AJÁNLÓ
 
10:00
2015. 11. 02.
Rengeteg olyan vendéglátóhely nyílik, ami az "öko", "zöld", "organikus" stb. jelzőket viseli...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 11. 02.
Kávét inni szinte mindannyian szeretünk, ehhez képest alig foglalkozunk a téma hátterével,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 11. 02.
A PlantLife egy "öko vegán" ételműhely a Hollán Ernő utcában, ahol főként élő ételek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 11. 02.
Az egyik leginkább megosztó étrend a nyers vegán. Akik így étkeznek, nem vesznek magukhoz...
A bejegyzés folyatódik
 
10:00
2015. 11. 02.
A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A tematikus kávézók nem számítanak újdonságnak a tengerentúlon, itthon azonban még csak kevés olyan hely van, ahol a tulajdonos személye, érdeklődési köre is megjelenik egy hely arculatában és kínálatában. A MADAL Espresso & Brew Bar Budapest talán legnyugodtabb helye, a mottó pedig az, hogy "jó kávé, jó karma".

A budapesti Madal Cafe amellett, hogy a különleges kávékészítési módok iránt érdeklődő ínyenceknek is kiszolgálja, egy keleti tanító filozófiáját választotta központi motívumnak. A tulajdonosok ugyanis - Repka Péter és "Gunagriha" Sri Chimnoy békefilozófus tanítványainak vallják magukat, és mesterükről nevezték el a kávézójukat is. (A Madal a Mester beceneve.). A spiritualitás mellett a sport, pontosabban a futás köti össze őket, azt vallják ugyanis, hogy a futás is egyfajta meditáció.

 

Ez egy olyan hely, ahol a dizájn szinte teljesen minimál, rádió helyett mantrák szólnak, és a személyzet is osztja a kávézó világnézetét, ráadásul simán lefutnak egy-egy félmaratont a szabadidejükben. És hogy működik-e e koncepció? Olyannyira, hogy az idén megnyílt a második Madal Cafe a Ferenciek terén.

A kávé, ami 12 órán át készül

Ha kellően lelassultunk, jöhet a kávékóstolás. Decemberben lesz egy éve, hogy a hely saját pörkölésű kávét is kínál, Beyond Within márkával. Az arabica kávé Costa Rica, Kolumbia, Kenya, Etiópia, stb. farmjairól érkezik, és a pörkölés során meg akarják őrizni a termőterületetek jellegzetes ízeit, az olasz vonalnál világosabbra pörkölt kávé pedig eleve nem olyan keserű. Éppen ezért először cukor nélkül is érdemes megkóstolni a hely kávéit - a baristák biztosan tesznek egy kísérletet erre.

Érdemes megismerni a filteres kávékat és az egészen extrém kávékat is. Persze ez nem egy alkalmas történet, de akit nem zavarnak a mantrák, laptoppal is beülhet ide, ha egy kis nyugalmat akar napközben. Az Aeropress technológia során a kávét egy papírszűrőn préselik át, kézi nyomással. Ez kb. 90 másodpercig tart, háromszor annyi ideig, mint egy eszpresszó elkészítése. A V60 kávékészítőnél a gravitáció segítségével szivárog át a kávé a filteren, a Mizundashi pedig egy olyan kávéital, amit 12 órán át áztatnak, és hideg.

Teák és nyers vegán sütik

Lehet, hogy ez egy kicsit túlzásnak tűnik egy kapucsínó-fogyasztónak, de tény, hogy a műkedvelők kávérajongók körében komoly elismertségre tett szert a kávézó. A Madal baristái szerezték meg a Magyar Aeropress Bajnokság (2015. február) első és második helyét, ezenkívül a hely bekerült a CNN Budapest legjobb kávézóiról készített cikkbe.

Aki a hidegben inkább teázna, 8-10-féle minőségi szálas tea közül választhat. A gasztronómiai kínálatban házi sajttorták és nyers vegán sütik szerepelnek, ez utóbbiakat Repka Ági, a Makifood főzőiskola egyik oktatója készíti. Aki evett már ilyet, az tudja, hogy amilyen kicsik, olyan táplálók és laktatók.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog