Előtel. Valaki szerint úri passzió, mások szerint elengedhetetlen része a menüsornak. Ha valamikor, akkor karácsonykor nem érdemes kihagyni, mi legalábbis erre szavazunk. Többségünk ráadásul ilyenkor szívesen kipróbál valami új, pikáns, izgalmas ízvilágot. A menü összeállításakor sok minden múlik az előételen. Ha jó a választásunk, jó a recept, és (követve az instrukciókat) az elkészítést is siker koronázza, némileg csillapítja az vendégsereg étvágyát, de közben kedvet csinál a folytatáshoz. Íme egy tuti tipp, egyenesen Maki séf konyhájából.
Pikáns lazacfalatkák
Hozzávalók 4 főre:
2 ek. tamarindpaszta
2 ek. gyömbérpüré
1 ek. paradicsompüré
1 tk. fűszerkömény
1 tk. örölt édeskömény
1 tk. füstölt paprika
2 darab friss lazacfilé, kb. 8 cm hosszú és 4 cm átmérőjű
1 tk. extraszűz olívaolaj
1 tk. mák (opcionális)
Só, bors
Megint egy olyan étel következik, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha a pácot előre elkészítjük. Ha szeretnénk egy kis színt vinni a hétköznap esti csirkevacsorákba, jó megoldás lehet bambusznyárson sütött gyömbéres csirkefalatokat készíteni színes, fűszeres sült zöldségek társaságában.
A téli grillezés szépségeiről korábban már írtunk, így most csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a bambusznyársakat áztassuk a sütés előtt vízbe. Így a nyáraks nem égnek meg sütés közben és a sült hús is könnyebben leválik róluk. A receptet Nóri mindenmentes konyhájából kaptuk.
Jön a tél, egyre több melegítő ételt kell ennünk, hogy a belső fűtést is "felcsavarjuk". Ebben sokat segít a pikáns fűszerezés, nem árt azonban tisztában lenni a határainkkal. A Rozmaring és Csokoládé receptjében szereplő habanero a világ legcsípősebb paprikái közé tartozik, kezdő csípősétel-fogyasztók óvatosan bánjanak a fűszerezéssel, és a haladóknál sem árt a mértékletesség, mert ez a paprika tényleg nem viccel. A paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skálán 100 000 - 300 000-ig terjedő SHU értéke van, ami azt jelzi, hogy a kivonatát több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.