A tematikus kávézók nem számítanak újdonságnak a tengerentúlon, itthon azonban még csak kevés olyan hely van, ahol a tulajdonos személye, érdeklődési köre is megjelenik egy hely arculatában és kínálatában. A MADAL Espresso & Brew Bar Budapest talán legnyugodtabb helye, a mottó pedig az, hogy "jó kávé, jó karma".
A budapesti Madal Cafe amellett, hogy a különleges kávékészítési módok iránt érdeklődő ínyenceknek is kiszolgálja, egy keleti tanító filozófiáját választotta központi motívumnak. A tulajdonosok ugyanis - Repka Péter és "Gunagriha" Sri Chimnoy békefilozófus tanítványainak vallják magukat, és mesterükről nevezték el a kávézójukat is. (A Madal a Mester beceneve.). A spiritualitás mellett a sport, pontosabban a futás köti össze őket, azt vallják ugyanis, hogy a futás is egyfajta meditáció.
Ez egy olyan hely, ahol a dizájn szinte teljesen minimál, rádió helyett mantrák szólnak, és a személyzet is osztja a kávézó világnézetét, ráadásul simán lefutnak egy-egy félmaratont a szabadidejükben. És hogy működik-e e koncepció? Olyannyira, hogy az idén megnyílt a második Madal Cafe a Ferenciek terén.
A kávé, ami 12 órán át készül
Ha kellően lelassultunk, jöhet a kávékóstolás. Decemberben lesz egy éve, hogy a hely saját pörkölésű kávét is kínál, Beyond Within márkával. Az arabica kávé Costa Rica, Kolumbia, Kenya, Etiópia, stb. farmjairól érkezik, és a pörkölés során meg akarják őrizni a termőterületetek jellegzetes ízeit, az olasz vonalnál világosabbra pörkölt kávé pedig eleve nem olyan keserű. Éppen ezért először cukor nélkül is érdemes megkóstolni a hely kávéit - a baristák biztosan tesznek egy kísérletet erre.
Érdemes megismerni a filteres kávékat és az egészen extrém kávékat is. Persze ez nem egy alkalmas történet, de akit nem zavarnak a mantrák, laptoppal is beülhet ide, ha egy kis nyugalmat akar napközben. Az Aeropress technológia során a kávét egy papírszűrőn préselik át, kézi nyomással. Ez kb. 90 másodpercig tart, háromszor annyi ideig, mint egy eszpresszó elkészítése. A V60 kávékészítőnél a gravitáció segítségével szivárog át a kávé a filteren, a Mizundashi pedig egy olyan kávéital, amit 12 órán át áztatnak, és hideg.
Teák és nyers vegán sütik
Lehet, hogy ez egy kicsit túlzásnak tűnik egy kapucsínó-fogyasztónak, de tény, hogy a műkedvelők kávérajongók körében komoly elismertségre tett szert a kávézó. A Madal baristái szerezték meg a Magyar Aeropress Bajnokság (2015. február) első és második helyét, ezenkívül a hely bekerült a CNN Budapest legjobb kávézóiról készített cikkbe.
Aki a hidegben inkább teázna, 8-10-féle minőségi szálas tea közül választhat. A gasztronómiai kínálatban házi sajttorták és nyers vegán sütik szerepelnek, ez utóbbiakat Repka Ági, a Makifood főzőiskola egyik oktatója készíti. Aki evett már ilyet, az tudja, hogy amilyen kicsik, olyan táplálók és laktatók.