Itt a szezon, sorba nyitnak a "Szedd magad!" eperföldek. Miközben üvegbe zárjuk e csodás piros gyümölcsöt és dzsemet, levárt, szörpöt főzünk, ne felejtsük el az itt és most pillanatát is kiélvezni. Tartsunk eper napot! Mi is ezt tettük: az élénk piros gyümölcsöt illatos bodzával kombináltuk, és most megosztjuk veletek, mi mindent készítettünk ebből az izgalmas duóból.
Édes íze, piros színe miatt ellenállhatatlan, szív formája az örök szerelmet szimbolizálja. Afrodiziákum a javából, ehhez nem fér kétség, földi és mennyei örömök jelképe. Egy szem eper több mint 200 magot tartalmaz, így a termékenység szimbóluma is. A bogyós gyümölcsök között nagy népszerűségnek örvend. Amellett, hogy finom, zamatos és illatos, számtalan gyógyító hatása ismert: vértisztító, fogyasztó szer, a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját csökkenti, bőrápoló hatása kiváló és csak rá kell nézni, hangulatjavító hatását azonnal kifejti ránk.
A legfőbb szabály,amit az eperrel szemben szükséges betartani: Minél frissebb, annál jobb, de nyersen a legjobb! Ha mégis hőkezelésnek vetnénk alá, akkor rövid ideig és a lehető legkíméletesebben tegyük azt.
Bodzatejről hallottatok-e már? Amíg el nem készítettem, addig én sem. A jól ismert hidegen áztatott bodzaitalhoz hasonlóan készül, csak annyi különbséggel, hogy a bodzavirágot az áztató vízzel alaposan megturmixoljuk, majd leszűrjük. A lé kiváló alapanyaga lehet bodzapudingnak, de az epres főzött finomságoknál is használható tej helyett.
Ezt használtam fel ennek a nyers eperlevesnek a higításáran is. Ha már nem áll rendelkezésünkre friss bodzavirág, a belőle készített szörpből/szirupból is elérhető ugyanez az ízhatás.
Bodza - eper leves ( 4 személyre):
2 bögre "bodzatej" vagy bodzaszörp ízlés szerint (az édességét vegyük figyelembe)
2 bögre eper
1 dl kókuszkrém ("cocomas")
1/2 bögre áztatott datolya
1 kk. fahéj
1/2 kk. bourbon vanília
Egy tölcséres turmixba beletesszük a megmosott epret, az áztatott datolyát, a kókuszkrémet, fahéjat és vanília port és felengedjük a bodzatejjel vagy ízlés szerinti bodzaszörppel. Simára turmixoljuk, majd eperdarabokkal és bodzavirágokkal tálaljuk.
Bodzás - gyömbéres eperlimonádé:
1 bögre eper
2 cm-es friss gyömbér lereszelve
4 bögre víz
1 citrom (kezeletlen) felkarikázva
1/2 kk. vanília por
1 marék friss mentalevél
4-5 bodzavirág tányér
kb. 1/2 bögre nádcukor vagy méz (ízlés szerint, de akár el is hagyhatjuk az édesítést)
Az epret megmossuk és félbevágjuk, a mentaleveleket felcsíkozzuk, a citromot is felkarikázzuk. Minden hozzávalót a fűszerekkel együtt egy lábosba teszünk és felöntjük vízzel. Kb. 15-20 percig forraljuk, majd leszűrjük. A forró piros levet zárható üvegbe töltjük, és mikor langyosra hűlt, a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor friss eper és lime darabokkal és sok-sok jéggel tálaljuk.
Ha mézzel klszítjük az italt, akkor szűrt és már kissé kihűlt állapotában keverjük hozzá a fél bögrényi mézet a limonádénkhoz. (Természetesen ebben az esetben a forraláskor cukrot ne tegyünk bele!)
Ha már nem találunk friss bodzavirágot, akkor is készthetünk bodzás limonádét az eltett bodzaszörppel/sziruppal. Ezesetben a cukrot vagy mézet hagyjuk ki a limonádé receptjéből.
Banános - epres pálcikás jégkrém:
2 érett banán
2 ek. (például házi) kesudiókrém
2 ek. méz (édesíthetjük bodzaszörppel is a méz helyett - így)
bourbon vanília
1 bögre eper
Az a felsorolt alapanyagokat az eper kivételével - összeturmixoljuk és a jégrémkészítő formát félig töltjük vele. Hogy réteges jégkrémet kapjunk, a maradék krémet az eperrel tovább mixeljük, majd óvatosan teletöltjük a formákat. Egy-egy pálcikát szúrunk bele, fagyasztóba tesszük és már csak türelmre van szükség, hogy jégkrém legyen belőlük.
Hasonló receptjeink:
Még több jégkrém recept itt
Bodzafagyi recept
Hűsítő étel/italtippek Makitól
Rengeteg epres recept itt
A cikket Ludvig Nicolette, a Zöld Múzsa blog szerzője írta és fényképezte.
Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
A Főzőiskola május 24-ei közös Piacozás és május 26-ai Diabetes konyha kurzusára még van pár hely!
Tervezett menü:
Nyolckincs leves
Sárga zöldségcurry rizzsel
Serpenyős tofu földimogyoróval
Szong nővér halas tésztája
Laskagomba fokhagymamártással