AJÁNLÓ
 
08:15
2016. 01. 22.
Nem véletlenül indítottuk Húsmentes Hétfői recept- és vacsorasorozatunkat a 100fokon, illetve...
A bejegyzés folyatódik
 
08:15
2016. 01. 22.
Téli zöldségeket és gyümölcsöket számba vevő sorozatunkban már szó volt egy népszerű...
A bejegyzés folyatódik
 
08:15
2016. 01. 22.
Ősz végére lassan elfogynak a frissen rendelkezésre álló zöldségek és gyümölcsök. A...
A bejegyzés folyatódik
 
08:15
2016. 01. 22.
Kevés télen is tárolható zöldség és gyümölcs áll frissen, szezonálisan rendelkezésünkre...
A bejegyzés folyatódik
 
08:15
2016. 01. 22.
A téli hónapokban nagyon jóleső egy-egy üde színfoltot látni a piacon - és a tányérunkon....
A bejegyzés folyatódik
Szolgáltató adatai Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA
Rólunk Recept Húsmentes Hétfő Alap/anyag Alap/technika Szezon Interjú

Téli szuperkaják 2. - a jégcsapretek

Mindenhol azt halljuk, hogy amennyire lehet, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt. A tél kellős közepén ez sokszor annyira nem is egyszerű, még szerencse, hogy itt vannak a kevésbé ismert gyökérzöldségek. Igazi vitaminbombák, és ha tudjuk, hogyan érdemes elkészíteni őket, változatossá tehetik a téli étrendünket.

Ászia sztárgyökere

A fehér retek, kínai retek, japán retek vagy daikon néven ismert hosszúkás, enyhén csípős gyökérzöldség Ázsia egyik legfontosabb zöldsége és hozzávalója.

Általában 20-35 cm hosszú, de teremnek egészen gigantikus méretű darabok is, 10 centiméteres átmérővel. Egész évben szezonális, de télen a legfinomabb. Íze enyhén csípős és édeskés, az édesebb része a levelekhez közel, a keserűbb a szár vége felé esik.

daikon gyökérzöldség téli vitaminforrás recept jégcsapretek maki stevenson fehér retek japán retek saláta ázsiai étel japán konyha

Fotó: Flickr.com - Bonnie Natko

 

Kalóriatartalma alacsony, viszont sok A, B és C-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot tartalmaz, enyhe csípős ízt okozó vegyületei jó hatással vannak az emésztésre és az anyagcserére. Erősíti az immunrendszert, ezért télen szinte kötelező beépíteni az étrendünkbe.

Amikor jégcsapretket vásárolunk, a fényes és kemény példányokat vegyük meg. A barnás foltok nem a romlottságot jelzik, hanem az ütődést, ettől még nyugodtan hazavihetjük, a puha foltot tapintunk ki, akkor inkább hagyjuk ott - ez a fagyás jele.

Hűtőben sokáig eltartható, ha elvágjuk, a csomagoljuk fóliába. Nem árt ha tudjuk, hogy a felvágott jégcsapretektől nem lesz túl jó illat a hűtőben.

Hogyan fogyasszuk?

A sárgarépához hasonlóan érdemes meghámozni - ne dobjuk ki a héját, még ez is hasznosítható (lásd a lenti receptet). Ha izgalmas elkészítési módokra vadászunk, érdemes utánanézni, mi minden készül a gyökérzöldségből Japánban, ahol állítólag a legnépszerűbb zöldség.

A japán konyhaművészetben rengetegféleképp használják. A nyersen reszelt jégcsapretkek halételekhez használják, de a tempura szósz és a soba tésztaszósz egyik összetevője is. Jól illik az olajos halakhoz, például a makrélához. A Daikon mochi - tradicionális retektorta, ami reszelt jégcsapretekből, rizslisztből, különféle zöldségekből és rákokból készül.

daikon gyökérzöldség téli vitaminforrás recept jégcsapretek maki stevenson fehér retek japán retek saláta ázsiai étel japán konyha

Fotó Flickr.com - Yesica

- Nyersen, szeletelve: elég hamar elkezd fonnyadni és levet engedni, ezért szendvicsbe tenni nem a legjobb ötlet, inkább csomagoljuk a szendvics mellé.
- Párolva
- Sütve
- Szójaszósszal
- Levesbe főzve
- Turmixban - elég merészen hangzik, de mangóval és sárgarépával finom és nagyon egésszséges
- Barna rizzsel, tojással, más zöldségekkel és szójaszósszal wokban elkészítve.
- Mindenhez használhatjuk, amibe retek kell.

A gyökerén kívül megehetjük a levekeit is, - gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, és a héját (!) is:

Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapítója és séfje igyekszik egy alapanyagnak minél több részét felhasználni főzések során.

Daikon retek saláta

Hozzávalók:

400 g daikon retek megtisztított héja (julienne-re vágva) - korábbi hámozásból, ha megmaradt, akkor ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk , levele (felaprítva), szára (julienne-re vágva)
1 teáskanál tengeri só
1 konzerv tonhal, lecsöpögtetve**
só, szójaszósz, szezámolaj
egy csipet chili (opcionális)
2-3 evőkanál olaj

Elkészítése:

Tegyük a retek felaprított részeit egy tálba és sózzuk meg. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 óráig, de akár fél napig is. Utána szűrjük le a keletkezett folyadékot.

Hevítsünk olajat egy serpenyőben és dinszteljük meg a sózott, leszűrt retek részeket a tonhallal együtt néhány perc alatt. Ízesítsük szójaszósszal, sóval és szezámolajjal. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés chilit. Tálaljuk forrón egy tál rizzsel és zöldség levessel.

** A tonhal elhagyható, ha vegetáriánus verziót szeretnénk készíteni.

Még több téli vitaminbomba:

Fodros kel

Gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér)

Káposzta (savanyú, kel-, lila- és fejes)

Diófélék

Cékla

 

100fok

blogavatar

A Makifood Főzőiskola és Maki Stevenson japán séf által mentorált 100fok gasztro blog szerzői gasztronómiai szakemberek, konyhaművészek, gasztro bloggerek, szerkesztők, újságírók, cukrászok és séfek. És most megmutatják, hogy főzni gyerekjáték!

Vacsorák és főzőkurzusok

Még több hír a facebookon!

Témáink

recept (210),vega (121),vegetáriánus (66),Húsmentes Hétfő (65),vegán (61),nyár (52),desszert (49),szezon (49),tél (45),ősz (40),alapanyag (40),leves (40),saláta (39),alapok (38),alaptechnika (35),vacsora (34),sütemény (33),ebéd (33),tavasz (30),Maki Stevenson (30),nemzeti konyha (29),gyors (26),Nagy Zita (25),karácsony (25),zöldség (24),szezonális (24),gluténmentes (24),makifood főzőiskola (23),kezdő (22),tészta (22),makifood (21),reggeli (21),piac (21),Kósa Gabriella (21),sütés (20),egytálétel (20),köret (19),paradicsom (19),zizi kalandjai (19),édesség (18),előétel (18),dió (18),ünnep (18),olasz (18),sütőtök (18),laktózmentes (17),Herczeg Gabriella (17),padlizsán (17),eper (17),krémleves (17),csirke (16),hal (15),Bede Anna (15),Selectfood (15),befőzés (14),menü (13),Szabó Noémi (13),Túry Amália (13),cékla (12),program (12),rizs (12),tojás (12),interjú (12),cukrász ABC (12),húsvét (12),chutney (11),gyümölcs (11),mindenmentes (11),kenyér (11),Ludvig Nicolette (11),kánikula (11),lazac (10),húsmentes (10),Húsmentes Hétfői Vacsoraklub (10),cukkini (10),spenót (10),olasz konyha (10),Riedl Annamária (9),Farkas Viktória (9),torta (9),Mentes étkezés (9),paprika (9),vadnövénykonyha (9),lekvár (9),uzsonna (9),vadnövény (9),fasírt (9),Terei-Vígh Krisztina (9),maki stevenson (9),pite (8),cukormentes (8),grúz (8),téli vitaminforrás (8),chili (8),halétel (8),borsó (8),tippek (8),főzés (8),melegítő étel (8),vegan (8),főétel (8),alap (8),húsmentes hétfő (8),zöldborsó (8),répa (8),lepény (8),kókusztej (7),colors in the kitchen (7),szósz (7),Andrási Nóra (7),colorsinthekitchen (7),Zöld Múzsa (7),sajt (7),Vida Kata (7),kezdőkészlet (7),medvehagyma (7),gyógynövény (7),spárga (7),szendvics (7),fagyi (7),allergénmentes (7),márk szonja (7),fagylalt (7),cukrászat (7),joghurt (7),bab (7),tortilla (7),köles (7),csili (7),bevásárlás (7),csokoládé (7),kecskesajt (7),füge (7),augusztus (7),kalács (7)

Reblog