Megint egy olyan étel következik, amit nagyon gyorsan össze lehet dobni, ha a pácot előre elkészítjük. Ha szeretnénk egy kis színt vinni a hétköznap esti csirkevacsorákba, jó megoldás lehet bambusznyárson sütött gyömbéres csirkefalatokat készíteni színes, fűszeres sült zöldségek társaságában.
A téli grillezés szépségeiről korábban már írtunk, így most csak arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a bambusznyársakat áztassuk a sütés előtt vízbe. Így a nyáraks nem égnek meg sütés közben és a sült hús is könnyebben leválik róluk. A receptet Nóri mindenmentes konyhájából kaptuk.
Gyömbéres csirkenyárs currys sült zöldségekkel
Hozzávalók 4 személyre:
500g csirkemellfilé, kockákra vágva
1 lime leve
2 kk. reszelt gyömbérgyökér
2 ek. kókuszzsír
1 fej vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 padlizsán, 1-2 kisebb cukkíni és 1 piros kaliforniai paprika, kb. 1,5x1,5 centis kockákra vágva
2 ek. thai vörös curry paszta
2 ek. szójaszósz
1 ek. méz
köretnek: párolt vadrizzsel kevert barna rizs
Elkészítése:
A csirkenyársakhoz összekeverjük a lime levét a reszelt gyömbérrel és kevés sóval. Alaposan átforgatjuk benne a csirkemell kockákat, majd legalább 3 órát állni hagyjuk (akár előző este is előkészíthetjük).
A beáztatott bambusznyársakra húzzuk a csirkemell falatokat, majd 1-2 ek. kókuszzsíron, forró grillsütőben gyakran forgatva 3-4 perc alatt készre sütjük.
Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kókuszzsírt forrósítunk, majd 1-2 perc alatt megfuttatjuk rajta a hagymát és a fokhagymát, amíg üvegesek lesznek, de nem barnulnak meg. Hozzáadjuk a padlizsánt, cukkínit és a paprikát, majd 3-4 percig kevergetve pirítjuk, amíg a zöldségek átsülnek. Ízesítjük a curry pasztával, szójaszósszal, rizsecettel és a mézzel, még kb. 1 percig összeforraljuk az ízeket, esetleg igazítunk a fűszerezésen.
A csirkenyársakat forrón tálaljuk a fűszeres sült zöldségekkel. Köretnek párolt vadrizzsel színesített barna rizst kínálhatunk hozzá.