Ezentúl havonta egy alkalommal húsmentes hétfői recepttel (vagy menüvel) jelentkezünk. Szezonális alapanyagokból, hétköznap is könnyen, gyorsan elkészíthető és szállítható ételek receptjeit hozzuk el nektek blogger szerzőink és a Makifood Főzőiskola tanárainak konyhájából. Hogy ötletet adjunk, inspiráljunk, konyhai kalandozásra hívjunk benneteket a zöldségek és gyümölcsök színes világába. Ezúttal egy közel-keleti kedvencet készítünk el nektek egy kis csavarral. Igazi nyárias, friss, savanykás, könnyű étel a salátával és mentás joghurttal tálalt falafel.
Ezúttal a Mandula Sarok blog szerzőjének, Szabó Noéminek a receptjét olvashatjátok. A falafel igazi nyárias, laktató, mégis könnyű étel. Salátával, lédús zöldségekkel, savanykás, frissítő mentás joghurttal nagy melegben nem is tudnék ennél jobb ebédet elképzelni. Ha szeretnétek még ennél is kiadósabbá tenni, készíthettek hozzá egy kis humuszt is (szezámos csicseriborsó krém - receptjét ebben a bejegyzésünkben találjátok).
Falafel
Hozzávalók kb. 16db falafelhez (4 személyre):
200 g száraz csicseriborsó
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor korianderzöld (aki nem szereti, lecserélheti pl. petrezselyemre vagy snidlingre)
1 evőkanál koriandermag
1 evőkanál római kömény
1/2 teáskanál chilipehely
70 g liszt
1 teáskanál sütőpor
só, bors
hidegen sajtolt napraforgó vagy földimogyoróolaj a sütéshez
A csicseriborsót hideg vízben áztatjuk egy éjszakára, majd kétszeres mennyiségű vízben puhára főzzük.
A fűszereket forrós serpenyőben, zsiradék nélkül gyorsan megpirítjuk, majd mozsárban finomra törjük. A fokhagymát és a vöröshagymát nagyobb darabokra vágva a csicseriborsóval, korianderzölddel, fűszerekkel együtt gépben pépesre aprítjuk. A masszát egy tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és sóval, borssal ízesítjük.
Az olajat kb. 200°C-osra hevítjük. A masszából kb. 1 cm átmérőjű golyókat formázunk és bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
A mentás joghurt receptjét szerzőnk, Zizi kalandjai oldalán olvashatjátok.
További húsmentes receptekért klikk ide!
Mégtöbb közel-keleti, arab, török, marokkói receptet korábbi bejegyzésünkben találtok.
A cikket Szabó Noémi, a Mandulasarok blog szerzője írta és fényképezte.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola. Szeptembertől folytatódnak a Makifood Főzőiskola Húsmentes Hétfői Vacsoraklubjai, ahol havonta egy alkalommal sokfogásos tematikus (pl. etióp konyha) húsmentes vacsorákon vehettek részt havonta egy alkalommal.
Hozzászólásaitokat a 100fok facebook oldalán várjuk.