Az egyik leginkább megosztó étrend a nyers vegán. Akik így étkeznek, nem vesznek magukhoz semmilyen állati eredetű táplálékot, és nem hevítik az ételt 42 fok fölé. Korábbi posztunkból kiderült, hogy a nyers vegánok nemcsak salátán és magokon élnek, Repka Ági, a Répakonyha blog szerzője és a Makifood főzőiskola oktatója a saját tapasztalait is megosztotta a témában.
Ha mindezt túl szélsőségenek érettük, akkor is érdemes beiktatni egy-egy nyers vegán étkezést vagy napot, a szervezetünknek kész felüdülés az élő, növényi táplálék. És hogy ez nemcsak nyers zöldségeket jelent, arra itt a bizonyíték.
Az ételt Repka Ági Nyers vegán főzőkurzusán is elkészítettük, és akármilyen hihetelen, nagyon laktató volt.
Zöldségrakottas diópástétommal és tyúkhúrpestóval
Zöldségrakottas:
Hozzávalók:
Zsenge zöldségek (1 csokor retek, 2 szál friss répa, egy csomó zöldspárga, esetleg borsó)
A zöldségeket hámozzuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre és pácoljuk kevés olaj, só és citromlé keverékében.
Diópástétom:
Hozzávalók:
1 csésze dió (áztassuk be előző éjszaka szűrt vízbe)
2 evőkanál sörélesztő pehely
1/2 tk só
1/2 tk füstölt paprika por
1 ek miso
A diót szűrjük le, a hozzávalókat robotgépben, kevés vízzel dolgozzuk simára, amíg krémes állagot kapunk.
Tyúkhúrpesztó:
Hozzávalók:
200g tyúkhúr vagy más zöldfűszer
1,5 ek borecet vagy almaecet vagy citromlé
2,5 ek napraforgóolaj
só ízlés szerint
szezámmag ízlés szerint
A tyúkhúrt finomra aprítjuk, majd elkeverjük a többi hozzávalóval.
a zöldségeket diópástétommal és pestóval rétegezzük a kívánt sütőformában.