AJÁNLÓ
 
15:14
2013. 05. 30.
A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni....
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2013. 05. 30.
A tárkony a francia és az erdélyi konyha egyik sokat használt fűszere, savanykás, tejfölös...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2013. 05. 30.
Előző cikkünk epres-bodzás duója, európai ízelőbimbóinkat kielégítő harmonikus páros...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2013. 05. 30.
Nincs jobb dolog a tavasszal frissen fejtett, zsenge, édes zöldborsónál. Nem véletlenül tartozik...
A bejegyzés folyatódik
 
15:14
2013. 05. 30.
A természet tudja, hogy az évszakok és a hőmérséklet változásával mire van szükségünk....
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Főzni pedig muszáj. Akkor is, ha ezer kis ördög pörög otthon a konyhában - vagy ha egy-két apróság ugyanezt a hatást éri el. Arról nem is beszélve, hogy gyakran ezeknek a csöppségeknek az etetése jelenti a legnagyobb gondot egy anya számára, a túl zöld és túl kerek borsó által okozott sokkhatás vagy éppen az üres tészta diétájuk miatt. Tehát mit lehet csinálni ebben a helyzetben? Főzzünk együtt a gyerekkel!



Új sorozatunk nem kívánja megváltani a világot, csupán egy, gyakorló, válogatós és igen aktív gyerekkel, és egy 4 hónapos, hozzátáplálás előtt álló aprósággal megáldott anyuka ötletei, tippjei és receptjei, amik talán segítenek másoknak is bevonni a gyerekeket a főzésbe, kihasználni a konyhában töltött időt vidám közös programokra, amit talán a gyerekek élveznek majd leginkább. A közös munka végén pedig a sok saját kezűleg készített színes, alkalmanként vicces kinéztű étel még a válogatós gyerekeket is meggyőzheti arról, hogy enni jó.

A sorozatban elsősorban a szezonális zöldségek és gyümölcsök gyerekbarát elkészítése kap majd vezető szerepet - saját tapasztalataim szerint ez a legnagyobb kihívás a gyermekétkeztetésben -, de lesznek egészséges és gyors reggelik, csomagolható uzsonnák, egészséges édességek, desszertek, hússal és hús nélkül készülő finomságok is, továbbá tippek és ötletek a gyerekbarát és gyors főzéshez, fűszerezéshez, illetve díszítéshez, tálaláshoz, gyerekzsúrokhoz. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető receptek várhatóak az egész család számára, hiszen kisgyerekek mellett az időnk és energiánk beosztása fontos szempont. De hogy miről is lesz szó pontosan, azt talán a leginkább néhány recepttel tudnám érzékeltetni.

A zöldborsós szendvicskrém reggelire és az uzsonnásdobozba is kiváló, akár önmagában, akár néhány szelet sajttal kiegészítve, az édeskés íz pedig szinte bármelyik gyerek számára meggyőző. Nálunk még az édes eper sem csúszik magában, azonban pohárdesszert formájában könnyebben fogy, a mézes kókuszos túrókrémmel kiegészítve pedig uzsonnának is megfelel. Szintén könnyen és gyorsan készíthető nagyobb mennyiségben, és a poharas adagolás miatt akár gyerekzsúrokra is nagyszerű édesség lehet.



Zöldborsós szendvicskrém

15 dkg kifejtett zsenge zöldborsó
12,5 dkg tejszínes krémsajt (pl. Philadelphia)
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 kis fej hagyma (6 dkg)
2 gerezd fokhagyma


A hagymát, fokhagymát felaprítjuk. Az olívaolajon megolvasztjuk a vajat, majd üvegesre sütjük benne a hagymát, mérsékelt láng felett, időnként megkeverve. Hozzáadjuk a zöldborsót, sózzuk, majd fedő alatt 2-3 percig pároljuk. A fedőt levesszük és nagyobb lángon beforraljuk a borsó alatt felgyűlt folyadékot.
A petrezselymet apróra vágjuk, majd a kissé kihűlt zöldborsóhoz adjuk a krémsajttal együtt. Botmixerrel pürésítjük, majd hűtőben tálaljuk.
Szendvicsekhez önmagában, vagy zöldségekkel, sajttal, hideg sülttel kiegészítve is nagyszerűen működik.

Tipp: A szendvicshez használt kenyeret nagyobb méretű sütemény kiszúróval is formázhatjuk, amivel például egy gyerekzsúrra vidám és dekoratív szendvicseket gyárthatunk.



Kókuszos túrókrém mézes eperrel

Mézes eperhez:

40 dkg eper
1-2 ek méz
1-2 ek citromlé

Kókuszos túrókrémhez:

25 dkg túró
15 dkg natúr joghurt
1-2 ek méz
3 ek kókuszreszelék (3 dkg)
1 kis bio citrom héja

Az epret megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, negyedeljük, majd összeforgatjuk a mézzel és citromlével. Szétosztjuk négy tálka vagy pohár alján.
A túrót a krém többi hozzávalójával elkeverjük, majd botmixerrel addig mixeljük, amíg sima állagú lesz. A krémet szétosztjuk az eper tetején (ezt akár lehet habzsákba töltve is, hogy kevésbé maszatos legyen az eredmény), majd hűtőbe kerül fogyasztásig.
A tetejét lehet díszíteni ízlés szerint reszelt csokoládéval, aprított mentalevelekkel mézzel.



Gyerekkonyha sorozatunk következő részében ismét kaptok tőlünk egy izgalmas menüt szezonális alapanyagokból, gyerekszájízre hangolva. Addig is böngésszétek korábbi iskolai uzsonna tippeket és piknik recepteket összegyűjtő cikkeinket - tele gyerekfavorit receptekkel (akár zsúrra, akár uzsonnára).

A cikket Herczeg Gabriella, a Flatcat gasztro blog szerzője írta. Blogjának b-bisztro (gyerekétel) rovatában még számtalan tippet és izgalmas gyerekreceptet találhattok!

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. Az iskola számos órájára nagy kedvezménnyel jelentkezhettek június elejéig.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog