AJÁNLÓ
 
10:36
2015. 05. 11.
Korábbi posztunkban természetes ajakbalzsamot ajánlottunk arra az esetre, ha meguntad a karácsonyi...
A bejegyzés folyatódik
 
10:36
2015. 05. 11.
Ha még nem mindenkinek vettünk karácsonyra ajándékot, ám szívesen kimaradunk a zsúfolt üzletek...
A bejegyzés folyatódik
 
10:36
2015. 05. 11.
Sokan nem tudják, de az avokádót már az inkák is termelték és fogyasztották. Egy régóta...
A bejegyzés folyatódik
 
10:36
2015. 05. 11.
Tudtátok, hogy az eredeti brownie Chicago-ból származik? Pletykák szerint a sütemény...
A bejegyzés folyatódik
 
10:36
2015. 05. 11.
Közeleg a Húsvét vége, és ismét fejtörést okoz a sok maradék étel? Van egy hely, ahova...
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú


Repka Ágnes, a Makifood Főzőiskola oktatója 2008 óta foglalkozik nyers ételekkel. Vidéki családból származik, édesapja egészségügyi problémái miatt változtatott ő is étkezési szokásain. "Először édesapám lett vegetáriánus, majd én is, megtapasztaltuk ennek a szellemi, lelki oldalát, szép lassan változás állt be az életünkbe; többet kezdtünk el például mozogni. A vegetáriánus lét után egyszer csak azt éreztem, nem elég. Utánaolvastam, sok gyógyulásról szóló történet jött velem szemben. Megismertem egy itt élő holland nőt, aki szintén nyers ételeket fogyaszt, ő is nagyon ispirált." 

Vannak olyan időszakok, amikor Ági 100 százalékig csak nyers ételeken él, jelenleg ez változó, előfordul például, hogy párolt gabonákat is fogyaszt. "Nem vagyok nagyon szigorú, attól is függ, hogy milyen szezon van, mi elérhető - mondja. Nyáron sokkal könnyebb. Télen több gyökérzöldséget eszem és több magot és diófélét, mert ilyenkor a zsír  fontosabb. A magokat általában beáztatom, mert így könnyebb emészteni őket. Télen sok csíra is bekerül az étrendembe, amikben rengeteg a fehérje, a vitamin és az ásványi anyag. Ebben az időszakban szedek táplálékkiegészítőket is, olyanokat, amiknek természetes a forrásuk: csipkebogyó, kendermag, algák." 

(Forrás: Repka Ági Facebook-oldala: Életkonyha)

 

"Miért? Mert jobban érzem magam."

Ági tudja, hogy sokan szélsőségesnek tartják ezt az étrendet, de azt mondja, ő így jobban érzi magát. "Nem tudok róla, hogy lenne bármilyen egészségügyi problémám. Az elmúlt években talán kétszer, ha megfáztam, elkerült minden betegség. A bőrproblémáim is megszűntek, természetesen a súlyfeleslegtől is könnyen megszabadultam. Rendszeresen járok vérvételre, egyszer-kétszer előfordult, hogy kicsit csökkent a vasam, de miután elkezdtem magas vastartalmú ételeket fogyasztani, (csalán, mák) azonnal visszaállt a normális szintre. Szembeötlő változás volt az is, hogy az evés utáni fáradt állapot teljesen eltűnt az életemből. Intenzívebbek lettek az ízek, kevesebb sót, édes ízt igényeltem. Tény, hogy nem egyik napról a másikra álltam át a nyers ételekre, a fokozatosság nagyon fontos. Az egyetlen frusztrációt az okozta, hogy nem tudtam bárkivel bármit megenni."

Éjjel-nappal a konyhában? 

Sokan gondolják, hogy a nyers ételek elkészítése lényegesen több időt igényel. Ági szerint ez csak részben igaz. "Inkább azt mondanám, hogy előre kell gondolkodni, de ez majdnem minden diétában így van. Bizonyos folyamatokat, például az áztatást előre el kell elindítani, de maga az elkészítés utána már már könnyen megy. Segít az is, hogy gyakran nagyobb mennyiségeket készítek el. Például a krékereknél. Nem mellesleg visszakapom az időt, hiszen több az energiám. Jobban bírom a munkát és a sportoláshoz is több kedvem van. Spórolhatunk az idővel akkor is, ha jó eszközök vannak a konyhánkban."

Alaptechnikák
1. áztatás (például magok)
2. csíráztatás
3. pácolás (a puhításhoz, illetve a nedvesség kiengedéséhez sóval, olajjal, fűszerekkel végezzük)
4. turmixolás
5. aszalás (elsősorban a tartósítás miatt)
6. aprítás
7. melegítés: 40-42 fok alatt, ha ezt betartjuk, teljesen élő marad az étel.

Mire ügyeljünk? Tippek, tanácsok

- A zöldségeknek, gyümölcsöknek magasabb a rostartalmuk, intenzívebb az ízük. Hamarabb telítenek, de hamarabb ki is ürülnek, vagyis hamarabb éhes lesz az ember. Többször együnk, kevesebbet.
- A zöldségeknek a nyers étrendben kiemelt szerepük van, de nem mindegy, hogy hol szerezzük be őket! 
- Fokozatosan növeljük a nyers ételek arányát, hiszen beindul a méregtelenítés, ami eleinte okozhat panaszokat, például fejfájást.

A többi étrend is jó lehet!

"Jónak tartom a vegetáriánus vagy vegán étrendet is, a lényeg a változatosság. Mi is, ők is, a húsevők is étkezhetünk egyoldalúan." A nyers étrend jó arra is, ha valaki csak színesíteni szeretné valaki az étrendjét, ki szeretne próbálni más ízvilágokat is, mondja Ági. Kísérletezzünk bátran, közben figyeljük magunkat, a testünk meg fogja üzenni, hogy helyes irányban változtattunk-e a szokásainkon. 

(Ha érdekelnek a nyersételek, gyere el következő kurzusunkra! Itt megtudhatod, hogy hogyan kell egy ízletes menüsort elkészíteni úgy, hogy nem hevítünk semmit 42 fok fölé.)



100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog