AJÁNLÓ
 
09:25
2013. 06. 10.
Vajon lehetséges megunni a medvehagymát? Mire bekövetkezne ez az esemény, kedvenc első tavaszi...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 06. 10.
A bodza nem csak limonádéba, hanem joghurtos palacsintatésztába is kerülhet. Finom bodzaaromás...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 06. 10.
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 06. 10.
Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat...
A bejegyzés folyatódik
 
09:25
2013. 06. 10.
Az elmúlt több cikkünkben is foglalkoztunk a gyors, és kevés hozzávalóból készülő lepénykenyerekkel....
A bejegyzés folyatódik
Help Sales ÁSZF
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Minden hónapban körülnézünk a piacon, és a szezonális zöldségekhez, gyümölcsökhöz izgalmas recepteket gyűjtünk nektek csokorba. A júniusi piacolás igazi jutalomjáték, a legnagyobb kedvencekből főzhetünk ilyenkor: pirosbogyós gyümölcsöktől és zsenge cukorborsótól roskadoznak az árusok pultjai.



Előző cikkünkben körbekalauzoltunk titeket a júniusi piacon, most pedig érkeznek a szezonalitáshoz szerzőink izgalmas-színes nyári receptjei. Ez a bodzás-epres palacsinta egy igazi május végi, június eleji finomság. Biztos, hogy minden korosztályban osztatlan sikert arat majd, akár reggeliként, akár desszertként megállja a helyét, és mindeközben még egészséges is. Kihagytuk belőle a finomított cukrot és lisztet, tejszín helyett sűrű joghurttal tálaljuk. A bodzavirággal értékes növényi proteineket és többek között C-vitamint juttatunk szervezetünkbe. Az eper pedig nem szorul sok magyarázatra. Egyszerűen nem szabad kihagyni, mikor szezonja van!



Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal

Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, kb. 4 főre):
2 tojás (M-es)
1 csapott ek. nyírfacukor (elhagyható, utólag, mézzel is ízesíthető)
250 g joghurt
2 csipet só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)

A tojásokat a cukorral elkeverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a sót, az olajat és a (szűrt)vizet. A liszteket a sütőporral és szódabikarbónával elkeverjük és a masszába szitáljuk. Végül a bodzavirágokat is beletesszük. Vigyázzunk, a bodza szára ne kerüljön bele! Ha a bodzának már nincs szezonja, utólag bodzasziruppal meglocsolva is nagyon finom a placsinta, de kevés szárított bodzát (finom porrá őrölve) is adhatunk a tésztához. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk. Kisebb merőkanállal 3 kupacot szedünk a forró serpenyőbe és hagyjuk elterülni (vagy kicsit rá is segítünk, hogy szép kerek legyen mindhárom palacsinta). Mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Néha sütés közben még cseppentsünk egy kevés olajat a serpenyőbe. Tálaljuk juharsziruppal (vagy mézzel), joghurttal és friss eperrel, málnával vagy ribizlivel.

Már korábbi cikkeinkben is buzdítottunk titeket virágevésre. Itt találjátok a miérteket, itt pedig sok-sok virágos receptet.

 

A szezonális, júniusi zöldségek, gyümölcsök felhasználásához szerzőink receptjeiből meríthettek inspirációt.

Cukorborsó, zöldborsó

Zöldborsós szendvicskrém 
Mentás zöldborsóleves salátával
Cukkini magvas bundában, mentás borsópürével
Zöldsaláta nyers cukorborsóval
Bulgurral és borsóval töltött gömbcukkini 
Mentás csirkecomb zöldborsóval, édesburgonyával sütve
Zöldborsó rizottó kecskesajttal
Zöldborsós fetás muffin 
Tészta kecskesajttal, zsenge borsóval

Málna és ribizli

Málnás mandulatej turmix
Ribizlis rebarbara muffin
Málna fagyi és lime panna cotta
Málnás brownie
Málnás tápióka gyöngy puding
Nyers málnás-kesudiós torta
Málnás, csokoládés pohárdesszert
Málnás-kókuszos panna cotta
Vegán csokitorta ribizlivel
Ribizlis joghurttorta

Mángold

Citromos vöröslencse krémleves mángolddal
Sütőtökös-mángoldos penne
Krémes fehérbab mángolddal
Nyári babos ragu mángolddal
Bulgur mángolddal, kelbimbóval
Mángoldos fokhagymás galette
Mángoldos citromos bulgur posírozott tojással
Mángoldos mini pizzák
Kétféle mángoldfőzelék
Csicseriborsó-leves mángolddal

Rebarbara

Vaníliás-mézes rebarbara galette
Fahéjas rebarbara-alma kenyér
Portói boros rebarbaralekvár
Epres rebarbara lekvárRebarbarás paradicsomleves
Mandulás-rebarbarás mini pite
Habos mandulás rebarbara pite
Epres rebarbarás pite
Rebarbarás-zabpelyhes keksz eperrel
Epres-rebarbarás crumble(gyümölcsös morzsa)
Habos gyömbéres eper-rebarbara torta 


Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk! 

A cikket Túry Amália, a Colors in the Kitchen blog szerzője írta. 

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola
Június 14-ei (péntek), 'Sütés nélküli sütemények' óránkon
 gyors, nyári süteményeket készíthettek Márk Szonjával, a népszerű Édesem cukrászblog szerzőjével. Az órán elkészített sütemények receptjei is nagyrészt szezonális alapanyagokra épülnek, és be sem kell kapcsolnotok a sütőt! 
Az óra (sütés nélküli!) menüje: Édes avokádókrém málnával és fehércsokoládé forgáccsal, Guinness cake pop, Sós perec fudge, Áfonyás sajttorta, Csokoládépuding 
Az órára most akciósan, 5500Ft-ért jelentkezhettek ITT.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog