AJÁNLÓ
 
19:49
2014. 08. 14.
Egy nagyon könnyen elkészíthető, abszolút kezdő konyhatündérek számára is bevethető receptet...
A bejegyzés folyatódik
 
19:49
2014. 08. 14.
Valójábannemis mexikói, hanem egy Tex Mex fogást ajánlunk a csípősen hideg estékre, a Húsmentes...
A bejegyzés folyatódik
 
19:49
2014. 08. 14.
Nem gondoltuk volna, hogy már ilyenkor melegítő levest készítünk, de az időjárás miatt...
A bejegyzés folyatódik
 
19:49
2014. 08. 14.
Bár úgy tűnik, egy kicsit korábban köszönt be az idén a kora ősz, a nyár végi esték még...
A bejegyzés folyatódik
 
19:49
2014. 08. 14.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni. A szezonnak megfelelően ezerféle módon variálhatjuk. Mi most vidám augusztusi színekkel, mediterrán ízekkel ágyaztunk meg neki, és egy görög citromos-rozmaringos sült krumplival osztotta meg a sütőt és a tényérunkat. Hétvégi nagy ebédnek (is) jó lesz.

 Imádjuk a nyár végi ízeket! Az augusztus igazi mediterrán hónap: ilyenkor tör be teljes gőzzel a piacok kínálatába a padlizsán, paradicsom és a kápia paprika. Ez a nyári sült csirke is a vidám, mediterrán nyári színek és ízek jegyében készült. A sült paprikás megágyazás és a végén egy kis narancs kifejezetten jól állt neki. A citromos-rozmaringos görög sült krumpliról nem is beszélve…

Mediterrán sült kápiás csirke

Hozzávalók (kb. 4 főre):

1 db 1 kiló körüli csirke, vagy 4 db egész csirkecomb (csirke vásárlásakor erre érdemes figyelni - lsd. kb. a cikk közepétől)
3 db kápia paprika (itt mindent leírtunk a paprikafajtákról - receptekkel)
1 nagy fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál kapribogyó
1 csokor petrezselyem
1 (lehetőleg bio, kezeletlen) narancs leve és héja
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt gyömbér

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). A csirkét sózzuk, borsozzuk, meghintjük gyömbérrel. A paprikákat félbe vágjuk, magházukat kiszedjük, majd nagyobb darabokra szeleteljük. A hagymát nem túl vékony szeletekre vágjuk. Sütőedénybe tesszük a zöldség darabokat, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Ráhelyezzük a csirkét, amire szintén locsolunk egy kis olívaolajat. A sütő alsó rácsára tesszük és 45-50 percig sütjük, közben egyszer-kétszer meglocsolgatjuk a csirkét és átkeverjük a zöldségeket.

Amikor szép pirosra sült már a hús, kivesszük a sütőből (de még nem kapcsoljuk ki), ráreszeljük az alaposan megmosott, lehetőleg bio narancs héját, majd rálocsoljuk a levét úgy, hogy mindenből jusson a paprikás szaftra is. Megszórjuk az előzőleg felaprított petrezselyemmel és a lecsöpögtetett kapribogyóval. Még öt percre visszatesszük a sütőbe, majd rövid pihentetés után tálaljuk.

Ez a görög citromos-rozmaringos sült krumpli tökéletesen harmonizáló köret lehet hozzá, és - ha befér -, akár egyszerre is elkészíthetjük őket.

Görög citromos sült krumpli

A citromtól, a jó minőségű olívaolajtól és a friss rozmaringtól/oregánótól/borsikafűtől annyira finom, hogy akár el is hagyhatjuk mellőle a húsokat, halakat, és nem köretként, hanem főételként is fogyaszthatjuk. Példáué bazsalikomos paradicsommal, vagy egy kiadós salátával kiváló nyáresti vacsora, de a legjobb választás talán ha tzatzikit csinálunk hozzá, azzal valami fenomenális!

Hozzávalók:

1 kg krumpli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
fél citrom frissen facsart leve (ha kezeletlen, bio citrom, a héját is rá reszelhetjük)
4 evőkanál olívaolaj
egy csokor friss rozmaring, borsikafű, vagy oregánó
kb. 1,5 dl víz

A krumplit megmossuk. Csak akkor hámozzuk, ha már vastagabb héjú, téli krumplival készítjük, egyébként nem szükséges. Egyforma darabokra vágjuk. Akkora sütőtálba tesszük, hogy a krumpli egy rétegben legyen benne. Összeforgatjuk a sóval és a frissen őrölt borssal. Meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A választott fűszernövény két-harmadát nem túl apróra vágjuk és a krumplira szórjuk, a többit egészben hagyjuk és félretesszük a tálaláshoz. Annyi vizet öntünk alá, hogy körül-belül a krumplidarabok feléig érjen. (Hozzávetőlegesen másfél deci víz szükséges.)
Előmelegített, 200 fokos sütőben egy órát sütjük, közben időnként megforgatjuk a krumplikat. 
Forrón tálaljuk, megszórva a félretett fűszernövénnyel.

Bármilyen sülthöz, halhoz, csirkéhez kiváló köret, salátával kísérve pedig önálló, könnyű, gyors ebéd vagy vacsora.

Szerzőnk, Kósa Gabriella (Rakottkert blog) eredetileg ilyen mángoldos krumplival tálalta a mediterrán csirkét. (A receptért görgess a cikk aljára.)

Kapcsolódó receptek:
Nyár elején ilyen tárkonyos csirkét készítettünk 
Tárkonyos-paradicsomos újburgonya salátával  
Augusztusi piaci kínálat + receptek

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog