AJÁNLÓ
 
17:20
2013. 10. 18.
Ez a fogás a mediterrán életérzést hozza őssze a szezonalitással. Igazi tápláló étel,...
A bejegyzés folyatódik
 
17:20
2013. 10. 18.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
 
17:20
2013. 10. 18.
A közhiedelem szerint télen nehéz vitamindús ételeket enni. "A kisbabák hozzátáplálásának...
A bejegyzés folyatódik
 
17:20
2013. 10. 18.
"A mángold az egyik legértékesebb zöldség, amit főleg nyersen kellene fogyasztani, mert...
A bejegyzés folyatódik
 
17:20
2013. 10. 18.
A sötét és hűvös őszi estéken az egyik legjobb program egy beszélgetős, falatozós...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Késő ősztől a konyhámat belengi a karamellizált sütőtök összetéveszthetetlen illata. A piacokon - így halloween előtt különösen - is egyre többféle lelhető fel. Úgyhogy ugorjunk is fejest a sütőtökök világába, hiszen több, mint 500 különböző fajtája létezik. Ismerkedjünk meg néhányukkal.


Ezt a több, mint 6000 éve termesztett növényt még Kolombusz Kristóf hozta magával Dél-Amerikából és egész Közép-Európában elterjedt. Eleinte nem volt túlságosan népszerű, inkább a disznók eledeleként végezte, ma azonban nem csak dekorációként, de a konyhában is igazi reneszánszát éli - legyen szó levesről, hús- vagy halételről, de még desszertként is megállja a helyét. Azonban ahhoz, hogy a legtöbbet kihozzuk belőle, tudnunk kell, melyik fajtát mire és hogyan használjuk fel.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a sütőtök magját érdemes sütés előtt eltávolítani és megszárítani, majd pedig sós, netán édes rágcsálnivalóként kínálni, hiszen a benne lévő olajoknak köszönhetően rendkívül egészséges.

Bár legtöbbször sütve tálaljuk, ne menjünk el a nyers sütőtök rejtette lehetőségek mellett sem. A nyers sütőtök levét savanykás gyümölcsökkel, citrusokkal kombinálva különleges és vitamindús italt kapunk, de akár savanyúságot is készíthetünk belőle.

Sütőtökfajták 

A sonkatök az egyik legjobb sütőtökfajta. Íze édeskés, enyhén földimogyorós. Héja bézs, húsa narancssárga és könnyen hámozható, de akár héjastól is fogyasztható. Sütőben akár egészben is megsüthetjük, de felső, magtalan részét könnyen szeletekre vághatjuk és sütve, párolva, grillezve is elkészíthetjük. Felhasználható édes és sós süteményekbe, pürének, rakott ételekbe, ragukba, lekvárnak , de még nyersen is fogyasztható. Narancssárga héjú változatának íze intenzívebb, édesebb és a belseje sötétebb színű. Leginkább levesek készítésre alkalmas, de nagyszerű chutney, lekvár és saláta alapanyag válhat belőle. Akár 6-12 hónapig eltartható.

A hokkaido tök lényegében egy gyűjtőnév, mely az összes, a japán Hokkaido szigetekről származó sütőtökfajtát magába foglalja. Az egyik legismertebb a sötétnarancsszínű piros hokkaidó (=Uchiki Kuri). Húsa kemény, színe sötétsárgától a narancsig terjed, héjastól fogyasztható. Remek levesnek, pürének, gnocchinak vagy risottokba. Körülbelül 10 hónapig eltartható.

A halloween-tök (Jack O’ Latern) ugyan ehető, ám íze elég jellegtelen, így inkább csak kreatív célokra érdemes felhasználni. Természetesen megéri kísérletezni vele, hiszen ehető. Fűszeresebb, egyéb, karakteres alapanyagokat is használó receptekben megállhatja a helyét.

Meg kell említenünk még az óriás sütőtököket, mint például a nagydobosi, mely az első Magyarországon termesztésbe vont sütőtökfajta, vagy a Muscade de Provence, mely külföldön a legkedveltebb levesnek való sütőtök. Ezek húsa kemény és lényegében bármilyen étel elkészítésre alkalmasak.

Talán az egyik legérdekesebb a spagetti vagy laska tök, melyet isten gyalulta tök néven is emlegetnek. Ennek a fajtának a héja világossárga, sajátossága, hogy belseje, mely szintén sárga, főzés után szétesik, így nem kell darabolni. Ezt a tökfajtát egészben kell megfőzni, illetve megsütni, majd egy villa segítségével szálaira szedni. Akár a tésztát, ezt a tököt különféle szószokkal tálaljuk, legyen az valamilyen karakteres sajtmártás, vagy egy egyszerű paradicsom.



Tárolása

A sütőtök nagy előnye, hogy a legtöbb fajta megfelelő tárolás esetén minimum 3-4 hónapig eltartható. Ehhez azonban nem árt kéthetente megforgatni őket, hogy a nyomás a tök egy másik pontjára helyeződjön át. Minél tovább tárolunk egy sütőtököt, annál több vizet veszít aminek következtében az íze intenzívebbé válik. Azonban ha megvágjuk, akkor mindenképpen tegyük a hűtőbe és használjuk fel néhány napon belül!

Chef Maki tippjei:
- Ne tárold hűtőben, így hamarabb megromlik (az egész, vágatlan tök)
- Szedését/betakarítását követően hagyd állni minimum egy hétig, így a keményítő cukorrá alakul, a sütőtök édesebb lesz
- Ideális tárolási ideje: 7-40 nap (de ennél tovább is eláll, csak nedvességtartalma csökken)
- A szárvégtől kezdd el felvágni (ez a rész általában puhább, vékonyabb)
- Száríthatod is a sütőtököt vékony szeletekre vágva, egy lapos tálcán vagy alátéten. Készülhet belőle pl. szárított sütőtökös chijimi (koreai palacsinta).

Tápanyagtartalma, jótékony hatásai

Cukortartalma magas, de rendkívül gazdag A, C, D és E vitaminban, valamint sok káliumot, kálciumot és cinket tartalmaz. A szűkös háborús időkben igazi népi táplálék volt hiszen annyi szénhidrátot tartalmaz, mint a burgonya. A sütőtök erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést és gyulladáscsökkentő hatása van. Fogyasztása csökkenti az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. Ne feledkezzünk el a tökmagról sem , hiszen a belőle sajtolt olaj igen sok antioxidánst tartalmaz, valamint fogyasztása hólyagmegbetegedések esetén is ajánlott.

És egy sütőtök recept: Diós-gombás-aszaltparadicsomos kuszkusszal töltött sütőtök

Őszi kedvenceink még:
Gesztenye - és gesztenyés focaccia recept
Dió - és diós receptek
Füge - és diós fügetorta 

Hozzászólásaitokat várjuk a 100fok facebook oldalán. 

A cikket Szabó Noémi, a Mandulasarok blog szerzője írta és fényképezte. 

A 100fok mentora a Makifood Főzőiskola.
 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog