Jön a tél, egyre több melegítő ételt kell ennünk, hogy a belső fűtést is "felcsavarjuk". Ebben sokat segít a pikáns fűszerezés, nem árt azonban tisztában lenni a határainkkal. A Rozmaring és Csokoládé receptjében szereplő habanero a világ legcsípősebb paprikái közé tartozik, kezdő csípősétel-fogyasztók óvatosan bánjanak a fűszerezéssel, és a haladóknál sem árt a mértékletesség, mert ez a paprika tényleg nem viccel. A paprikafajták csípősségét mérő Scoville-skálán 100 000 - 300 000-ig terjedő SHU értéke van, ami azt jelzi, hogy a kivonatát több mint 300 000-szeresére kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.
Hozzávalók 2-3 személyre:
6 db bőrös csirke felsőcomb
1 db piros kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
2 nagy csipet szárított kakukkfű
só, bors, olíva olaj
Pikáns (piri piri) mártás
1 db kis fej lila hagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
fél habanero chili paprika 3/4-e kimagozva és kierezve (ez opcionális, attól függ, ki, mennyire szereti az erőset. ez a mennyiség kellemesen pikánssá teszi az ételt)
1 ek. édes őrölt paprika
2 ek. fehérborecet
1 ek. Worcester szósz
1 db citrom reszelt héja
fél citrom leve
1 nagy marék bazsalikom
1 csipet só
1 késhegynyi bors
70 ml víz
Elkészítése:
A combok bőrmentes oldalát rácsozva vagdossuk be, majd sózzuk-borsozzuk a combok mindkét oldalát. Forró olajon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. A bőrös oldallal kezdjük, majd tányérra helyezzük őket. Az olajat ne öntsük ki.
A kaliforniai paprikákat négy részbe vágjuk. Ha kell, öntünk még olajat az edénybe, és megsütjük rajta a paprikák mindkét oldalát közepes lángon.
A szószhoz a hagymákat durvára vágjuk, a chilit is összevágjuk, majd az összes hozzávalót turmixgépbe tesszük, és alaposan összeturmixoljuk.
A húsokat egy üvegtálba tesszük bőrös részükkel felfelé. Megszórjuk a kakukkfűvel, ráöntjük a tányérra folyt pecsenyelevet, majd elhelyezzük a sült paprikákat úgy, hogy ne nagyon fedjék el a húst. 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Kakukkfüves sült újburgonyával tálaljuk.