a grúz menü harmadik fogásának, a diókrémes padlizsánszeleteknek (lsd. a lenti fotón) a receptjét hozzuk el netek.
Kapcsolódó cikkeink és receptjeink:
Grúz cikk- és receptsorozatunk
Húsmentes Hétfői receptek
További grúz recepteket szerzőnk, Vida Kata blogján, a Babramegy-en olvashattok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.