A csirkehús egyszerűségében az a jó, hogy rendkívül jól tud egyéb alapanyagokkal együttműködni. A szezonnak megfelelően ezerféle módon variálhatjuk. Mi most vidám augusztusi színekkel, mediterrán ízekkel ágyaztunk meg neki, és egy görög citromos-rozmaringos sült krumplival osztotta meg a sütőt és a tényérunkat. Hétvégi nagy ebédnek (is) jó lesz.
Imádjuk a nyár végi ízeket! Az augusztus igazi mediterrán hónap: ilyenkor tör be teljes gőzzel a piacok kínálatába a padlizsán, paradicsom és a kápia paprika. Ez a nyári sült csirke is a vidám, mediterrán nyári színek és ízek jegyében készült. A sült paprikás megágyazás és a végén egy kis narancs kifejezetten jól állt neki. A citromos-rozmaringos görög sült krumpliról nem is beszélve…
Mediterrán sült kápiás csirke
Hozzávalók (kb. 4 főre):
1 db 1 kiló körüli csirke, vagy 4 db egész csirkecomb (csirke vásárlásakor erre érdemes figyelni - lsd. kb. a cikk közepétől)
3 db kápia paprika (itt mindent leírtunk a paprikafajtákról - receptekkel)
1 nagy fej lilahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál kapribogyó
1 csokor petrezselyem
1 (lehetőleg bio, kezeletlen) narancs leve és héja
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál őrölt gyömbér
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütő 6-os fokozat). A csirkét sózzuk, borsozzuk, meghintjük gyömbérrel. A paprikákat félbe vágjuk, magházukat kiszedjük, majd nagyobb darabokra szeleteljük. A hagymát nem túl vékony szeletekre vágjuk. Sütőedénybe tesszük a zöldség darabokat, meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. Ráhelyezzük a csirkét, amire szintén locsolunk egy kis olívaolajat. A sütő alsó rácsára tesszük és 45-50 percig sütjük, közben egyszer-kétszer meglocsolgatjuk a csirkét és átkeverjük a zöldségeket.
Amikor szép pirosra sült már a hús, kivesszük a sütőből (de még nem kapcsoljuk ki), ráreszeljük az alaposan megmosott, lehetőleg bio narancs héját, majd rálocsoljuk a levét úgy, hogy mindenből jusson a paprikás szaftra is. Megszórjuk az előzőleg felaprított petrezselyemmel és a lecsöpögtetett kapribogyóval. Még öt percre visszatesszük a sütőbe, majd rövid pihentetés után tálaljuk.
Ez a görög citromos-rozmaringos sült krumpli tökéletesen harmonizáló köret lehet hozzá, és - ha befér -, akár egyszerre is elkészíthetjük őket.
Görög citromos sült krumpli
A citromtól, a jó minőségű olívaolajtól és a friss rozmaringtól/oregánótól/borsikafűtől annyira finom, hogy akár el is hagyhatjuk mellőle a húsokat, halakat, és nem köretként, hanem főételként is fogyaszthatjuk. Példáué bazsalikomos paradicsommal, vagy egy kiadós salátával kiváló nyáresti vacsora, de a legjobb választás talán ha tzatzikit csinálunk hozzá, azzal valami fenomenális!
Hozzávalók:
1 kg krumpli
1 teáskanál só
frissen őrölt bors
fél citrom frissen facsart leve (ha kezeletlen, bio citrom, a héját is rá reszelhetjük)
4 evőkanál olívaolaj
egy csokor friss rozmaring, borsikafű, vagy oregánó
kb. 1,5 dl víz
A krumplit megmossuk. Csak akkor hámozzuk, ha már vastagabb héjú, téli krumplival készítjük, egyébként nem szükséges. Egyforma darabokra vágjuk. Akkora sütőtálba tesszük, hogy a krumpli egy rétegben legyen benne. Összeforgatjuk a sóval és a frissen őrölt borssal. Meglocsoljuk a citromlével és az olívaolajjal. A választott fűszernövény két-harmadát nem túl apróra vágjuk és a krumplira szórjuk, a többit egészben hagyjuk és félretesszük a tálaláshoz. Annyi vizet öntünk alá, hogy körül-belül a krumplidarabok feléig érjen. (Hozzávetőlegesen másfél deci víz szükséges.)
Előmelegített, 200 fokos sütőben egy órát sütjük, közben időnként megforgatjuk a krumplikat.
Forrón tálaljuk, megszórva a félretett fűszernövénnyel.
Bármilyen sülthöz, halhoz, csirkéhez kiváló köret, salátával kísérve pedig önálló, könnyű, gyors ebéd vagy vacsora.
Szerzőnk, Kósa Gabriella (Rakottkert blog) eredetileg ilyen mángoldos krumplival tálalta a mediterrán csirkét. (A receptért görgess a cikk aljára.)
Kapcsolódó receptek:
Nyár elején ilyen tárkonyos csirkét készítettünk
Tárkonyos-paradicsomos újburgonya salátával
Augusztusi piaci kínálat + receptek
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.