AJÁNLÓ
 
11:32
2014. 05. 23.
Szezonális sorozatunkban most egy kicsit szőrös, kicsit szúrós, kicsit mostoha sorsú gyümölcsöt...
A bejegyzés folyatódik
 
11:32
2014. 05. 23.
Igen, mostanában elég sok borsós és epres receptet kaptatok tőlünk, de nem bírjuk ki, hogy...
A bejegyzés folyatódik
 
11:32
2014. 05. 23.
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos...
A bejegyzés folyatódik
 
11:32
2014. 05. 23.
A bodza nem csak limonádéba, hanem joghurtos palacsintatésztába is kerülhet. Finom bodzaaromás...
A bejegyzés folyatódik
 
11:32
2014. 05. 23.
Bodzavirág, sáfrány, kapribogyó és szegfűszeg. Mi a közös bennük? A cím persze már elárulta,...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Itt a szezon, sorba nyitnak a "Szedd magad!" eperföldek. Miközben üvegbe zárjuk e csodás piros gyümölcsöt és dzsemet, levárt, szörpöt  főzünk, ne felejtsük el az itt és most pillanatát  is kiélvezni. Tartsunk eper napot! Mi is ezt tettük: az élénk piros gyümölcsöt illatos bodzával kombináltuk, és most megosztjuk veletek, mi mindent készítettünk ebből az izgalmas duóból. 

Édes íze, piros színe miatt ellenállhatatlan, szív formája az örök szerelmet szimbolizálja. Afrodiziákum a javából, ehhez nem fér kétség, földi és mennyei örömök jelképe.  Egy szem eper több mint 200 magot tartalmaz, így a termékenység szimbóluma is. A bogyós gyümölcsök között nagy népszerűségnek örvend. Amellett, hogy finom, zamatos és illatos, számtalan gyógyító hatása ismert: vértisztító, fogyasztó szer, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját csökkenti, bőrápoló hatása kiváló és csak rá kell nézni, hangulatjavító hatását azonnal kifejti ránk.

A legfőbb szabály,amit az eperrel szemben szükséges betartani: Minél frissebb, annál jobb, de nyersen a legjobb! Ha mégis hőkezelésnek vetnénk alá, akkor rövid ideig és a lehető legkíméletesebben tegyük azt.

Bodzatejről hallottatok-e már? Amíg el nem készítettem, addig én sem. A jól ismert  hidegen áztatott bodzaitalhoz hasonlóan készül, csak annyi különbséggel, hogy a bodzavirágot az áztató vízzel alaposan megturmixoljuk, majd leszűrjük. A lé kiváló alapanyaga lehet bodzapudingnak, de az epres főzött finomságoknál is használható tej helyett.

Ezt használtam fel ennek a nyers eperlevesnek a higításáran is. Ha már nem áll rendelkezésünkre friss bodzavirág, a belőle készített szörpből/szirupból is elérhető ugyanez az ízhatás.

Bodza - eper leves ( 4 személyre):

2 bögre "bodzatej" vagy bodzaszörp ízlés szerint (az édességét vegyük figyelembe)
2 bögre eper
1 dl kókuszkrém ("cocomas")
1/2 bögre áztatott datolya
1 kk. fahéj
1/2 kk. bourbon vanília

Egy tölcséres turmixba beletesszük a megmosott epret, az áztatott datolyát, a kókuszkrémet, fahéjat és vanília port és felengedjük a bodzatejjel vagy ízlés szerinti bodzaszörppel. Simára turmixoljuk, majd eperdarabokkal és bodzavirágokkal tálaljuk.

Bodzás - gyömbéres eperlimonádé:

1 bögre eper
2 cm-es friss gyömbér lereszelve
4 bögre víz
1 citrom (kezeletlen) felkarikázva
1/2 kk. vanília por
1 marék friss mentalevél
4-5 bodzavirág tányér
kb. 1/2 bögre nádcukor vagy méz (ízlés szerint, de akár el is hagyhatjuk az édesítést)

Az epret megmossuk és félbevágjuk, a mentaleveleket felcsíkozzuk,  a citromot is felkarikázzuk. Minden hozzávalót a fűszerekkel együtt egy lábosba teszünk és felöntjük vízzel. Kb. 15-20 percig forraljuk, majd leszűrjük. A forró piros levet zárható üvegbe töltjük, és mikor langyosra hűlt, a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor friss eper és lime darabokkal és sok-sok jéggel tálaljuk.
Ha mézzel klszítjük az italt, akkor szűrt és már kissé kihűlt állapotában keverjük hozzá a fél bögrényi mézet a limonádénkhoz. (Természetesen ebben az esetben a forraláskor cukrot ne tegyünk bele!)
Ha már nem találunk friss bodzavirágot, akkor is készthetünk bodzás limonádét az eltett bodzaszörppel/sziruppal. Ezesetben a cukrot vagy mézet hagyjuk ki a limonádé receptjéből.

Banános - epres pálcikás jégkrém:

2 érett banán
2 ek. (például házi) kesudiókrém
2 ek. méz (édesíthetjük bodzaszörppel is a méz helyett - így)
bourbon vanília
1 bögre eper

Az a felsorolt alapanyagokat az eper kivételével - összeturmixoljuk és a jégrémkészítő formát félig töltjük vele. Hogy réteges jégkrémet kapjunk, a maradék krémet az eperrel tovább mixeljük, majd óvatosan teletöltjük a formákat. Egy-egy pálcikát szúrunk bele, fagyasztóba tesszük és már csak türelmre van szükség, hogy jégkrém legyen belőlük.



Hasonló receptjeink:
Még több jégkrém recept itt
Bodzafagyi recept 
Hűsítő étel/italtippek Makitól 
Rengeteg epres recept itt 

A cikket Ludvig Nicolette, a Zöld Múzsa blog szerzője írta és fényképezte.

Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

A Főzőiskola május 24-ei közös Piacozás és május 26-ai Diabetes konyha kurzusára még van pár hely!
Tervezett menü:
Nyolckincs leves
Sárga zöldségcurry rizzsel
Serpenyős tofu földimogyoróval
Szong nővér halas tésztája
Laskagomba fokhagymamártással


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog