Eljött a levendulafesztiválok ideje. Mindenki arról ábrándozik, hogy egy filmbe illő, gyönyörű tájban szedi az illatos levendulát, közben megáll az idő, stb. Bár Magyarországon is számos olyan hely van, ami megfelel ezeknek, a nyugalom és a csend azonban nem jellemző - legalábbis ilyenkor, június végén, a francia levendula virágzásakor. (Érdemes elkerülni a legfelkapottabb helyeket, és nem a levendula-csúcsidőben menni.)
A francia előbb virágzik
Mintegy 40-féle levendula van, de Magyarországon főleg a francia (Lavandula angustifolia) és az angol (Lavandula intermedia) a legismertebb és a legelterjedtebb.
forrás: flickr.com - Lavender Shortberad Cookies
Az elnevezések terén van egy kis káosz: amit mi francia levendulának hívunk, azt angolszász nyelvterületen angol levendulának nevezik. Azért kapta itthon a "francia" jelzőt, mert Franciaországból érkezett a szaporítóanyag az első hazai ipari ültetvényekhez. A mi "angol" levendulánk pedig a "hibrid" nevet kapta máshol. De maradjunk a Magyarországon használatos neveknél!
A francia levendula június első hetében kezd virágozni, és két hétig is eltart a folyamat. Az angol levendula ez után 2-3 héttel kezd virágozni. Itthon főleg a francia levendula virágzása idején tör ki a levendula-láz, ilyenkor van Tihanyban a Levendula Fesztivál, de van, ahol az angol levendula van a főszerepben (pl. Dörgicsén a Levendula Major).
A levendulaolaj előállításához a levendulavirágot frissen dolgozzák fel. Az angol levendula kb. kétszer ennyi olajat ad. A levelek és szárak is tartalmaznak illékony anyagokat, de ezek rontják a virágból előállított olaj minőségét, olvasható a Wikipedián.
Forrás: flickr.com - Amaya&Laurent
Levendula a konyhában
A levendula leginkább az édességek - kekszek, muffinok és a szörpök területén hódít, de találkozhatunk vele sós ételekben is, és van, ahl a kenyeret is ízesítik vele. Szószokat, ízesített olajokat, vajakat s lehet készíteni belőle, és izgalmassá teszi a krumplis ételek ízét. Van, aki halakat, húsokat fűszerez vele. Néhány ötlet:
Fűszer: a provence-i fűszerkeverékek egyik alapja.
Italok: A levendulaszörpnél nincs finomabb a nyári melegben.Nemcsak lehűt, meg is nyugtat. Van, aki a fröccsébe is levendulát tesz.
Méz: Levendulás mézet készíthetünk bármilyen mázből, szárított levendulavirágokkal. (Ez nem egyenlő a levendulamézzel, ami a méhek által gyűjtött levendulanektár).
Desszertek: a nagy hőhatásra a levedula íze keserűvé válhat. Ennek ellenére van, aki egyszerűen belesüti a csokis sütikbe. Sós desszertekhez, linzerekhez is használják.
Lekvárok: az őszibarack- és az eperlekvár még finomabb lesz.
Nyár végén, ősz elején készül - különféle fűszer- és gyógynövényekből - a pesztó. Ez a legtökéletesebb módja annak, hogy a fűszerek aromáját és frissességét elraktározzuk a hidegebb hónapokra. Augusztus végén Vadnövénykonyha sorozatunk szerzője a Pannonhalmi Gyógynövénykertben járt, ahol a bencés szerzetesektől tanult a gyógy- és fűszernövények hatásairól és felhasználásáról. Kövessétek őt egy nagy gyógynövénysétára.