AJÁNLÓ
 
15:42
2013. 11. 22.
"Azt mondják, a tavasz a megújulás időszaka, ekkor jelennek meg a friss zöldségek és gyümölcsök,...
A bejegyzés folyatódik
 
15:42
2013. 11. 22.
A smoothie népszerűsége töretlen, nem véletlenül. Könnyű elkészíteni, tápláló, és...
A bejegyzés folyatódik
 
15:42
2013. 11. 22.
A legnagyobb melegben sem szabad megfeledkeznünk a vitamin-, és ásványi anyag-pótlásról....
A bejegyzés folyatódik
 
15:42
2013. 11. 22.
"Az eredetileg marhahúsos pogácsával bélelt szendvicsnek rengeteg vegetáriánus variációja...
A bejegyzés folyatódik
 
15:42
2013. 11. 22.
Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor,...
A bejegyzés folyatódik
Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Ősz végére lassan elfogynak a frissen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök. A nagy téli szürkeségben testnek-léleknek jól esik, színes alapanyagokat használni, ilyenkor jön el a narancssárga sütőtök és a mélylila-ciklámen cékla ideje. A cékla a legegészségesebb gyökérzöldségek közé tartozik. Nemcsak csodás színeivel kápráztat el bennünket, de szinte kimeríthetetlen felhasználási lehetőségeket rejt magában: a vegetáriánusok egyik fontos "húspótló" alapanyaga, felhasználhatjuk a leveleit (mint a spenótot), készülhet belőle chips, desszert, kerülhet süteménybe, turmixba...



A mángolddal és a cukorrépával is rokonságban álló, a disznóparajfélék családjába tartozó növényt a rómaiak terjesztették el Közép-Európában. Nemcsak élettani hatásait, de termesztését és eltarthatóságát tekintve is kincset ér. Rendkívül igénytelen, ezért szinte bárhol megterem és egész télen eltartható, így a hideg évszak egyik fontos vitaminforrása (mégtöbb szezonális őszi-téli alapanyagról itt írtunk). Sokan nem kedvelik földes, telt ízét (mások viszont kifejezetten ezért kedvelik), ám mivel egyre több fajtája (pl. a hosszúkás, a sárga, stb.) érhető el, érdemes újabb esélyt adni neki!

Céklafajták

A tavaszi zsenge cékla igazi csemege, akár nyersen, akár vajban párolva köretként, de ne riadjunk vissza a télen kapható, nem kimondottan szép példányoktól sem. Csak két szempont fontos a vásárlásakor: ne legyen fás és ne legyen gumis! A cékla minden része fogyasztható, még a levelei is könnyen emészthetőek, melyeket a spenóthoz hasonlóan használhatunk fel. A hosszúkás vagy kerek piros belsejű cékla mellett létezik még sárga, lila és fehér. Egy igazán különleges fajtája az ún. Chioggia, mely mintázatát rózsaszínű és fehér gyűrűk alkotják. Ha megfigyeljük a vörös cékla sem egyszínű, a világosabb és sötétebb gyűrűk váltakozása mindegyik fajtán megfigyelhető. A Chioggia cékla íze sokkal édesebb, földes ízét szinte teljesen elvesztette, így nyersen salátának is remek.

 

Tápanyagtartalma, jótékony hatásai

Rendkívül gazdag vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a céklát számos betegség megelőzésére és kezelésére használják. Legjobb, ha nyersen fogyasztjuk, de főzés után is megőrzi hasznos tulajdonságait. Segíti a vörösvérsejtek regenerálódását, ezért már az ókorban is alkalmazták vérszegénység gyógyítására. A cékla vörös festékanyaga a betanin, melynek fontos szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében, valamint erősíti az epét és tisztán tartja az epeutakat, ami által a méreganyagokat szerveztünk hatékonyabban bontja le. Gazdag A-, B1-, B2- és C-vitaminokban, valamint folsav tartalma rendkívül magas, mely segíti a magzat megfelelő fejlődését. Levelében az ásványi anyagok tartalma sokszorosan magasabb, mint a gumóban. Rendkívül sok káliumot tartalmaz, mely növeli az izmok állóképességét, de gazdag kálciumban, magnéziumban, vasban, foszforban, kénben is. Magas cinktartalma meghosszabbítja az inzulin működési idejét. Jódtartalma a legmagasabb a zöldségek között, ezért csökkent pajzsmirigyműködés gyógyításában is alkalmazzák.

Hogyan készítsük el?

Sok a főtt céklát nem kedvelőt sikerült már meghódítania a sült céklának. Ha még így sem sikerül családunk céklaellenes rétegét meggyőzni, akkor nincs más hátra, mint csokoládés süteménybe rejteni! Garantáltan nem tudnak majd nemet mondani rá. A cékla földes ízét nemcsak a csokoládé egészíti ki nagyszerűen, de málnával is remekül harmonizál. Szóval rugaszkodjunk el az ecetes céklától és próbáljuk ki sütve köretként, főzzünk belőle levest, tálaljuk hal mellé vagy készítsünk belőle gnocchit, netán tésztához mártást például kecskesajttal kombinálva. Csempésszünk céklát a turmixokba, nem csak csodás szín lesz jutalmunk, de szerveztünk is hálás lesz érte.

A felsorolt recepteket a cikk szerzőjének, Szabó Noéminek a blogján (Mandulasarok), itt találjátok!

Figyeljétek facebook oldalunkat, mert cikkünket hamarosan receptekkel bővítjük!

Izgalmas céklás receptek szerzőinktől:

Leves
Almás-bodzabogyós céklaleves 
Zöldalmás-kakukkfüves céklakrémleves
Sós+Főétel
Céklakrém (kence)
Céklás tart tatin rozmaringos kecsketúróval 
Cékla chips 
Céklás majonéz
Céklakrémes-pirított mákos penne 
Céklafasírt
Céklás-édesburgonyás pizza 
Céklás blini (palacsinta) 
Saláta
Céklás-gránátalmás kölessaláta 
Vérnarancsos-málnás sült cékla saláta 
Desszert
Céklás fánk 
Céklás-vérnarancsos tart 
Narancsos-céklás gofri 
Céklás csokitorta (vegán) 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog