A lelkiismeret-furdalás nélkül is fogyasztható sütemény igenis létezik. Igaz, nem tartalmaz cukrot, tejterméket, és még glutént sem, és valószínűleg nem kell sokat enni belőle, mert üres kalóriák helyett koncentráltan tartalmazza a tápanyagokat. Repka Ági, a RépaKonyha blog szerzője és a Nyers édességek kurzusunk oktatója mesél a nyers vegán édességek előnyeiről.
Ági 2010-ben döntött úgy, hogy étrendjét 80-100%-ban nyers vegán ételekből állítja össze. A lendületet egy 2010 őszi franciaországi út élményei és kedves barátja, Joan van Rooijen, a Napeledel c. könyv szerzőjének támogatása adta meg.
Ági könyvekből, internetről, külföldi utazások által és a konyhában szerezte a nyers vegán étkezéssel kapcsolatos tudását. (Közgazdász diplomamunkáját is Az egészséges táplálkozás megvalósítása témából írta). 5 évvel ezelőtt indította el a RépaKonyha blogot, ahol a tapasztalatai és a receptek mellett híreket és inspirációkat is megoszt. A fő téma az egészséges életmód és táplálkozás, a vegetáriánus ételektől a nyers vegán ételekig.
„A kurzuson minden szezonális, növényi alapanyagokból készül” - mondja Ági. „A nyers vegán étkezésben ételeinket nem hevítjük 41°C fölé, így nem vesznek kárba az értékes enzimek és tápanyagok, az íz- és illatanyagok. Nem üres kalóriákat fogyasztunk, hanem tápanyagban gazdag ételeket. Ezek kevésbé terhelik meg a szervezetünket, és mivel koncentráltan tartalmazzák a tápanyagokat, kevesebb is elég belőlük.”
A kurzus egyik főszereplője a nyers kakaó lesz. „Míg a kakaó ipari feldolgozásánál 100-140°C-on pörkölik a kakaót, a nyers kakaót lassan fermentálják és maximum 42°C-on szárítják, így sokkal jobban megőrzi tápanyagtartalmát” - meséli Ági.
A nyers csokoládés, menta-spirulina golyó mellett olyan desszertek elkészítését lehet megtanulni, mint az olvadós fudge szelet ropogós dióval, a vaníliás 'krémsodó', vagy a marinált almás minipite gyömbéres morzsával.
Az egészséges desszert tehát nem egyenlő a lemondással. Akkor is érdemes eljönni a kurzusra, ha nem tartjuk magunkat szigorúan egyik étrendhez sem, de szeretnénk csökkenteni a cukor- és fehérliszt fogyasztását. „A Nyers édességek kurzust nemcsak a nyersételeket fogyasztóknak és a vegánoknak ajánlom, hanem mindenkinek, aki szeretne kevésbé ismert alapanyagokkal és új ételkészítési technikákkal megismerkedni” - mondja Ági.
Ági Nyers Édességek kurzusa 2015. február 27-én lesz a Makifood Főzőiskolában. Még van pár szabad hely!