Grúz sorozatunk első cikkében bemutattuk a grúz konyha sokszínűségét, majd egy tipikus grúz vacsorát tártunk az olvasók elé fogásonként. Elkészítettük a híres khacahpurit (sajtos-tojásos sült kenyér), majd egy krémes, spenótos és pórés pkhalit (meleg salátát), most pedig megkoronázzuk menüsorunkat egy különleges - gránátalmás, diós, korianderes, padlizsános - grúz főétellel.
A khachapurihoz köretként leggyakrabban pkhalit fogyasztanak, ami zöldségből, dióból és gránátalmából készült krémes saláták gyűjtőneve. Grúz konyhát bemutató cikkünkben fotókkal illusztrálva olvashattok a khachapuri és pkhali különböző verzióiról. Bevezető cikkünkből az is kiderül, a grúzok gyakorlatilag bármit képesek diókrémmel (=bazhe) fogyasztani (például csirkét, sültpaprikát, padlizsánt).
Tipikus grúz főétel a diókrémmel töltött padlizsánszelet (badrijani nigvzit). Ahány helyen jártunk, gyakorlatilag annyi félét ettünk belőle: volt, hogy belegöngyölték a krémet, vagy csak rátették, a krém néha kicsit fokhagymás, más helyen pedig tojásos. Azért itt is igaz, hogy a sok dió, fűszerek, kis ecet és gránátalma szirup sosem árt.
Diókrémes padlizsánszeletek (Badrijani nigvzit)
1 kg padlizsán, lehetőleg hosszúkás alakú
2 ek só
2 dl napraforgóolaj
20 dkg dióbél ledarálva
2 gerezd fokhagyma aprítva
1 kk őrölt görögszéna
1 tk frissen őrölt koriandermag
1/2 tk őrölt szerecsendió
1 ek fehérborecet
1 ek gránátalmaszirup (vagy ha nincs, akkor helyette még egy kanál fehérborecet)
1 csomag koriander zöld
1 gránátalma
só, bors
A padlizsánt hosszában felvágjuk kb. 1 cm szeletekre (vastagnak tűnik, de sütéskor eléggé összeesik majd). A 2 evőkanál sóval jó alaposan besózzuk és félretesszük egy fél órát állni, hogy kifolyjon belőle a keserű lé (ezt a lépést mindenképpen megéri csinálni, mert utána a padlizsán a fűszerek ízét is jobban magába szívja). Fél óra után lemossuk a sót, megtörölgetjük a szeleteket és olajban kisütjük és szalvétán lecsöpögtetjük őket.
A diót a fokhagymával, a fűszerekkel, az ecettel és a gránátalmasziruppal összeturmixoljuk és ha nem elég pépes állagú, akkor még egy kis olajat adunk hozzá. A diós masszát a kihűlt padlizsánszeletekbe tekerjük és friss gránátalmamagokkal és korianderrel megszórva mehet az asztalra.
Tálaljátok khachapurival (sajtos sült kenyérrel) és pkhalival (diókrémes spenót, póré vagy céklasalátával).
Grúz cikk- és receptsorozatunk előző részeit itt olvashatjátok.
További grúz recepteket szerzőnk, Vida Kata blogján, a Babramegy-en találtok.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.