Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy még egy (két!) reggeli recepttel meg ne ajándékozzunk titeket. Jön a hosszú hétvége, lehet komótosan reggelizni. Ehhez pedig egy édes epres és egy sós, borsós palacsinta receptet is kaptok inspirációnak. Ne felejtsétek el, eper és cukorborsó szezon van, egész évben ez után sóvárgunk!
Előző cikkünkben gyors, hétköznepi cukorborsóval készülő ételek (spárgás-borsós főzelék és borsós-lazacos frittata) receptjét hoztuk el nektek, aztán eper-bodza kombinációra és sós(!) epres ételekre is kaptatok tőlünk izgalmas recepteket. A reggeli sem maradhat ki - egy sós és egy édes verzióval, hogy mindenkinek kedvezzünk.
Zöldborsós amerikai palacsinta
Ez a zöldborsós amerikai (vastag, pufi) palacsinta, a sós reggelit kedvelőknek biztos, hogy ízleni fog, de gyors vacsorának is el tudjuk képzelni - például egy nagy adag saláta mellé.
Hozzávalók (10 mini palacsintához, 2 főre):
1 tojás
150 g krémes joghurt
1/4 tk só
frissen őrölt fehér bors
3 ek olaj
125 g tönköly finomliszt
1/2 tk sütőpor
1/2 tk szódabikarbóna
50 g zöldborsó
1 szál petrezselyem
1 szál menta
A tálaláshoz: joghurt, zöldborsó, menta és petrezselyem
A friss zöldborsót blansírozzuk/ főzzük meg. A zöld fűszereket vágjuk apróra. A tojást habverővel kissé verjük fel, adjuk hozzá a joghurtot, fűszerezzük, majd öntsük hozzá az olajat. A lisztet a sütőporral és szódabikarbónával keverjük el, majd szitáljuk hozzá a tojásos keverékhez. Végül adjuk hozzá a zöldborsót és a petrezselyem-menta keveréket. Alaposan keverjük össze, majd forró serpenyőbe szedjünk evőkanálnyi kupacokat és lapítsuk a tésztát kis körökké. Közepes lángon süssük meg mindkét oldalát.
Tálaljuk bőségesen joghurttal és zöld fűszerekkel, párolt zöldborsóval.
Bodzás-epres palacsinta
Biztos, hogy minden korosztályban osztatlan sikert arat majd, akár reggeliként, akár desszertként megállja a helyét, és mindeközben még egészséges is. Kihagytuk belőle a finomított cukrot és lisztet, tejszín helyett sűrű joghurttal tálaljuk. Ha nem találtok már friss bodzavirágot, kevés szárított, őrölt virágot is tehettek a palacsintatésztába.
Ebben a cikkünben olvashatjátok receptjét és elkészítését.
És mivel imádjuk a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, itt találjátok további receptjeinket.
Eperre:
Bodzás eperleves
Bodzás, epres, gyömbéres limonádé
Bodza-eper jégkrém (tejmentes!)
Bazsalikomos eperrizottó
Karfiol pakora pikáns eper chutney-val
Borsóra:
Spárgás borsófőzelék (liszt nélkül!)
Lazacos-borsós frittata
Zöldborsós frittata
Zöldborsókrémleves diós piskótával
Dió zöldborsó sült
Zöldborsós-fetás rétes
Zöldspárgás-zöldborsós pesztós spagetti
Még több reggeli receptötletet itt találtok.
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta és fényképezte.
A 100fok szakmai mentora a Makifood Főzőiskola.
A tavaszi szemeszter utolsó kurzusaira - Macaron és Késtechnika - még van 1-2 hely!
Jelentkezés itt!
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.