Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Pizza rendhagyó feltétekkel

A pizzáról a legtöbb embernek a sajt, paradicsomszósz és sonka jut az eszébe, pedig a feltéteknek csak a fantázia szab határt. Selectfood például kecskesajttal és ehető virágokkal turbózta fel a vegetáriánus pizzáját, az eredmény pedig nemcsak szép, hanem egészséges is.

"A cukkinit és a tökvirágot mi inkább a szépségéért szeretjük, mintsem az ízéért, hiszen az nem túl jellegzetes. Ennek viszont előnye is van, mivel így tökéletesen alkalmas édes és sós ételek készítésére egyaránt. Érdemes próbálkozni vele. A virágokhoz most vegetáriánus feltétet képzeltem el, s a jól bevált mozzarellát kecskesajtra cseréltem le" -írja a Selectfood.

 

Ha unjátok a szokásos feltéteket, érdemes tehát körülnézni a réten! Nem vicc, meg fogtok lepődni, mennyi virág kínálkozik a tányérunkra a kertünkből, rétekről, erdőkből. Az ehető virágokról korábbi posztunkbban olvashattok, aki pedig ragaszkodik a klasszikus paradicsomos pizzaszószhoz, itt találja a tökéletes receptet!

Cukkinivirágos-kecskesajtos vega pizza

Hozzávalók a tésztához:

  • 500 g búzafinomliszt
  • 5 g finom tengeri só
  • 25 g friss élesztő
  • 1 tk méz
  • 2,5 dl kézmeleg víz (ami nem égeti a kezünket, kb. 40 Celsius fok)

Hozzávalók a feltéthez:

  • 2-2,5 dl paradicsomszósz
  • 3 db jó nagy csiperkegomba felszeletelve
  • 1 cső roppanósra főzött csemegekukorica, a szemek a csőről levágva
  • 6-8 db aszalt paradicsom felaprítva
  • 1 maréknyi friss bazsalikomlevél
  • 10-12 db cukkini- vagy tökvirág, akár bébicukkinivel vagy bébitökkel együtt, óvatosan megmosva kívül-belül
  • 150 g natúr, lágy kecskesajt
  • tengeri só, frissen őrölt fekete bors, chili vagy cayenne-bors ízlés - opcionális


Elkészítése:

1) Oldjuk fel az élesztőt a mézzel együtt a meleg vízben. Keverjük össze a lisztet a sóval, és többszöri adagolással öntsük hozzá az élesztős folyadékot, és gyúrjunk belőle sima, rugalmas, nem ragadós tésztát.

Tegyük egy tálba vagy deszkára, fedjük le egy tiszta konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük a duplájára.

2) Miután szépen megkelt a tészta, gyúrjuk át, majd lisztes felületen nyújtsuk ki kör vagy négyszög alakúra. Egy 38×32 cm-es tepsiben megfelelő méretre lehet nyújtani, így a tészta közepesen vastag lesz. Azonban ebből a mennyiségből kijön 2 db nagyobb vagy akár 4 db vékony tésztájú pizza is.

3) Kenjük ki vékonyan olívaolajjal a tepsit, mielőtt beletennénk a tésztát. Kenjük meg a paradicsomszósszal, osszuk el rajta a gombaszeleteket, hintsük meg a kukoricával és az aszalt paradicsommal, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint. Morzsoljuk rá a kecskesajtot, majd tegyük fel a bazsalikomlevelek egy részét és a cukkinivirágokat/bébicukkiniket is.

4)  200°C-ra előmelegített sütőben körülbelül 25 perc alatt süssük készre.
(Vékonyabb tésztánál a sütési idő lerövidül.)

Közvetlenül tálalás előtt tegyük fel a pizzára a félretett bazsalikomleveleket.

Hogy kerül a bodza a palacsintába?

A bodza nem csak limonádéba, hanem joghurtos palacsintatésztába is kerülhet. Finom bodzaaromás palacsinták készülhetnek így - ráadásul pillanatok alatt. A Colors in the kitchen blog receptje következik.

Bodzavirágos palacsinta eperrel, joghurttal

Hozzávalók (20-22 darab 10 cm-es átmérőjű palacsintához, 4 főre elegendő):

2 tojás
1 csapott ek. nyírfacukor
250 g joghurt
2 csipetnyi só
3 ek. olaj
50 ml (szűrt)víz- szénsavmentes
150 g tönkölyliszt
75 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
6 (nagy) bodzavirág (szárai nélkül)

A bodza nagy kedvenc, nem is kell magyaráznunk, hogy miért érdemes gyűjteni. A hagyományos szörpön kívül készülhet belőle még rengeteg minden: limonádé, tea, fagyi, palacsinta, sütemény… Talán még egy hétig gyűjthető - raktározzatok el egy kis tavaszi napsütést egész évre!


100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog