Egyre többen iktatnak ki az étrendjükből a környezetünkben bizonyos ételeket, alapanyagokat – akár allergia, ételintolerancia, akár egyéb okok miatt (pl. vegetáriánus, vegán, paleo táplálkozás). Múlt héten írtunk a tojás és gluténmentes táplálkozásról, és receptekkel bizonyítottuk (mint pl. ez a csodaszép tej, tojás és gluténmentes répatorta), hogy csak egy kis kreativitás kérdése, hogy kedvezzünk speciális diétán levő ismerőseinknek – illetve az egészségünknek is néha. Most Húsmentes Hétfőre egy "mindenmentes" indiai palacsinta receptet hoztunk nektek. Mikor először ettük Keralában (Dél-India) eszünbe nem jutott volna, hogy ebben a csodálatos palacsintában nincsen se glutén (rizslisztből készül), se tej (kókuszkrém van a tésztájában), se tojás. Elképesztően finom...
Szívesen kóstolgatom más népek konyháját. Ha ráadásul olyan ételre akadok, ami már eredendően "mindenmentes", akkor azt mindenképpen ki kell próbálnom. Így volt ez az indiai appammal is: annyira egyszerűnek és könnyednek tűnt, hogy bevallom, kissé hitetlenkedtem is, hogy ez a lepény csak így minden nélkül egyben marad-e majd. És már elsőre remekül sikerült! Mi zöldborsócurryvel ettük, ebédre, aztán vacsorára és reggelire is...
Hozzávalók kb. 10 darabhoz:
2 ek. kukoricaliszt (20g – használhatunk helyette rizslisztet is)
700 ml víz
350g rizsliszt (ha találunk, a barna rizsliszt még jobb)
1 kk. Cukor (segíti a tészta kelését)
10g élesztő
100 ml kókuszkrém (sűrű kókusztej)
½ kk. só
kevés kókuszzsír a sütéshez
A palacsinta elkészítését szerzőnk (Nóri mindenmentes konyhája) blogján olvashatjátok.
Fogyaszthatjátok ebédre (vagy vacsorára – is) indiai curryk mellé. Az eredeti recept Dél-Indiából származik, ahol reggelire fogyasztják az appamot (és a hasonló lepényeket – pl.: dosa, utappam). A palacsintát ott speciális appam sütőben készítik, így müzlistálka formájúra sül ki, a szélei ropogósak, az alja vastagabb, puhább, és mivel tálka alakú a palacsinta, a közepébe merik a curryt (igen, reggelire is!). Reggel könnyebb curryket fogyasztanak, mi (a szerk.) általában könnyű (csak kicsit fűszeres) kókusztejes paradicsomcurryt kaptunk hozzá. Itthon egy kisebb, lapos aljú palacsintasütőben készítjük, így nem lehet a lepény aljába merni a curryt, de tunkolva is ugyanolyan finom.
Indiai receptjeinket itt találjátok (a cikk alján). Bármelyik curry mellé kipróbálhatjátok az appamot. Mivel dél-indiai étel, ott elsősorban kókusztejes curryk mellé fogyasztják.
Kapcsolódó receptek:
Még több indiai lepény és palacsinta (Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából)
Az indiai konyha alapjai (receptekkel)
Allergénmentes cikk- és receptsorozatunk
Húsmentes Hétfői receptek
A cikket Andrási Nóra, a Nóri mindenmentes konyhája c. blog szerzője írta.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Húsmentes Hétfői Vacsoráinkra minden hónap első hétfőjén szeretettel várunk titeket! Regisztráció itt.