Virágevő cikkünkből már kiderült, számtalan virág landolhat a tányérunkon amiről eddig nem is gondoltuk volna. Legnépszerűbb, legegyszerűbb felhasználásuk a befőzés. Kandírozhatjátok a szirmokat, de készülhet belőlük szirup, szörp, lekvár és zselé. Vagy díszíthetnek desszertet, salátát.
Cikkünket Damásdi Eszter, az Eszter Befőz blog szerzője írta. Legnépszerűbb virágos receptje a pitypangzselé, mely egy könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható édesség. Ha követitek befőzési útmutatónkat, akkor biztos, hogy egész télen eláll majd ez a különleges virágzselé, és a szürke, rövid téli napokon is jut majd egy kis napsugár a tányérotokra.
Pitypangzselé
(Ha már elvirágzott a pitypang, készíthetjük bodzavirágból is.)
Hozzávalók:
1 liter térfogatnyi virágszirom
kb. 3dl víz
40 dkg cukor (helyettesíthető nyírfacukorral is)
2 ek frissen facsart citromlé
1 csomag 3:1 dzsemfix
A kapott 1 liternyi virágszirmot tegyük edénybe és frissen forralt vízzel forrázzuk le úgy, hogy pont ellepje a virágokat. Fedjük le és hagyjuk állni egy éjszakát (kb. 12 óra). Másnap szűrjük le és mérjük meg. 3dl-nek kell lennie. Ha kevesebb, egészítsük ki forralt vízzel. A kapott zöldessárga "teát" tegyük lábasba, és szitáljuk(!) bele a dzsemfix-et. Ne ijedjünk meg, nagyon nehezen oldódik benne a pektin. Ezért fontos, hogy szitáljuk. Folyamatos keverés mellett nagy lángon forraljuk fel. Mikor már zubog, húzzuk le a tűzről és adjuk hozzá a citromlevet és a cukrot. Kevergessük, míg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd tegyük vissza a tűzhelyre és nagy lángon forraljuk még legalább öt percig.
Ezt követően pihentessük még öt percig a főzetet. Ha képződött hab, akkor azt szedjük le a tetejéről, ha csak hártyás lett, akkor alaposan keverjük el utoljára, majd töltsük sterilizált üvegekbe. Mehet a dunsztba.
Az íze pedig mint a vadvirágmézé, egy kis üde, friss, zöldes tónussal.
A zselé elkészítésének pontos leírása képekkel illusztrálva Eszter blogján olvasható.
Ha eddig nem mertetek befőzésbe fogni, vagy nem ment tökéletesen a dolog (megromlottak a lekvárok, túl hígak lettek, stb.), ne féljetek, idén nem lesz vele gond ha elolvassátok korábbi cikkünket, a Nagy Befőző Lexikont!
A Makifood Főzőiskola Befőzés óráján (június 8-án) pedig akár lépésről-lépésre is elleshetitek a dolog csínját-bínját.
Még több virágos recept:
Sós:
Kecskesajtos spenótos quiche tavaszi virágokkal
Tavaszi virágsaláta és céklás rösti
Sörtésztában sült töltött cukkinivirág
Befőzős:
Ibolyazselé
Orgonalekvár
Rózsás birsalmazselé
Bodzazselé
Rózsatea és rózsavíz
Bodzasör és akácsör
Édesség, desszert:
Nyári mákosguba kandírozott pipaccsal
Akácvirágos tejespite
Akácvirágos és levendulás epres prosecco zselé (desszert)
Kandírozott akácvirág
Akácvirágos panna cotta
Akácvirágos almakrémleves
Fehércsokis ricottás akácvirág parfé
Felsorolásunkból direkt maradtak ki a szörpök és szirupok, ezeket nemsokára külön bejegyzésben taglaljuk.
Olvassátok el virágevő cikkünket is, melyből kiderül, milyen sok virág fogyasztható!
És hogy egyébként miért együnk virágot?
Mert nem elég hogy finom, még egészséges is!
A különböző virágporok összetétele nem azonos, de minden virágpor tartalmaz nagy mennyiségben fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat, vitaminokat, zsiradékokat és illóanyagokat. A virágpor minden fajtája nagy mennyiségben tartalmaz B1-, B2- és C vitamint, valamint E-vitamint (tokoferolt). Ezen kívül nagyon jó fehérjeforrás: a 22 aminosav közül 20 megtalálható benne. Tartalmaz vasat, rezet, káliumot, kalciumot, ként, nátriumot, mangánt, cinket, magnéziumot, krómot, szelént, nikkelt és kobaltot is. A különböző virágok gyógyhatásairól nem is beszélve! (A bodzavirág például megfázásra, hársfavirág és akácvirág köhögéscsillapításra, körömvirág teája vértisztításra használatos a népi gyógyászatban.)
Érdekesség: 100g virágpor fél kg marhahúsnak vagy 7db tojásnak megfelelő fehérjét tartalmaz. Tehát két csapott kiskanál (30g) virágporral egy felnőtt ember fedezheti napi aminosav szükségletét.
A cikket Damásdi Eszter, az Eszter Befőz blog szerzője írta.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
Május végéig akciósan (40-50% kedvezménnyel) regisztrálhattok a Főzőiskola számos órájára!
Az akció részleteiről itt olvashattok.
Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán.