Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű tájban szedi az illatos levendulát, közben megáll az idő, stb. Bár Magyarországon is számos olyan hely van, ami megfelel ezeknek, a nyugalom és a csend azonban nem jellemző - legalábbis ilyenkor, június végén, a francia levendula virágzásakor. (Érdemes elkerülni a legfelkapottabb helyeket, és nem a levendula-csúcsidőben menni.)
A francia előbb virágzik
Mintegy 40-féle levendula van, de Magyarországon főleg a francia (Lavandula angustifolia) és az angol (Lavandula intermedia) a legismertebb és a legelterjedtebb.
forrás: flickr.com - Lavender Shortberad Cookies
Az elnevezések terén van egy kis káosz: amit mi francia levendulának hívunk, azt angolszász nyelvterületen angol levendulának nevezik. Azért kapta itthon a "francia" jelzőt, mert Franciaországból érkezett a szaporítóanyag az első hazai ipari ültetvényekhez. A mi "angol" levendulánk pedig a "hibrid" nevet kapta máshol. De maradjunk a Magyarországon használatos neveknél!
A francia levendula június első hetében kezd virágozni, és két hétig is eltart a folyamat. Az angol levendula ez után 2-3 héttel kezd virágozni. Itthon főleg a francia levendula virágzása idején tör ki a levendula-láz, ilyenkor van Tihanyban a Levendula Fesztivál, de van, ahol az angol levendula van a főszerepben (pl. Dörgicsén a Levendula Major).
A levendulaolaj előállításához a levendulavirágot frissen dolgozzák fel. Az angol levendula kb. kétszer ennyi olajat ad. A levelek és szárak is tartalmaznak illékony anyagokat, de ezek rontják a virágból előállított olaj minőségét, olvasható a Wikipedián.
Forrás: flickr.com - Amaya&Laurent
Levendula a konyhában
A levendula leginkább az édességek - kekszek, muffinok és a szörpök területén hódít, de találkozhatunk vele sós ételekben is, és van, ahl a kenyeret is ízesítik vele. Szószokat, ízesített olajokat, vajakat s lehet készíteni belőle, és izgalmassá teszi a krumplis ételek ízét. Van, aki halakat, húsokat fűszerez vele. Néhány ötlet:
Fűszer: a provence-i fűszerkeverékek egyik alapja.
Italok: A levendulaszörpnél nincs finomabb a nyári melegben.Nemcsak lehűt, meg is nyugtat. Van, aki a fröccsébe is levendulát tesz.
Méz: Levendulás mézet készíthetünk bármilyen mázből, szárított levendulavirágokkal. (Ez nem egyenlő a levendulamézzel, ami a méhek által gyűjtött levendulanektár).
Desszertek: a nagy hőhatásra a levedula íze keserűvé válhat. Ennek ellenére van, aki egyszerűen belesüti a csokis sütikbe. Sós desszertekhez, linzerekhez is használják.
Lekvárok: az őszibarack- és az eperlekvár még finomabb lesz.
A pizzáról a legtöbb embernek a sajt, paradicsomszósz és sonka jut az eszébe, pedig a feltéteknek csak a fantázia szab határt. Selectfood például kecskesajttal és ehető virágokkal turbózta fel a vegetáriánus pizzáját, az eredmény pedig nemcsak szép, hanem egészséges is.
"A cukkinit és a tökvirágot mi inkább a szépségéért szeretjük, mintsem az ízéért, hiszen az nem túl jellegzetes. Ennek viszont előnye is van, mivel így tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Érdemes próbálkozni vele. A virágokhoz most vegetáriánus feltétet képzeltem el, s a jól bevált mozzarellát kecskesajtra cseréltem le" -írja a Selectfood.
Ha unjátok a szokásos feltéteket, érdemes tehát körülnézni a réten! Nem vicc, meg fogtok lepődni, mennyi virág kínálkozik a tányérunkra a kertünkből, rétekről, erdőkből. Az ehető virágokról korábbi posztunkbban olvashattok, aki pedig ragaszkodik a klasszikus paradicsomos pizzaszószhoz, itt találja a tökéletes receptet!
Cukkinivirágos-kecskesajtos vega pizza
Hozzávalók a tésztához:
- 500 g búzafinomliszt
- 5 g finom tengeri só
- 25 g friss élesztő
- 1 tk méz
- 2,5 dl kézmeleg víz (ami nem égeti a kezünket, kb. 40 Celsius fok)
Hozzávalók a feltéthez:
- 2-2,5 dl paradicsomszósz
- 3 db jó nagy csiperkegomba felszeletelve
- 1 cső roppanósra főzött csemegekukorica, a szemek a csőről levágva
- 6-8 db aszalt paradicsom felaprítva
- 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
- 10-12 db cukkini- vagy tökvirág, akár bébicukkinivel vagy bébitökkel együtt, óvatosan megmosva kívül-belül
- 150 g natúr, lágy kecskesajt
- tengeri só, frissen őrölt fekete bors, chili vagy cayenne-bors ízlés - opcionális
Elkészítése:
1) Oldjuk fel az élesztőt a mézzel együtt a meleg vízben. Keverjük össze a lisztet a sóval, és többszöri adagolással öntsük hozzá az élesztős folyadékot, és gyúrjunk belőle sima, rugalmas, nem ragadós tésztát.
Tegyük egy tálba vagy deszkára, fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük a duplájára.
2) Miután szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd lisztes felületen nyújtsuk ki kör vagy négyszög alakúra. Egy 38×32 cm-es tepsiben megfelelő méretre lehet nyújtani, így a tészta közepesen vastag lesz. Azonban ebből a mennyiségből kijön 2 db nagyobb vagy akár 4 db vékony tésztájú pizza is.
3) Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a tepsit, mielőtt beletennénk a tésztát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, osszuk el rajta a gombaszeleteket, hintsük meg a kukoricával és az aszalt paradicsommal, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, majd tegyük fel a bazsalikomlevelek egy részét és a cukkinivirágokat/bébicukkiniket is.
4) 200°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt süssük készre.
(Vékonyabb tésztánál a sütési idő lerövidül.)
Közvetlenül tálalás előtt tegyük fel a pizzára a félretett bazsalikomleveleket.
A bodza nem csak limonádéba, hanem joghurtos palacsintatésztába is kerülhet. Finom bodzaaromás palacsinták készülhetnek így - ráadásul pillanatok alatt. A Colors in the kitchen blog receptje következik.
Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal
Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, 4 főre elegendő):
2 tojás
1 csapott ek. nyírfacukor
250 g joghurt
2 csipetnyi só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)
Itt a szezon, sorba nyitnak a "Szedd magad!" eperföldek. Miközben üvegbe zárjuk e csodás piros gyümölcsöt és dzsemet, levárt, szörpöt főzünk, ne felejtsük el az itt és most pillanatát is kiélvezni. Tartsunk eper napot! Mi is ezt tettük: az élénk piros gyümölcsöt illatos bodzával kombináltuk, és most megosztjuk veletek, mi mindent készítettünk ebből az izgalmas duóból.
A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos szörpön kívül készülhet belőle még rengeteg minden: limonádé, tea, fagyi, palacsinta, sütemény… Talán még egy hétig gyűjthető - raktározzatok el egy kis tavaszi napsütést egész évre!