Minden hónapban körülnézünk a piacon, és a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz izgalmas recepteket gyűjtünk nektek csokorba. A júniusi piacolás igazi jutalomjáték, a legnagyobb kedvencekből főzhetünk ilyenkor: pirosbogyós gyümölcsöktől és zsenge cukorborsótól roskadoznak az árusok pultjai.
Előző cikkünkben körbekalauzoltunk titeket a júniusi piacon, most pedig érkeznek a szezonalitáshoz szerzőink izgalmas-színes nyári receptjei. Ez a bodzás-epres palacsinta egy igazi május végi, június eleji finomság. Biztos, hogy minden korosztályban osztatlan sikert arat majd, akár reggeliként, akár desszertként megállja a helyét, és mindeközben még egészséges is. Kihagytuk belőle a finomított cukrot és lisztet, tejszín helyett sűrű joghurttal tálaljuk. A bodzavirággal értékes növényi proteineket és többek között C-vitamint juttatunk szervezetünkbe. Az eper pedig nem szorul sok magyarázatra. Egyszerűen nem szabad kihagyni, mikor szezonja van!
Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal
Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, kb. 4 főre):
2 tojás (M-es)
1 csapott ek. nyírfacukor (elhagyható, utólag, mézzel is ízesíthető)
250 g joghurt
2 csipet só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)
A tojásokat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a sót, az olajat és a (szűrt)vizet. A liszteket a sütőporral és szódabikarbónával elkeverjük és a masszába szitáljuk. Végül a bodzavirágokat is beletesszük. Vigyázzunk, a bodza szára ne kerüljön bele! Ha a bodzának már nincs szezonja, utólag bodzasziruppal meglocsolva is nagyon finom a placsinta, de kevés szárított bodzát (finom porrá őrölve) is adhatunk a tésztához. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk. Kisebb merőkanállal 3 kupacot szedünk a forró serpenyőbe és hagyjuk elterülni (vagy kicsit rá is segítünk, hogy szép kerek legyen mindhárom palacsinta). Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Néha sütés közben még cseppentsünk egy kevés olajat a serpenyőbe. Tálaljuk juharsziruppal (vagy mézzel), joghurttal és friss eperrel, málnával vagy ribizlivel.
Már korábbi cikkeinkben is buzdítottunk titeket virágevésre. Itt találjátok a miérteket, itt pedig sok-sok virágos receptet.
A szezonális, júniusi zöldségek, gyümölcsök felhasználásához szerzőink receptjeiből meríthettek inspirációt.
Cukorborsó, zöldborsó
Zöldborsós szendvicskrém
Mentás zöldborsóleves salátával
Cukkini magvas bundában, mentás borsópürével
Zöldsaláta nyers cukorborsóval
Bulgurral és borsóval töltött gömbcukkini
Mentás csirkecomb zöldborsóval, édesburgonyával sütve
Zöldborsó rizottó kecskesajttal
Zöldborsós fetás muffin
Tészta kecskesajttal, zsenge borsóval
Málna és ribizli
Málnás mandulatej turmix
Ribizlis rebarbara muffin
Málna fagyi és lime panna cotta
Málnás brownie
Málnás tápióka gyöngy puding
Nyers málnás-kesudiós torta
Málnás, csokoládés pohárdesszert
Málnás-kókuszos panna cotta
Vegán csokitorta ribizlivel
Ribizlis joghurttorta
Mángold
Citromos vöröslencse krémleves mángolddal
Sütőtökös-mángoldos penne
Krémes fehérbab mángolddal
Nyári babos ragu mángolddal
Bulgur mángolddal, kelbimbóval
Mángoldos fokhagymás galette
Mángoldos citromos bulgur posírozott tojással
Mángoldos mini pizzák
Kétféle mángoldfőzelék
Csicseriborsó-leves mángolddal
Rebarbara
Vaníliás-mézes rebarbara galette
Fahéjas rebarbara-alma kenyér
Portói boros rebarbaralekvár
Epres rebarbara lekvárRebarbarás paradicsomleves
Mandulás-rebarbarás mini pite
Habos mandulás rebarbara pite
Epres rebarbarás pite
Rebarbarás-zabpelyhes keksz eperrel
Epres-rebarbarás crumble(gyümölcsös morzsa)
Habos gyömbéres eper-rebarbara torta
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk!
A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Június 14-ei (péntek), 'Sütés nélküli sütemények' óránkon gyors, nyári süteményeket készíthettek Márk Szonjával, a népszerű Édesem cukrászblog szerzőjével. Az órán elkészített sütemények receptjei is nagyrészt szezonális alapanyagokra épülnek, és be sem kell kapcsolnotok a sütőt!
Az óra (sütés nélküli!) menüje: Édes avokádókrém málnával és fehércsokoládé forgáccsal, Guinness cake pop, Sós perec fudge, Áfonyás sajttorta, Csokoládépuding
Az órára most akciósan, 5500Ft-ért jelentkezhettek ITT.