Chutney. Készülhet zöldségből vagy gyümölcsből, lehet édes vagy csipős, a lényeg fűszerezés itt is. Mostani receptünket a Babramegy bloggere küldte.
A tkemali (ტყემალი) szilvából készült savanykás szósz, a grúzoknál olyan népszerű, mint nálunk a ketchup. Az alapja nem az itthon közkedvelt lila szilva, hanem a vadon növő mirabella szilva (vagy kissé prózaibb nevén fosóka); a gyümölcs érettségétől függően pedig készíthető belőle zöld, sárga és piros tkemali is. (Ez egy gyönyörű, apró, sárga, vagy picit nagyobb és piros szilvafajta, amit sokan díszfaként ültetnek a kertjükben, de leginkább vadon nő az erdőszéleken, szerte az országban. A piacokon még éppen található a piros belőle, ha nem, ringlóval is működik a recept!)
Ez a szilvachutney pár hónappal ezelőttig beszerezhető volt az Apáczai Csere János utcai Cmak, orosz élelmiszer üzletben, azonban az utóbbi időben már nem importálnak belőle.
Tkemali - grúz szilvachutney
Hozzávalók:
1 kg mirabella szilva vagy ringló
5 gerezd fokhagyma felaprítva
1 evőkanál frissen őrölt koriander
1/2 evőkanál só
1 kk frissen őrölt ánizs
1 kk frissen őrölt bors
1/2 kk őrölt chili
Elkészítése:
A megmosott szilvákat egészben feltesszük főni 3dl vízzel. Amikor már kicsit megpuhultak (10 perc), egy nagyobb lyukú szűrővel átszűrjük (megtartva a szilvalevet későbbre), majd a szűrőt a lábos fölé téve átpasszírozzuk a szilvát, hogy csak a magok maradjanak a szűrő alján.
A lábost visszatesszük a lángra, és annyi vizet adunk hozzá a leszűrt szilvaléből, hogy viszonylag folyós legyen az állaga. Hozzáajuk a fokhagymát és a fűszereket, felforraljuk, majd kis lángon 40 percig főzzük. A forró szószt fertőtlenített üvegekbe öntjük és 2 napig száraz dunsztoljuk.
(A tkemaliban hagyományosan van csombormenta is, most a könnyebb megvalósíthatóság kedvéért eltekintünk ettől, ráadásul az ánizs így is karakteres ízt ad.)