Mindenhol azt halljuk, hogy amennyire lehet, fogyasszunk minél több szezonális zöldséget és gyümölcsöt. A tél kellős közepén ez sokszor annyira nem is egyszerű, még szerencse, hogy itt vannak a kevésbé ismert gyökérzöldségek. Igazi vitaminbombák, és ha tudjuk, hogyan érdemes elkészíteni őket, változatossá tehetik a téli étrendünket.
Ászia sztárgyökere
A fehér retek, kínai retek, japán retek vagy daikon néven ismert hosszúkás, enyhén csípős gyökérzöldség Ázsia egyik legfontosabb zöldsége és hozzávalója.
Általában 20-35 cm hosszú, de teremnek egészen gigantikus méretű darabok is, 10 centiméteres átmérővel. Egész évben szezonális, de télen a legfinomabb. Íze enyhén csípős és édeskés, az édesebb része a levelekhez közel, a keserűbb a szár vége felé esik.
Fotó: Flickr.com - Bonnie Natko
Kalóriatartalma alacsony, viszont sok A, B és C-vitamint, vasat, foszfort és kalciumot tartalmaz, enyhe csípős ízt okozó vegyületei jó hatással vannak az emésztésre és az anyagcserére. Erősíti az immunrendszert, ezért télen szinte kötelező beépíteni az étrendünkbe.
Amikor jégcsapretket vásárolunk, a fényes és kemény példányokat vegyük meg. A barnás foltok nem a romlottságot jelzik, hanem az ütődést, ettől még nyugodtan hazavihetjük, a puha foltot tapintunk ki, akkor inkább hagyjuk ott - ez a fagyás jele.
Hűtőben sokáig eltartható, ha elvágjuk, a csomagoljuk fóliába. Nem árt ha tudjuk, hogy a felvágott jégcsapretektől nem lesz túl jó illat a hűtőben.
Hogyan fogyasszuk?
A sárgarépához hasonlóan érdemes meghámozni - ne dobjuk ki a héját, még ez is hasznosítható (lásd a lenti receptet). Ha izgalmas elkészítési módokra vadászunk, érdemes utánanézni, mi minden készül a gyökérzöldségből Japánban, ahol állítólag a legnépszerűbb zöldség.
A japán konyhaművészetben rengetegféleképp használják. A nyersen reszelt jégcsapretkek halételekhez használják, de a tempura szósz és a soba tésztaszósz egyik összetevője is. Jól illik az olajos halakhoz, például a makrélához. A Daikon mochi - tradicionális retektorta, ami reszelt jégcsapretekből, rizslisztből, különféle zöldségekből és rákokból készül.
Fotó Flickr.com - Yesica
- Nyersen, szeletelve: elég hamar elkezd fonnyadni és levet engedni, ezért szendvicsbe tenni nem a legjobb ötlet, inkább csomagoljuk a szendvics mellé.
- Párolva
- Sütve
- Szójaszósszal
- Levesbe főzve
- Turmixban - elég merészen hangzik, de mangóval és sárgarépával finom és nagyon egésszséges
- Barna rizzsel, tojással, más zöldségekkel és szójaszósszal wokban elkészítve.
- Mindenhez használhatjuk, amibe retek kell.
A gyökerén kívül megehetjük a levekeit is, - gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, és a héját (!) is:
Maki Stevenson, a Makifood főzőiskola alapítója és séfje igyekszik egy alapanyagnak minél több részét felhasználni főzések során.
Daikon retek saláta
Hozzávalók:
400 g daikon retek megtisztított héja (julienne-re vágva) - korábbi hámozásból, ha megmaradt, akkor ne dobjuk ki, hanem hasznosítsuk , levele (felaprítva), szára (julienne-re vágva)
1 teáskanál tengeri só
1 konzerv tonhal, lecsöpögtetve**
só, szójaszósz, szezámolaj
egy csipet chili (opcionális)
2-3 evőkanál olaj
Elkészítése:
Tegyük a retek felaprított részeit egy tálba és sózzuk meg. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 óráig, de akár fél napig is. Utána szűrjük le a keletkezett folyadékot.
Hevítsünk olajat egy serpenyőben és dinszteljük meg a sózott, leszűrt retek részeket a tonhallal együtt néhány perc alatt. Ízesítsük szójaszósszal, sóval és szezámolajjal. Ízlés szerint adjunk hozzá egy kevés chilit. Tálaljuk forrón egy tál rizzsel és zöldség levessel.
** A tonhal elhagyható, ha vegetáriánus verziót szeretnénk készíteni.
Még több téli vitaminbomba:
Gyökérzöldségek (sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér)
Káposzta (savanyú, kel-, lila- és fejes)