OLVASTAD MÁR?
 
Mi készülhet levendulából?
Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű tájban szedi az illatos levendulát, közben megáll az idő, stb. Bár Magyarországon is számos olyan hely van, ami megfelel ezeknek, a nyugalom és a csend azonban nem jellemző...
 
Recept - Virágok a tányéron
Virágevő cikkünkből már kiderült, számtalan virág landolhat a tányérunkon amiről eddig nem is gondoltuk volna. Legnépszerűbb, legegyszerűbb felhasználásuk a befőzés. Kandírozhatjátok a szirmokat, de készülhet belőlük szirup, szörp, lekvár és zselé. Vagy...
 
Vadnövénykonyha: Egyél, igyál bodzát! - Szörp, limonádé és fagyi
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos szörpön kívül készülhet belőle még rengeteg minden: limonádé, tea, fagyi, palacsinta, sütemény… Talán még egy hétig gyűjthető - raktározzatok el egy kis tavaszi napsütést...
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Együnk virágot!

Bodzavirág, sáfrány, kapribogyó és szegfűszeg. Mi a közös bennük? A cím persze már elárulta, igen, mindegyik virág. A sáfrány a fűszersáfrány bibéje, a kapribogyó a kapricserje tartósított bimbója, a bodzaszörp a bodzavirágból készül, a szegfűszeg pedig egy madagaszkári mirtuszféle szárított bimbója. És nem is szükséges ilyen távoli vidékekre látogatnunk az illatos-ízes szirmokért. Meg fogtok lepődni, mennyi virág kínálkozik a tányérunkra a kertünkből, rétekről, erdőkből.



A virágok illatát és aromáját a a porzószárak tövénél elhelyezkedő mézfejtőben lévő nektár adja, ami a megporzásra kész virágban, általában a déli napszakban szabadul fel, vonzani a beporzó rovarokat.

Az ehető virágok szezonját kora tavasszal az ibolya nyitja, majd jön gyors egymásutánban a pitypang, orgona, akác. Nyár elején a körömvirág, hársvirág és a pipacs. Nyár közepén kezd virágozni a levendula, melyből ősszel másodaratást is tarthatunk. A rózsa egész nyáron ontja illatos virágait késő őszig is akár. A vadrózsa (csipke) szirmait májusban gyűjthetjük.

Legtöbbjükből szirupot, szörpöt szokás főzni, (legismertebb a bodzaszörp), de zselének is kiváló mind - akár egy szelet kalácson, vagy süteményekhez. Kandírozhatjuk is a szirmokat, így mutatós és finom süteménydekorációt kapunk. A közel-keleti édességek egyik fő alapanya például a rózsa- és narancsvirágvíz. (Virágos recepteket következő cikkünkben találjátok!)

Teának a kamillavirág, hársfavirág, bodzavirág és hibiszkusz a legismertebbek, de rózsaszirmokkal, narancsvirággal, jázminvirággal is ízesíthetjük teánkat.

Nem gondolnánk, de sós ételekhez is remekül passzolnak a virágok. A hatalmas cukkinivirágot megtöltve (akár gabonás-zöldséges, akár fűszeres darált hússal) nagyon finom nyári vacsorát kapunk. A salátáinkat is feldobhatjuk egy kis színnel: például árvácskával, salátaboglárkával, csalánvirággal, sarkantyúkával vagy bársonykával.  (Receptekért klikk ide!)



A virágok szedésekor több dologra fontos ügyelnünk:

- Minél inkább háborítatlan, utaktól, városoktól távol eső területeken gyűjtsünk. A mosással a szennyeződéseken kívül sajnos a virágpor és illatanyagok jelentős része is távozik, így az a legelőnyösebb ha egyáltalán nem kell lemosnunk a virágokat.

- A virágok illatát a bogarak is kedvelik, így szedést követően alaposan nézzük át a termést.

- Szedést követő lehető legrövidebb időn belül dolgozzuk fel a virágokat, még mielőtt elhervadnak, elvesztik tartásukat és illatukat.

- Allergiásoknak érdemes doktorral konzultálnia mielőtt nagy mennyiségben fogyasztanának virágpor tartalmú ételeket, italokat!

Egyes fajoknak rendkívül rövid a virágzási ideje, úgyhogy érdemes figyelemmel kísérni a kiszemelt növényt, nehogy lemaradjunk a virágzásról. Például az ibolya csak 1-1,5 hét, a bodza pár hét, a rózsa pedig (fajtától függően) akár több hónapig is virágozhat.

És hogy egyébként miért együnk virágot?

Mert nem elég hogy finom, még egészséges is!
A különböző virágporok összetétele nem azonos, de minden virágpor tartalmaz nagy mennyiségben fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, zsiradékokat és illóanyagokat. A virágpor minden fajtája nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és C vitamint, valamint E-vitamint (tokoferolt). Ezen kívül nagyon jó fehérjeforrás: a 22 aminosav közül 20 megtalálható benne. Tartalmaz vasat, rezet, káliumot, kalciumot, ként, nátriumot, mangánt, cinket, magnéziumot, krómot, szelént, nikkelt és kobaltot is. A különböző virágok gyógyhatásairól nem is beszélve! (A bodzavirág például megfázásra, hársfavirág és akácvirág köhögéscsillapításra, körömvirág teája vértisztításra használatos a népi gyógyászatban.)
Érdekesség: 100g virágpor fél kg marhahúsnak vagy 7db tojásnak megfelelő fehérjét tartalmaz. Tehát két csapott kiskanál (30g) virágporral egy felnőtt ember fedezheti napi aminosav szükségletét.



Következő cikkünkben találjátok a virágos recepteket!
(Többek között pitypang zselé, akácvirágos pite, rózsás birsalma zselé, kandírozott virágszirmok, stb.)

Ha eddig nem mertetek befőzésbe fogni, vagy nem ment tökéletesen a dolog (megromlottak a lekvárok, túl hígak lettek, stb.), ne féljetek, idén menni fog ha elolvassátok korábbi cikkünket, a Nagy Befőző Lexikont!

A Makifood Főzőiskola Befőzés óráján (június 8-án) pedig akár lépésről-lépésre is elleshetitek a dolog csínját-bínját.

A cikket Damásdi Eszter, az Eszter Befőz blog szerzője írta és illusztrálta. Az ő oldalán is számtalan virágból készült szirup, szörp, zselé és lekvár receptjét megtaláljátok.

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog