AJÁNLÓ
 
23:39
2015. 12. 03.
Rengeteg fogyasztható zöldség és gyümölcs kerül a szemétbe csak azért, mert nem elég szabályos,...
A bejegyzés folyatódik
 
23:39
2015. 12. 03.
Malac és lencse: a szilveszteri vacsora főszereplői, amelyke biztosítják a szerencsét a következő...
A bejegyzés folyatódik
 
23:39
2015. 12. 03.
Egy igazi téli fogás következik, ami újévi szerencsét hozó ételnek is beillik. És ami...
A bejegyzés folyatódik
 
23:39
2015. 12. 03.
Egy nagyon egyszerű halétel receptje következik, amit kezdők is nyugodtan elkészíthetnek. A...
A bejegyzés folyatódik
 
23:39
2015. 12. 03.
Korábbi posztunkban természetes ajakbalzsamot ajánlottunk arra az esetre, ha meguntad a karácsonyi...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

A Slow Food egy 1989-ben alakult nemzetközi mozgalom, amelynek célja, hogy megőrizze az egyes országok és régiók étkezési hagyományait, a helyi ételkultúrát és a "gasztro-kulturális" sokszínűséget. Olyan civil szerveződés, amely a helyben termesztett, készített és eladott élelmiszereket támogatja és népszerűsíti, és egyben az érintett közösségek, vállalkozások fennmaradását, megélhetését segíti.

A mozgalom indulását egy gyorsétterem megnyitása elleni tilatkozás előzte meg. A Slow Food későbbi alapítója, Carlo Petrini olasz újságíró-szociológus tiltakozott a Spanyol lépcső mellett nyíló első római McDonald’s ellen. Aggódott a helyi étkezési kultúráért, a kis trattoriákért, vendéglőkért és a vendéglátósokért is, ezért demonstrációt szervezett.

slow food mozgalom termelők helyi alapanyag szervezet szimpla

Ez mind szép és jó, de Petrini is felismerte, hogy ahhoz, hogy a választás jogát fenntartsuk, ez kevés. A környezetvédelmi és fenntarthatósági mozgalomnak támogatnia kell a kistermelőket és a kézműves termékek előállítóit. A Slow Food Mozgalom hivatalosan 1989 december 10-én alakult meg.

 

A név a gyorsétkezdei „fast food” ellentétére utal, és a „lassú”, odafigyelő, a hagyományos és nemes táplálkozásra irányítja a figyelmet. És természetesen arra is, hogy ne legyünk a rohanás "rabszolgái", hanem leljünk örömet a főzésben, az evésben, és abban, hogy megosztjuk másokkal is ezt az élményt.

Nemcsak az alapanyagokról szól, a kapcsolatépítés is fontos

A Slow Food központja az észak-olaszországi Piemonte tartományban, Braban található. Világszerte közel 150 ezer tagja van 160 országban, ők mintegy 1600 helyi csoportban, ún. „konvíviumban” tevékenykednek.

slow food mozgalom termelők helyi alapanyag szervezet szimpla

"A Slow Food mozgalom tevékenységi köre a mezőgazdasági termeléstől, a regionális termékek védelmétől a gasztronómiai tudományokig, az idegenforgalomig, az élelmiszer-biztonság kérdéséig, valamint a kapcsolódó kulturális és emberi értékek megőrzéséig sok mindenre kiterjed, mindezeket sajátos rendszerbe fogja össze" - olvasható a mozgalom hazai honlapján.

"A Slow Food mondanivalója a globális társadalmat érintő kulturális változásról szól, nem pusztán egy kulináris élvezeteket kergető elit ügye... A Slow Food mozgalom legfőbb célja a biodiverzitás védelme, ízlelésfejlesztés - ízlésfejlesztés, kapcsolatépítés a termelők és fogyasztók között, kiállítások, vásárok szervezése, közösség- és hálózatépítés, valamint a népszerűsítés és az informálás is."

slow food mozgalom termelők helyi alapanyag szervezet szimpla

Forrás: flickr.com - Bud Ellison

December 10: Terra Madre-nap

2009 óta rendezik meg a Terra Madre, vagyis a Földanya napját. Carlo Petrini szerint: „Az eseménysorozat célja, hogy felhívjuk a figyelmet a kistermelőkre, a felelősségteljesen gondolkodó séfekre, a tudatos fogyasztói magatartásra úgy, hogy a világ számtalan pontján a helyi alapanyagok sokszínűségére és a gasztronómiai tradíciókra koncentrálunk. Egyértelművé kell tennünk, hogy ahhoz, hogy globálisan mindannyian jobb táplálékhoz jussunk, és boldogabban élhessünk, a fenntartható, helyi gazdaságok nélkülözhetetlenek."

Slow food a Szimplában

Az itthon zajló programok sora december 6-án, a Szimpla Kertben indul, a Slow Food Central Budapest a Slow Budapest csapatával főz együtt. Összesen 200 adag ételt készítenek, amit amit dél körül kezdenek osztani, adományért cserébe. A felajánlott összegből fedezik az ebéd költségeit, és ebből finanszírozzák a jövő évi működésük egy részét is. (A Szimpla vasárnapi jótékonysági akciójában egyábként már Maki is részt vett, 250 adag ételt készítését koordinálta.)

slow food mozgalom termelők helyi alapanyag szervezet szimpla

A következő eseményre december 9-én Sárospatakon kerül sor, ahol a moziban Balla Enikő sajtkészítő előadását követően filmvetítést tartanak. Végül december 10-én a budapesti KiSSBende Bisztróban a Mitiszol? tart vacsorát organikus alapanyagból készített borokkal.


 


 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog