AJÁNLÓ
 
10:09
2014. 05. 05.
Ha a kánikulában semmi másra nem tudtok gondolni, csak a fagyira és a dinnyére, de már nagyon...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 05. 05.
Legyünk őszinték, ezt az édességet nem 10 perc elkészíteni, különösen mivel a hozzávalók...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 05. 05.
Még mindig eper - használjuk ki azt a kevés időt, amíg kapható! Egy olyan desszert következik,...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 05. 05.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:09
2014. 05. 05.
"Umeboshi? Azt eszik vagy isszák? Az umeboshi japán szilva fajta, a makrobiotikában igazi superfood-ként...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat – akár allergia, ételintolerancia, akár egyéb okok miatt (pl. vegetáriánus, vegán, paleo táplálkozás). Múlt héten írtunk a tojás és gluténmentes táplálkozásról, és receptekkel bizonyítottuk (mint pl. ez a csodaszép tej, tojás és gluténmentes répatorta), hogy csak egy kis kreativitás kérdése, hogy kedvezzünk speciális diétán levő ismerőseinknek – illetve az egészségünknek is néha. Most Húsmentes Hétfőre egy "mindenmentes" indiai palacsinta receptet hoztunk nektek. Mikor először ettük Keralában (Dél-India) eszünbe nem jutott volna, hogy ebben a csodálatos palacsintában nincsen se glutén (rizslisztből készül), se tej (kókuszkrém van a tésztájában), se tojás. Elképesztően finom...

Szívesen kóstolgatom más népek konyháját. Ha ráadásul olyan ételre akadok, ami már eredendően "mindenmentes", akkor azt mindenképpen ki kell próbálnom. Így volt ez az indiai appammal is: annyira egyszerűnek és könnyednek tűnt, hogy bevallom, kissé hitetlenkedtem is, hogy ez a lepény csak így minden nélkül egyben marad-e majd. És már elsőre remekül sikerült! Mi zöldborsócurryvel ettük, ebédre, aztán vacsorára és reggelire is...

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

2 ek. kukoricaliszt (20g – használhatunk helyette rizslisztet is)
700 ml víz
350g rizsliszt (ha találunk, a barna rizsliszt még jobb)
1 kk. Cukor (segíti a tészta kelését)
10g élesztő
100 ml kókuszkrém (sűrű kókusztej)
½ kk. só
kevés kókuszzsír a sütéshez

A palacsinta elkészítését szerzőnk (Nóri mindenmentes konyhája) blogján olvashatjátok.

Fogyaszthatjátok ebédre (vagy vacsorára – is) indiai curryk mellé. Az eredeti recept Dél-Indiából származik, ahol reggelire fogyasztják az appamot (és a hasonló lepényeket – pl.: dosa, utappam). A palacsintát ott speciális appam sütőben készítik, így müzlistálka formájúra sül ki, a szélei ropogósak, az alja vastagabb, puhább, és mivel tálka alakú a palacsinta, a közepébe merik a curryt (igen, reggelire is!). Reggel könnyebb curryket fogyasztanak, mi (a szerk.) általában könnyű (csak kicsit fűszeres) kókusztejes paradicsomcurryt kaptunk hozzá. Itthon egy kisebb, lapos aljú palacsintasütőben készítjük, így nem lehet a lepény aljába merni a curryt, de tunkolva is ugyanolyan finom.

Indiai receptjeinket itt találjátok (a cikk alján). Bármelyik curry mellé kipróbálhatjátok az appamot. Mivel dél-indiai étel, ott elsősorban kókusztejes curryk mellé fogyasztják. 

Kapcsolódó receptek:
Még több indiai lepény és palacsinta
(Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából)
Az indiai konyha alapjai 
(receptekkel)
Allergénmentes cikk- és receptsorozatunk
Húsmentes Hétfői receptek 

A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.

Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra minden hónap első hétfőjén szeretettel várunk titeket! Regisztráció itt.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog