AJÁNLÓ
 
08:10
2014. 08. 29.
Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő,...
A bejegyzés folyatódik
 
08:10
2014. 08. 29.
Múlt héten szerzőnkkel tarthattatok egy pannonhalmi gyógynövénysétára. Most pedig az ott...
A bejegyzés folyatódik
 
08:10
2014. 08. 29.
Ez a hosszú hétvége nem a szabadtéri programokról fog szólni, és sajnos még mindig nem kerülnek...
A bejegyzés folyatódik
 
08:10
2014. 08. 29.
Egyik kedvenc nyári hűsítő italom (a jegeskávé mellett) a limonádé. Ha szentelünk neki...
A bejegyzés folyatódik
 
08:10
2014. 08. 29.
Ezentúl havonta egy alkalommal húsmentes hétfői recepttel (vagy menüvel) jelentkezünk. Szezonális...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Nyár végén, ősz elején készül – különféle fűszer- és gyógynövényekből – a pesztó. Ez a legtökéletesebb módja annak, hogy a fűszerek aromáját és frissességét elraktározzuk a hidegebb hónapokra. Augusztus végén Vadnövénykonyha sorozatunk szerzője a Pannonhalmi Gyógynövénykertben járt, ahol a bencés szerzetesektől tanult a gyógy- és fűszernövények hatásairól és felhasználásáról. Kövessétek őt egy nagy gyógynövénysétára.

Ora et labora! - mormolják a regulát már több mint ezer éve a pannonhalmi bencés szerzetesek, akik szakrális és világi feladataik mellett már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak, nagy gonddal termesztették és gyűjtötték a gyógyításhoz szükséges növényeket. Az apátsági domb keleti oldalán fekvő Gyógynövénykertet középkori mintára hozták létre, ültetve bele gyógy- és fűszernövényeket, melyek a kelő nap sugarainak áldásos, éltető erejéből növekedhetnek. Felelevenítik az ősi receptúrákat és a XXI. század nyújtotta technológiai színvonalon készítenek gyógynövény alapú termékeket, melyeknek skálája évről-évre egyre bővül.

A Gyógynövényházban minimalista természetességet árasztó, ízléses teázót is berendeztek, ahol a vendégeknek lehetősége nyílik az évszázados receptek alapján készült teakeverékeket kóstolni, friss levendulaszörp mellett hűsölni, és gyógynövényes likőrrel töltött csokit ízlelni. A tárlókban kiállított régi receptkönyvek, gyógyító növények, a monostori kultúráról adnak áttekintést a látogatóknak.



Panorámás útvonalat választottunk az érkezéshez. Az Apátság főkapujától elindulva a 22 hektáron elterülő Pannonhalmi Arborétumon keresztül közelítünk a Gyógynövénykerthez és a learatott levendula sorok mellett kanyargó útról már messziről rálátunk a középkori mintára formázott 16 szabályos alakú bemutató ágyásra, mellette a hangulatos pergolával és az éppen nyíló tavirózsákkal borított medencével. Üdítő és pihentető látvány ez a sok hasznos tudnivaló mellett, amit gyógynövénykerti vezetőnk mesél az öt fő honos gyógynövényről: francia levendula, citromfű, borsmenta, kakukkfű és orvosi zsálya. 

A francia levendula a nyugtalanság, alvászavar ellenszere, a borsmenta a puffadást és gyomorbajokat kezeli hatékonyan, a citromfű nyugtató, vírus- és baktériumölő hatásáról híres, a zsálya a felső légutak rendbetételéhez kiváló, míg a kakukkfű a köptető, hurutoldó hatása miatt az alsó légutak jó barátja.

Praktikákról is esik szó. Pár csepp levendula a párnánkra lefekvés előtt könnyű álmot ígér, de ha a friss citromfű levelet összemorzsoljuk és az ajkunkon lévő égő, viszkető herpesz kezdeményhez dörzsöljük, akkor megelőzhetjük kialakulását.  Elgondolkodhattunk azon a tényen is, hogy az arab konyha miért is kínál menta teát étkezések után, kímélve ezzel vendégeit a kellemetlen teltség érzettől? Arról is szó esett, hogy egy helyesen összeállított teakeverék maximum öt  féle gyógynövényből áll, így tudja kifejteni jótékony hatását szervezetünkre. Közben lecsippentettünk egy-egy levélkét a növényekről: tapintottuk, szaglásztuk, ízleltük őket, hogy az információ egyszerre több érzékszervünkön keresztül is eljusson hozzánk.



A felsorolt öt növény elsőrendű gyógyhatásain túl a gasztronómia kedvelt fűszere is.
A levendula, leginkább az édességek területén hódít, de találkozhatunk vele sós ételekben. Családom nagy kedvence a levendulás linzer (shortbread), de egy egyszerű eperlekvár is megbolondítható vele

A menta "a provencei fűszerkeverék alkotórészeként grillezett húsok, szárnyasok fűszere."
A menta, petrezselyem és kapor házasításával kiváló zöldfűszer trió a nyári cukkini fasírtban vagy csak egyszerűen salátákra szórva, mártásba keverve. Az arányra persze ügyelni kell, mert míg a petrezselyem és kapor evőkanálnyi, ugyanakkor a menta kiskanállal értendő. Első körben a fogpaszta és a rágógumi, másodikban a moito és az after eight ami mindenkinek beugrik róla. Mi hűsítő nyári limonádéba és közel-keleti ételekben szeretjük használni, mint például ez a falafel mentás joghurttal.

A citromfű "gyümölcssaláták, borok, likőrök fűszere."
A citromfűből kellemes ízvilágú, üdítő italt, limonádét készíthetünk, vagy egy ilyen olasz citromfüves dinnyegranitát - ami jégkása, fagylalt, színtiszta gyümölcs és ital egyszerre.

A zsálya "gyümölcslevesek, lekvárok, szárnyas- és vadételek fűszere."
Zsályáról úgy tartják, a hallhatatlanság füve.
"Zsíros húsételek, főtt tészták, lágy sajtok, májas-, vadas ételek, ecetek fűszere."
Az apátsági ajánló sem a babféléket, sem a halakat nem említi, pedig ezeknek mind kiváló kiegészítője, mi pedig hamarosan egy különleges zsályapesztós receptet hozunk nektek...

Kakukkfű a francia konyha egyik közkedvelt szereplője, a kakukkfüves almatortát ki ne ismerné? Levesek, sültek, vagdalt hús, savanyú káposzta, ecetek fűszere vega szemmel viszont a cékla és a dió mellett is harmonikus - mint például Maki kecskesajtos-céklakrémes lángosának a tetején.

A cikk következő részéből kiderül, hogyan készül a zsályapesztó, és egy különleges ételben is felhasználjuk majd.

Kapcsolódó vadnövényes/vadgyümölcsös cikkeink és receptjeink: 
Mirabolán szilva ketchup
Receptek/desszertek faeperre és mákra 
Bodzás receptek (fagyi, szörp, limonádé) 
Eper-bodza menü: leves, limonádé, jégkrém 
Medvehagymás receptek 

A cikket Ludvig Nicolette, a Zöld Múzsa blog szerzője írta és fényképezte. 
Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk. 
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog