"Vágjuk 1x1 cm-es kockákra a krumplit", "aprítsuk fel a hagymát", vagy "vágjuk vékony csíkokra a sárgarépát"... ugye ismerősek ezek az instrukciók? A ilyen recepteknél valószínűleg Ti is feltettétek már magatokban a kérdést, hogy miért kell a receptben meghatározott méretűre, gyakran igen apróra vágni az alapanyagokat - főleg, ha sokáig tart a folyamat.
És minek bajlódni a vágással, amikor ott az aprítógép?
Pedig nem véletlen, hogy a profi receptek szerzői minden egyes hozzávaló estében feltüntetik, hogyan, milyen formára és mekkorára kell vágni őket.
Nem sült át, nem főtt meg rendesen? Túl sós, vagy nem elég ízletes? Az alapanyagok nem a receptben leírtak szerint "viselkednek"? Gyakran követünk el olyan hibákat a hozzávalók előkészítése és főzés közben, amelyek hazavágják az egész fáradozást. Folytatjuk a leggyakoribb konyhai hibákat bemutató sorozatot.
Az alapanyagok a hűtőből egyenesen a serpenyőbe kerülnek
Ha a húst hidegen használjuk fel a sütéshez, előfordulhat, hogy nem fő/sül meg megfelelően. Kívül megpirul, belül viszont nem sül át rendesen. Miután kivesszük a hűtőből, várjunk egy keveset, és csak utána használjuk fel. Ugyanez a tojásra is igaz: ha süteményt készítünk, 15 percig pihentessük a felhasználás előtt.
Nem vágjuk a megfelelő méretűre a hozzávalókat