AJÁNLÓ
 
09:04
2014. 06. 20.
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2014. 06. 20.
Itt a szezon, sorba nyitnak a "Szedd magad!" eperföldek. Miközben üvegbe zárjuk e csodás piros...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2014. 06. 20.
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2014. 06. 20.
Jön a birsalmaszezon! A birsalma illata parfümös, íze nyersen fanyar, de ha tudjuk, hogyan nyerhetjük...
A bejegyzés folyatódik
 
09:04
2014. 06. 20.
Még javában nyár van, de hamarosan jól fog esni egy olyan desszert, amiben "fűtőanyag" is van.  Fügetorta  fotó:...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Szezonális sorozatunkban most egy kicsit szőrös, kicsit szúrós, kicsit mostoha sorsú gyümölcsöt szeretnénk újra az érdeklődés központjába helyezni. Az egrest a vele egy időben  érő sok, népszerű pirosbogyós társa mellett, szinte észre sem vesszük a piacon. Általában ötlettelenül állunk előtte, pedig jópár alapanyaggal tud nagyon szépen együttműködni a tányéron (pl.: egres-rebarbara, egres-bodza). Az IKEA lekvárjai között talán már próbáltuk, egresszósz formájában pedig gyerekkéntnem igazán rajongtunk érte. Ezzel a desszerttel viszont garantáltan belopja magát a szívünkbe a piszke!

Egres, piszke, köszméte, pöszméte...

A legváltozatosabb nevű gyümölcs kategória első helyezettjének tüskés bokrokon termő zöld, vagy pirosas bogyói június közepére érnek be teljesen, friss fogyasztásra ilyenkor igazán finomak a roppanós, halványzöld vagy halványbordó szemek.

Sok, szervezetünk számára értékes anyagot tartalmaz, vitaminokat és ásványi anyagokat egyaránt, ezenkívül értékes nyomelemeket, amelyek jó hatással vannak a máj, a szív és a vese működésére és segítik az emésztést.

A régi magyar konyhában  éretlen állapotában is használták (savanyításra, ízesítésre) csakúgy, mint a savanyú szőlőt,  amit egyébként szőlőegresnek neveztek. Húsok, egytálételek mártásának ízesítője, levesek, kompótok alapanyaga volt és lehet ma is, ne feledkezzünk el róla!

Magas pektintartalma miatt jó sűrítőanyag, lekvárkészítéskor keverhetjük például meggyel, cseresznyével, eperrel, rebarbarával, de magában is finom, pikáns ízű lekvárt, befőttet, szörpöt  ad, amit például egy kis kardamommal, csillagánizzsal, vaníliával tehetünk különlegessé. Előkészítéskor két végéről le kell szedni a szár-, ill virágmaradványokat.

Egreskrém bodzaszörpös zabaglionéval

Az alábbi könnyű desszertben a híres sabayon, vagy olaszosan zabaglione kiegészítője a savanykás egreskrém. Legjobb, ha az áttört krémet lehűtjük és a frissen készített, langyos zabaglionéval hidegen rétegezzük, így kellemes élményben részesülhetünk egy-egy falaton belül.

Hozzávalók (4 adaghoz):
300 g egres
4 tojás sárgája
4 evőkanál cukor
4 evőkanál bodzaszörp (mi így készítjük)
1 evőkanál vodka

Az egres végeit lecsippentjük, lábasba tesszük és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Tíz perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd szitán áttörjük, lehűtjük. Tálalás előtt az egreskrémet elosztjuk négy pohárban.

A tojássárgákat nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot és kézi habverővel fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a bodzaszörpöt és a vodkát is. Lábasban vizet forralunk, a keverőtálat beleillesztjük a lábasba, de úgy, hogy az alja ne érjen a vízbe. Habverővel folyamatosan keverve addig főzzük a krémet, amíg habos és sűrű lesz. Ez 8-10 percig is eltarthat és közben keményen kell dolgozni, nem állhat meg a kezünk, mert akkor összeugorhat az alja.

Amikor a tojáskrém is kész, elosztjuk az egreskrémmel már kibélelt poharakban. Azonnal tálaljuk - például mandulás keksszel, vagy ropogós cantuccinivel.

Kapcsolódó receptjeink:
Bodzaszörp recept - és fagylalt
Bodzás-epres receptek 

A cikket Kósa Gabriella, a Rakottkert blog szerzője írta. 

A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola. 

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog