Ami az Alföldön eperfa az a Dunántúlon szederfa. Most fellebbentjük a feledés fátyolát néhány vadon termő ehető növényről, gyümölcsről és visszatesszük őket, oda ahová valók, asztalra, tányérra, kamra polcára. Izgalmas kísérleti receptek következnek faeperre és a most érő mákra!
Az eperfa/szederfa jellemzően alacsony- és középtermetű fa, melynek levele és termése egyaránt fogyasztható. Gyümölcse édeskés, alacsony szénhidráttartalmú, gazdag fehérjeforrás, leveléből (fehér eperfa) készített tea pedig cukorbetegeknek javallott. Két fajtája ismert, a fehér eperfa (Morus alba) Kínából származó és a fekete eperfa (Morus nigra) ami feltehetően Közép-Ázsiából érkezett hozzánk. A régi világban szinte minden parasztház udvarán állt egy eperfa, kiterjesztve árnyékát a házra, amit számos irodalmi mű- és versben való gyakori feltűnése is bizonyít.
Egy hétre lementem a térképről, az útszéli keresztnél jobbra, ahol a földes út melletti napraforgó táblákat szemet gyönyörködtető mákültetvények szakították félbe. Miért is nem jártam erre tavasszal lila és rózsaszín színpompás virágzásukkor? Maradt a zörgősre száradt mákfejek látványa, meg a gyermeki kiváncsiság kielégítése: mi zörög a tokokban? Nagy gonddal nyitogattunk a gyerekek által mákcsónaknak keresztelt fejeket, bár inkább illendő lett volna a mákcsók elnevezés rájuk: imádjuk a mákosat!
Megérkezve a nyers téglás gigászi épülethez ért az újabb öröm, idén négy héttel előbb sikerült érkezni a tavalyi nyaraláshoz képest, így a szederfák termésének fele még nem hullott le a fáról. Éjfekete ragacsos érett gyümölcsök kellették magukat, lilára festve szánkat és ujjaink begyét, a cipőnk talpáról nem is beszélve. A találkozás örömére született egy sütemény és egy poharas krém: szeder és mák násza.
Mákos-szedres tortácska
Szilárd összetevők:
- 10 dkg zabpehelyliszt (gluténérzékenyeknek: gluténmentes zabliszt)
- 5 dkg kölesliszt ( a köles kávédarálón ledarálva, majd átszitálva )
- 5 dkg barna rizsliszt
- 5 dkg hajdinaliszt
- 5 dkg friss darált mák
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
folyékony összetevők:
- pár csepp citromlé
- 2-3 ek. méz (vegán opció: agave szirup)
- cukkini darab ( 10-12 cm ) vagy egy érett avokádó
- 2 ek. kókuszolaj
- 2-2.5 dl tej/növényi tej, hogy nokedli keménységű masszát kapjunk
A szilárd összetevőket egy keverőtálba öntjük. A folyékony összetevőket pedig összeturmixoljuk a cukkinivel. Ezt a krémes masszát apránként adagolva összedolgozzuk a lisztes keverékkel. Amennyiben a tészta túl sűrű, akkor még adhatunk hozzá tejet. Nokedli sűrűségű masszát kell kapnunk végeredményként, amit kisebb tortaformában, vagy csak egyszerűen sütőpapírra gombócolva előmelegített sütőben ( 175 fok ) 20 perc alatt készre sütünk.
Bármely bogyós gyümölccsel elkészíthetők a tortácskák, de nálunk most a nosztalgikus fekete eperfa termése került rá (sütés előtt).
Fekete epres, kesudiós pohárkrém mákos süteménnyel
- 20 dkg kesudió (nem vegán opció: ugyanennyi ordakrém vagy ricotta)
- csipet só
- vanília
- opcionális: méz vagy agave szirup
- kb. 1 dl tej/növényi tej a turmixoláshoz
- 5-6 szem faeper a lila krémhez
A kesudiót beáztatjuk, majd a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk. Egy kisebb tálba kiöntjük a fele adagot, majd a maradékot tovább turmixoljuk a pár szem faeperrel, amitől csodás lila színt fog kapni a krémünk. Desszertünkhöz a növényi krém helyett használhatunk ordát vagy bármilyen nekünk tetsző friss krémes sajtot (pl.: ricotta, mascarpone).
A három összetevőből mutatós nyári pohárkrémet rétegezhetünk. Alulra került a zselé, a lilás kesukrém, majd a fehér változat, a tetejére pedig friss fekete eperszemek és a mákos sütiből egy darab.
Fekete eper zselé
- friss fekete eper/szeder + víz
- fél citrom leve
- opcionálisan bourbon vanília
- pektin a sűrítéshez - a gyümölcs mennyiségének megfelelően
Plussz édesítésre nincs szükség, de ha mégis, akkor miután kihűlt, adhatunk hozzá mézet.
Az epret/szedret megmossuk, majd aprítógépbe kicsit megtörjük. Ezután egy lábosban kicsi vízzel, a pektinnel, a vaníliával kb. öt percig forraljuk. A citromot csak a főzés végén adjuk hozzá, a mézet pedig -ha szükséges - a zselé kihűlését követően. Joghurtok, reggeli müzlik, házi fagylaltok önteteként is kiváló.
Érdemes lehet a faepret reggelik szereplőjeként is kipróbálni. Másik szerzőnk, Panka, egy fekete faepres, nyers granolás joghurtparfét készített. A receptet itt, az oldalán találjátok.
Kapcsolódó vadnövényes/vadgyümölcsös cikkeink és rceptjeink:
Bodzás receptek (fagyi, szörp, limonádé)
Eper-bodza menü: leves, limonádé, jégkrém
Medvehagymás receptek
Turbolyás citromsó
Hogyan szedjünk turbolyát és mire való?
Őszi/téli pirosbogyók: Galagonya, csipkebogyó, kökény
A cikket Ludvig Nicolette, a Zöld Múzsa blog szerzője írta és fényképezte.
Kommentjeiteket a 100fok facebook oldalán várjuk.
A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.