Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor, akkor karácsonykor nem érdemes kihagyni, mi legalábbis erre szavazunk. Többségünk ráadásul ilyenkor szívesen kipróbál valami új, pikáns, izgalmas ízvilágot. A menü összeállításakor sok minden múlik az előételen. Ha jó a választásunk, jó a recept, és (követve az instrukciókat) az elkészítést is siker koronázza, némileg csillapítja az vendégsereg étvágyát, de közben kedvet csinál a folytatáshoz. Íme egy tuti tipp, egyenesen Maki séf konyhájából.
Pikáns lazacfalatkák
Hozzávalók 4 főre:
2 ek. tamarindpaszta
2 ek. gyömbérpüré
1 ek. paradicsompüré
1 tk. fűszerkömény
1 tk. örölt édeskömény
1 tk. füstölt paprika
2 darab friss lazacfilé, kb. 8 cm hosszú és 4 cm átmérőjű
1 tk. extraszűz olívaolaj
1 tk. mák (opcionális)
Só, bors
Elkészítése:
Elkészítjük a pácot: összekevrejük a tamarind pasztát, a paradicsompürét és a fűszereket egy edényben. A lazacfiléket bepácoljuk (a pác felét használjuk fel), majd folpackba tekerve tálba helyezzük, és 30 percig a hűtőben pihentetjük.
Amikor ez letelt, eltávolítjuk a pácot a lazacfiléről - a lehető legtöbbet-, majd egy papírtörlővel megszárítgatjuk. Sóval és borssal ízesítjük. Kibélelünk egy tepsit papírral, és grill üzemmódra állítjuk a sütőt. A tepsibe tesszük a lazacot és 6 percig sütjük úgy, hogy közben egyszer megfordítjuk (a lazac mindkét oldalát ugyanannyi ideig sütjük).
Kivesszük a lazacot a sütőből, és a maradék pácot a halra locsoljuk. A fagyasztóba tesszük, hogy gyorsan lehűljön. Ha ez megtörtént, egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Crostinival, kaporral/snidlinggel és tejszínnel tálaljuk.
Céklasaláta tárkonnyal és kecskesajttal
Egy egyszerű saláta recept Makitól, amely kiváló lehet előételként tálalva. Könnyű elkészíteni, csak annyi időt vesz igénybe, amíg a céklák megsülnek és megpuhulnak.
Érdemes ezt az egészséges zöldséget minél többet fogyasztanunk antéli időszakban. Kiváló vérképző hatása van, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza.
Hozzávalók:
- 4-6 közepes cékla, megmosva és megszárítva
- olívaolaj
- friss tárkonylevelek
- 1 kis tömb kecskesajt, felszeletelve
- só és bors
- vörösborecet
Elkészítése:
Dörzsöljük be a céklákat olívaolajjal, sóval és borssal. Csomagoljuk őket alufóliába és süssük a sütőben 180 fokon, amíg megpuhulnak. Húzzuk le a héjukat és vágjuk fél centiméter vastag szeletekre, valamint a végeit közepes kockákra. Fűszerezzük a céklakockákat és szeleteket, majd locsoljuk meg az ecettel és a durvára vágott tárkonnyal. Tálaljuk a szeletekre vágott kecskesajttal.