Zöld múzsa receptjével több olvasónknak is szeretnénk a kedvébe járni. Annak is, aki húsevő, de szereti a kölest és a paradicsomot, annak is, aki vegán és annak is, aki most épp az alacsony kalóriájú ételeket keresi...
"Szoktam engedni a csábításnak, de biztos, ami biztos Jamie Oliver után szabadon lassan kezdem kidolgozni a tízperces ebédeket. A helyzet ugyanis szerencsés a vega/vegán vonalon (kell ezek helyett egy új szó, nincs mese!), a zöldségféle nem csak főve, félig főve is kiváló, sőt mi több, jobb! És ott van még az az opció, hogy nem is kell mindent megfőzni. Rég gyakorlom azt a módszert, hogy az ételben lévő hozzávalók közül kiválasztok egyet-kettőt...fantázia dolga.
Ezeket amíg a főtt étel készül, félreteszem nyersen, vagy jellegéből fakadóan blansírozom/párolom. Ha fondorlatos módon lecsaljuk az előkészítési időt (azért ez a vegán konyhában sokszor órákban mérhető, ha csak az áztatásokra gondolok), mint ahogy a fent említett tévés szakács sem mosott meg műsorában egyetlen alanyt sem :-), akkor szerintem indulhat a műsor.
A tíz percnél idő igényesebb részeket majd kivágjuk belőle. Komolyra fordítva a szót, ez az olasz paradicsomos kölesgombóc a köles főzési idejét leszámolva (bár az sem sokkal több, mint tíz perc), tényleg nem tartott tovább. Ha valaki abban a szerencsés helyzetben van, hogy az otthona a munkahelye, holnap ne tétovázzon, a recept arra vár, hogy másoknál is a tányéron végezze."
Zsályás paradicsomos kölesgombóc
Hozzávalók:
- egy bögre főtt köles (főzővíz aránya 3:1)
- 2 ek. olivaolaj+ pici víz
- közepes fej fehér hagyma
- egy kápia paprika
- két szál sárgarépa
- újhagyma a díszítéshez
- pár szem friss zsálya levél
- 2 dl darabos paradicsompüré
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, kömény, oregano, bazsalikom a fűszerezéshez
(opcionálisan egy kanál barna cukor, mert ha sós, akkor is kell bele egy kis édes)
Elkésztése:
A hagymát félkarikákra, a kápia paprikát kis kockákra, a répát pedig apró kockákra vágjuk, a fokhagymát átküldjük a fokhagymanyomón. A serpenyőbe dobjuk az összetevőket, a hagyma után a répa következik, a paprikának mpedig elég 2 perc, hogy elkészüljön. Pár percig pároljuk, nem várjuk meg, hogy a répa megpuhuljon. Közben fűszerezzük (oregano, bazsalikom, só, cukor, őrölt kömény), majd ráöntjük a paradicsomszószt és az egytálételünket összemelegítjük. A megfőtt kölesből vizes kézzel kicsi golyókat formázunk és a forró olaszos mártásba hempergetjük.
Betesszük néhány percre a sütőbe. Újhagymával, friss salátalevelekkel, csírával és zsálya levelekkel tálalhatjuk.